Αρνητική η απάντηση του Δήμου Γεροσκήπου στον Αρχιεπίσκοπο

Αρνητική η απάντηση του Δήμου Γεροσκήπου στον Αρχιεπίσκοπο

“Όχι” απάντησε το Δημοτικό Συμβούλιο Γεροσκήπου για την τουριστική ανάπτυξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπή στην περιοχή της Αρχαίας Ιεροκηπίας, με γνώμονα την προστασία και διαφύλαξη των αρχαιολογικών ευρημάτων. Στα παραθαλάσσια τεμάχια της Εκκλησίας της Κύπρου εντοπίστηκαν ερείπια της Ελληνιστικής περιόδου, τα οποία παραπέμπουν στην Αρχαία Ιεροκηπία.

Η αίτηση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής αφορούσε στην ανέγερση ξενοδοχείου και ο Δήμος Γεροσκήπου κλήθηκε από την Πολεοδομική Αρχή να καταθέσει απόψεις, οι οποίες λήφθηκαν ομόφωνα και περιλαμβάνουν ότι προέχει η προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων και ότι δεν συναινεί στην ανέγερση ξενοδοχείου στον χώρο των αρχαιοτήτων.


Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο υδραγωγείο και τον αγωγό που έχουν εντοπιστεί και την δεξαμενή νερού, τα οποία κατέχουν σημαντική θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες αρχαιότητες, παρά το γεγονός ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων τα είχε χαρακτηρίσει αποσπασματικά και στα σχέδια που κατατέθηκαν, τοποθετήθηκαν στην πρόσοψη του ξενοδοχείου.

Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γεροσκήπου δεν περιλαμβάνεται η πρόταση για ανταλλαγή του τεμαχίου, αλλά η συνέχιση των ανασκαφών και η προστασία των ευρημάτων. Μάλιστα, ο Δήμος Γεροσκήπου αποφάσισε να απευθυνθεί στην UNESCO για αξιολόγηση των ευρημάτων και προστασία του χώρου. Την ίδια ώρα, οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης θα ζητήσουν εμπλοκή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου για επέκταση των ανασκαφών σε όλο το τεμάχιο.

Οι θέσεις του Δήμου Γεροσκήπου μπορούν να αγνοηθούν από το Τμήμα Πολεοδομίας που έχει τον τελικό λόγο για την έκδοση πολεοδομικής άδειας, ενώ από την πλευρά του ο Δήμος έχει τον τελικό λόγο στην έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα ιεραρχικής προσφυγής και έκδοση της άδειας, την ώρα που ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα για λήψη νομικών μέτρων.

Πηγή: Alphanews