Από το ένα σκάνδαλο στο άλλο στην Πάφο…

Από το ένα σκάνδαλο στο άλλο στην Πάφο…

Υπόθεση οικειοποίησης, μέσω της αδελφής του, χαλίτικης γης αξίας €52.000 αντιμετωπίζει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», ο Έπαρχος Πάφου Γιαννάκης Μαλλουρίδης.

Δωρεάν χαλίτικο
Με βάση την πληροφόρηση που κατέχει η «Σημερινή», η υπόθεση ξεκίνησε το 2010. Επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, και συγκεκριμένα στις 3 Νοεμβρίου του 2011, ανοίχθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών φάκελος, με αίτημα της αδελφής του νυν Επάρχου Πάφου Γιαννάκη Μαλλουρίδη, να της παραχωρηθεί άνευ αντιτίμου κομμάτι κρατικής γης, που εφάπτεται του οικοπέδου της οικίας της.
Το εν λόγω τεμάχιο κρατικής γης (Φ/Σ 51-6014V01, Τεμ. 37, Αρ.Εγγρ.542) έχει εμβαδόν 170(;) τετραγωνικά μέτρα και εκτιμήθηκε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας) στην τιμή των €52.000(;).


Με βάση το ιστορικό του φακέλου της υπόθεσης, με απόφαση του τότε Υπουργικού Συμβουλίου, και αφού λήφθηκε υπόψη το σχετικό αίτημα, η αιτήτρια κρίθηκε ως πάμπτωχη και της παραχωρήθηκε το χαλίτικο έναντι του συμβολικού ποσού των €5.000 (αντί €52.000). Η μεταβίβαση ολοκληρώθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2011.

Ξαφνικά δικαιούχος
Ως εδώ το θέμα δεν είχε οτιδήποτε μεμπτό, καθώς όλα όσα έγιναν κρίθηκαν λογικά και ορθά από τα αρμόδια πολιτικά σώματα. Ωστόσο, δύο χρόνια και δύο μήνες μετά, και συγκεκριμένα στις 7 Μαρτίου του 2013, η κατά τα άλλα πάμπτωχη αδελφή του Επάρχου Πάφου μεταβίβασε το πρώην χαλίτικο στο όνομα του αδελφού της. Πράξη η οποία ουδόλως συνάδει με την οικονομική κατάσταση που είχε επικαλεστεί και η οποία κίνησε τις υποψίες του νέου Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου.

Με απόφαση του νυν Υπουργού, και αφού μελετήθηκε ο φάκελος, στάλθηκε επιστολή στον Έπαρχο, από τον οποίο ζητείτο όπως σε διάστημα 60 ημερών καταβάλει τη διαφορά του ποσού που επωφελήθηκε διά της πλαγίας οδού. Δηλαδή, κλήθηκε να καταβάλει €47.000 από τις €52.000 που εκτιμήθηκε η αξία του οικοπέδου (εξαιρέθηκαν οι €5.000, τις οποίες κατέβαλε η αδελφή του). Παρά όμως την επιστολή Χάσικου, ο Έπαρχος Γιαννάκης Μαλλουρίδης όχι μόνο δεν κατέβαλε το αναγκαίο ποσό αλλά, αντίθετα ούτε απάντησε στην επιστολή του πολιτικού του προϊσταμένου. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η εφημερίδα μας, μετά την παρέλευση 60 ημερών ο κ. Χάσικος έδωσε οδηγίες για αποστολή νέας επιστολής με πολύ πιο αυστηρό περιεχόμενο.

Νεώτερη Ενημέρωση:
Το συγκεκριμμένο τεμάχιο με αριθμό εγγραφής 542 βάση του Κτηματολογίου βρίσκεται στην Αχέλεια, έχει 861 τετραγωνικά μέτρα εμβαδό και 121 μέτρα περίμετρο. Η εκτιμημένη αξία του είνα στις €116.200 (τιμές του 2013). Θεωρείται πως είναι σε οικιστική ζώνη με ιδιαίτερα ευνοικούς συντελεστές (90% δόμηση και 50% κάλυψη).