Αρχίζει στην Πάφο το τρίτο Διεθνές Συνέδριο για την Τηλεπισκόπηση και την Γεωπληροφορική του Περιβάλλοντος
Διοργανώνεται στην Πάφο από τις 16/3 μέχρι τις 19/3 το 3ο Διεθνές Συνέδριο `RSCy 2015 για την Τηλεπισκόπηση και την Γεωπληροφορική του Περιβάλλοντος. Το συνέδριο θα παρακολουθήσουν πέραν των 150 συνέδρων από 35 διαφορετικές χώρες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, το εν λόγω συνέδριο ενδυναμώνει περισσότερο την προσπάθεια που γίνεται για προώθηση της διαστημικής τεχνολογίας στην Κύπρο.
Επίσης, όπως αναφέρεται, στηρίζει την επερχόμενη πλήρη ένταξη της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος με πολλαπλά οφέλη για την Κυπριακή οικονομία και την στρατηγική θέση της χώρας μας.
Η εναρκτήρια τελετή θα διεξαχθεί σήμερα στις 9.30 π.μ στο ξενοδοχείο King Evelthon. Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο Τάσο Μητσόπουλο.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του έντιμου Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι Πρόεδρος του Cyprus Remote Sending Society, Δρ Κυριάκος Θεμιστοκλέους, ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Διόφαντος Γλ. Χατζημιτσής, ο Πρόεδρος ΕΤΕΚ, Στέλιος Αχνιώτης, εκ μέρους του Πανεπιστημίου ΝΕΑΠΟΛΙΣ, ο Καθηγητής Χρίστος Βόλος, ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Δρ Σίλας Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ ΠΑΦΟΥ Ανδρέας Δημητριάδης, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος και ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης.
Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Cyprus Remote Sensing Society, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, το Υπουργείο Άμυνας, το Τμήμα Μετεωρολογίας, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, το FREDERICK UNIVERSITY, το NEAPOLIS UNIVERSITY, το ΕΤΕΚ, την HELLAS -SAT, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), τη Γερμανική Εταιρεία Διαστήματος (DLR), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διακυβερνητικής Ομάδας Παρατήρησης της Γης GEO (Group on Earth Observation) .
Εξάλλου, την Τρίτη 17/3 θα πραγματοποιηθεί ειδικό εργαστήριο σε εφαρμογές τηλεπισκόπησης στην αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά, ενώ την Τετάρτη 18/3 θα πραγματοποιηθούν επιδείξεις με έξυπνα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τρισδιάστατους σαρωτές και φασματοράδιομέτρα.
Επίσης, θα γίνει ειδική συνεδρία σε θέματα ασφάλειας, άμυνας και παρακολούθησης των ΑΟΖ με δορυφορικά δεδομένα με ομιλητές από το Ισραήλ και την Ελλάδα.