Αρχίζουν οι πρώτες δίκες

Αρχίζουν οι πρώτες δίκες

Η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα σηματοδοτεί πολυεπίπεδες και σημαντικές εξελίξεις για την Πάφο. Οι πρώτες διαδικασίες ενώπιον Κακουργιοδικείου για κάποιες από τις υποθέσεις των τελευταίων μηνών που απασχόλησαν το παγκύπριο παρουσιάζονται πλέον στις δικαστικές αίθουσες, ενώ το κλίμα στην πόλη καθίσταται ακόμη πιο «βαρύ» από την κορύφωση των προεκλογικών διεργασιών ενόψει της αναπληρωματικής δημαρχιακής εκλογής της ερχόμενης Κυριακής.

Η απαρχή των σημαντικών εξελίξεων που θα απασχολήσουν τους πάντες γίνεται στις 8 Ιανουαρίου. Τη μέρα αυτή, θα προσαχθούν σε απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείο που θα συνέλθει στην Πάφο τα έξι άτομα σχετικά με το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ. Πρόκειται για τους Σάββα Βέργα, τέως δήμαρχο Πάφου, Ευτύχιο Μαληκκίδη, γενικό διευθυντή ΣΑΠΑ, Γιώργο Μιχαηλίδη, πρώην δημοτικό σύμβουλο ΔΗΣΥ, Ευστάθιο Ευσταθίου, πρώην αντιδήμαρχο και δημοτικό σύμβουλο ΔΗΚΟ, Βάσο Βασιλείου, πρώην δημοτικό σύμβουλο ΑΚΕΛ, και Γιώργο Σιαηλή, νυν επικεφαλής δημοτικής ομάδας ΑΚΕΛ.


Τους έξι κατηγορούμενους βαραίνουν συνολικά 158 κατηγορίες.Το κουβάρι της υπόθεσης που οδήγησε στην καταχώρηση της υπόθεσης ενώπιον του Κακουργιοδικείου άρχισε ουσιαστικά να ξετυλίγεται με τάχιστο ρυθμό μετά την απόφαση του Σάββα Βέργα να προβεί σε θεληματική κατάθεση, ενώ μέχρι τότε επικαλείτο το δικαίωμα της σιωπής. Ο τέως δήμαρχος Πάφου ομολόγησε την ανάμιξή του στα υπό διερεύνηση αδικήματα και αναφέρθηκε στην εμπλοκή και άλλων προσώπων στην όλη διαδικασία των έργων για το αποχετευτικό της Πάφου.

Τις ραγδαίες εξελίξεις που επακολούθησαν «έδεσαν» και ολοκλήρωσαν στη συνέχεια και οι καταθέσεις του τελούντος σε διαθεσιμότητα γενικού διευθυντή του ΣΑΠΑ, ο οποίος αποκάλυψε λεπτομέρειες τόσο για το κύκλωμα που δρούσε στο ΣΑΠΑ επί της β΄ φάσης του έργου όσο και επί της α΄ φάσης. Οι καταθέσεις Μαληκκίδη ήταν αυτές που εμπλέκουν σήμερα στα υπό διερεύνηση αδικήματα τον βουλευτή και πρώην δήμαρχο Πάφου, Φειδία Σαρίκα, αλλά και στέλεχος της ΕΔΕΚ που πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή.

Την ίδια μέρα, δηλαδή την προσεχή Πέμπτη, στο Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται μια ακόμη διαδικασία σχετική με τα υπό διερεύνηση σκάνδαλα της Πάφου. Την ημέρα αυτή το ανώτατο δικαστικό όργανο της Δημοκρατίας θα εξετάσει το αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας για άρση της βουλευτής ασυλίας του βουλευτή Πάφου της ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα.

Ο Φειδίας Σαρίκας ζήτησε με επιστολή του στον Γενικό Εισαγγελέα την άρση της ασυλίας του για να του δοθεί η δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, μετά την ανάμιξη του ονόματός του στις ύποπτες διαδρομές χρημάτων που ακολουθήθηκαν στο ΣΑΠΑ από πλευράς κάποιων εκ των κατηγορουμένων σήμερα για την υπόθεση.

Η «Μεγάλη Εβδομάδα» της Πάφου θα συνεχισθεί την επόμενη Δευτέρα, 12 τρέχοντος, με την έναρξη της διαδικασίας στο Κακουργιοδικείο για τη δεύτερη υπόθεση που παραπέμφθηκε προς εκδίκαση: Πρόκειται για την υπόθεση του διαχωρισμού των οικοπέδων της εταιρείας Aristo στο κέντρο της Πάφου, για την οποία παραπέμφθηκαν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Θεόδωρος Αριστοδήμου, η σύζυγός του, Ρούλα Αριστοδήμου, ο πρώην δημοτικός μηχανικός του Δήμου Πάφου, Σαββάκης Σάββα, και ο σχεδιαστής της εταιρείας, Χρίστος Σολομωνίδης.

Γράφει: Ντόρα Χριστοδούλου – Φιλελεύθερος