Αν νομίζετε πως η ζέστη είναι ανυπόφορη αυτές τις μέρες, έχει και χειρότερα!

Αν νομίζετε πως η ζέστη είναι ανυπόφορη αυτές τις μέρες, έχει και χειρότερα!

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει πιθανώς καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, σημειώθηκε στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου (Death Valley National Park) στην Καλιφόρνια, με το θερμόμετρο να «χτυπάει» κυριολεκτικά κόκκινο, φτάνοντας τους 54.4 βαθμούς Κελσίου. Η καταγραφή σημειώθηκε την Κυριακή στο Εθνικό Πάρκο και έχει επιβεβαιωθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Η εξαιρετικά υψηλή αυτή θερμοκρασία καταγράφηκε εν μέσω ενός κύμα καύσωνα που πλήττει τη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών τις τελευταίες ημέρες, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να ανέβουν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.


Η Κοιλάδα του Θανάτου κατείχε και το προηγούμενο αξιόπιστο ρεκόρ της υψηλότερης καταγεγραμμένης θερμοκρασίας της Γης, όταν το θερμόμετρο είχε δείξει 54 βαθμούς Κελσίου το 2013.

Μία σημαντικά υψηλότερη καταγραφή έναν περίπου αιώνα νωρίτερα, και πάλι στην Κοιλάδα του Θανάτου, είχε γράψει 56.6 βαθμούς Κελσίου, η εγκυρότητα της όμως αμφισβητείται και θεωρείται εσφαλμένη από πολλούς σύγχρονους μετεωρολόγους. Σύμφωνα με μία ανάλυση του μετεωρολόγου ιστορικού Κρίστοφερ Μπερτ από το 2016, άλλες θερμοκρασίες που είχαν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή το 1913, δεν ενισχύουν την αξιοπιστία των 56.6 βαθμών Κελσίου στην Κοιλάδα του Θανάτου.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον ίδιο, «σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας» εγείρει και ένα άλλο ρεκόρ που είχε καταγραφεί στην Τυνησία το 1931, όταν ο υδράργυρος είχε δείξει 55 βαθμούς Κελσίου. Ομοίως, αμφισβητούνται και άλλες «κόκκινες» θερμοκρασίες που είχαν καταγραφεί στην Αφρική κατά την αποικιακή περίοδο.

Παράλληλα, νέο ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας σημειώθηκε και στην Ιαπωνία, καθώς την Δευτέρα 17/8 στην περιοχή Hamamatsu ο υδράργυρος έφτασε τους 41.1 Κελσίου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2018. Η Χαμαμάτσου είναι πόλη στην κεντρική Ιαπωνία, 260 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο  με πληθυσμό 791,707 κατοίκους. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι αρκετά συνηθισμένες ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο ποτέ δεν έχουν φτάσει σε τέτοια επίπεδα. Πηγή: ethnos.gr

Πηγές: Καθημερινή, Έθνος