Ανησυχητικά τα δεδομένα στην Πάφο – Ανάλαβε δράση ο Φαίδωνας!

Ανησυχητικά τα δεδομένα στην Πάφο – Ανάλαβε δράση ο Φαίδωνας!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος που καταγράφηκε στην Κύπρο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Πρόκειται για τον 70χρονο Βρετανό ο οποίος νοσηλευόνταν αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλευτήριο αναφοράς για τον κορωνοϊο, όπου κατέληξε μετά από νοσηλεία. 


Δεν σπάει η αλυσίδα μετάδοσης στην Πάφο, η οποία ενώ κατ’ αναλογία πληθυσμού θα έπρεπε να καταγράφει 9 το πολύ κρούσματα κορωνοϊού, ξεπέρασε χθες τα 20 και στον μακρύ πλέον κατάλογο των επαγγελματιών υγείας της πόλης που προσβλήθηκαν από τον ιό, προστέθηκε χθες άλλος ένας νοσηλευτής.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει μέσω του «Φ» ο δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος απευθύνει αυστηρό μήνυμα στους δημότες για περιορισμό «χωρίς παρεκκλίσεις». «Έχουμε πρόβλημα, πρέπει να περιοριστούμε», λέει προσθέτοντας ότι «κάναμε βόλτα στην πόλη με ομάδα δημοτικών συμβούλων και διαπιστώσαμε πως υπάρχουν αρκετοί πολίτες που συναθροίζονται, σε υπαίθρια ‘’καφενεία’’, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις οι οποίες δεν τηρούν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα».

Ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην Πάφο επικρατεί και στο υπουργείο Υγείας, με τους επιδημιολόγους να δηλώνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην πόλη και ιδιαίτερα στο γενικό νοσοκομείο της πόλης προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Υπενθυμίζεται ότι στην Πάφο εντοπίστηκαν δύο κρούσματα και σε δύο ιδιώτες γιατρούς, με αποτέλεσμα η πόλη να μείνει χωρίς μεγάλα νοσοκομεία την περασμένη Παρασκευή, αφού τόσο το κρατικό νοσηλευτήριο όσο και δύο ιδιωτικά είχαν κλείσει λόγω του κορωνοϊού.

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν χθες εννέα κρούσματα κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον αριθμό των γνωστών κρουσμάτων στις ελεύθερες περιοχές στα 84 (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις), εκ των οποίων τα 48 ήταν επαφές. 

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των χθεσινών κρουσμάτων περιλαμβανόταν και πιλότος, για τον οποίο δεν υπάρχει σαφής πηγή μετάδοσης αφού λόγω της ιδιότητάς του δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί. Σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ασθενής θεωρείται ως κρούσμα «από τυχαία δειγματοληψία» αφού αποτάθηκε στον γιατρό του όταν παρουσίασε συμπτώματα. 

Πηγή: Φιλελεύθερος