Αντικυπριακή και αντιευρωπαική η στάση του Στέφαν Φούλε, λέει ο Γ. Ομήρου

Αντικυπριακή και αντιευρωπαική η στάση του Στέφαν Φούλε, λέει ο Γ. Ομήρου

Την Κυβέρνηση κάλεσε ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου


να  προβεί σε διαβήματα για την στάση του κ. Φούλε την οποία χαρακτήρισε όχι απλώς ως αντικυπριακή αλλά ως αντιευρωπαϊκή. 

Ο κ. Ομήρου συγκεκριμένα χαρακτήρισε επιεικώς ως απαράδεκτες τις απαντήσεις που έδωσε ο Επίτροπος για την Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε σε ερωτήματα που του υποβλήθηκαν από τον ανταποκριτή της Εφημερίδας Φιλελεύθερος στις Βρυξέλλες .

Οι απαντήσεις του κ. Φούλε σε ερωτήματα που του υποβλήθηκαν από τον ανταποκριτή της εφημερίδας Φιλελεύθερος στις Βρυξέλλες κρίνονται επιεικώς ως απαράδεκτες είπε ο κ. Ομήρου « ενώ πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Φούλε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κυπριακή Κυβέρνηση η Ελληνική Κυπριακή πλευρά ζητούν πιο ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια μιας επικουρικής συνδρομής για λύση του Κυπριακού προβλήματος με τρόπο που η ΕΕ θα εποπτεύει ότι πράγματι οι όποιες  πρόνοιες της λύσης συζητούνται είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο κ. Φούλε απαντά ότι ήδη η ΕΕ επιτελεί αυτή την αποστολή μέσω του αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ».

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως στην πραγματικότητα βέβαια ο εκπρόσωπος αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει πρόσβαση στις συνομιλίες, συνεπώς- όπως είπε- δεν μπορεί να εποπτεύει, δεν μπορεί να ελέγχει αν πράγματι όποιες πρόνοιες της λύσης συζητούνται στις συνομιλίες είναι ή δεν είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Δυστυχώς είπε οκ. Ομήρου « ο κ. Φούλε δεν είναι η πρώτη φορά που υποπίπτει σε ολίσθημα» προσθέτοντας πως είναι πολύ καλά γνωστό ότι ο κ. Φούλε παραβιάζοντας ψηφίσματα του ΣΑ παραγνωρίζοντας την συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979 Κυπριανού-  Ντεγκτάς δεν θεωρεί «ότι η Αμμόχωστος θα πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της πριν από την λύση του Κυπριακού ως ένα βήμα καλής θέλησης για να δημιουργηθούν ακριβώς οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Το ίδιο ισχύει σημείωσε , και σε ότι αφορά το απευθείας εμπόριο και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από γνωστούς κύκλους για να προωθηθεί η ιδέα του απευθείας εμπορίου των κατεχομένων με τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο  πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ χαρακτήρισε προκλητικό το γεγονός ότι επελέγη η Κύπρος ως χώρος πραγματοποίησης συνάντησης για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Πρόσθεσε επίσης πως αποτελεί αναίδεια το γεγονός ότι συνέρχονται εδώ στην Κύπρο για να υποβοηθήσουν ως πλασιέ την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Διερωτήθηκε μάλιστα κατά πόσο αυτοί που διοργανώνουν αυτή την συνάντηση με καταγωγή Ευρωπαϊκή – όπως είπε- δεν γνωρίζουν ότι στην Κύπρο η Τουρκία για 40 τώρα χρόνια παραβιάζει τόσο τους κανόνες τους διεθνούς όσο και τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου και δεν γνωρίζουν ότι η Τουρκία κατάφορα παραβιάζει και αρνείται να εκδώσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού συμβουλίου ήδη από το 2005 για την ενταξιακή της πορεία. 

Δεν γνωρίζουν  συνέχισε « ότι η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία αρνείται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας αρνείται να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ και των αρχών και των αξιών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ; ». Αυτές είπε είναι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού συμβουλίου τις οποίες θα πρέπει να τιμήσει η Τουρκία προκειμένου να έχει ανεμπόδιστο ενταξιακό διάλογο.

Ο κ. Ομήρου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει «αλά κάρτ»  ενταξιακή πορεία, προσθέτοντας πως αυτοί που διοργανώνουν την συγκέντρωση αύριο στην Λευκωσία θα έπρεπε να γνωρίζουν όλα αυτά.