Αρχαία Vs Αρχιεπίσκοπος σημειώσατε…;

Αρχαία Vs Αρχιεπίσκοπος σημειώσατε…;

Σε σίριαλ πιέσεων από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής προς κυβερνητικά τμήματα εξελίσσεται η υπόθεση της μεγάλης ανάπτυξης στην παραλιακή περιοχή της Γεροσκήπου. Οι σχεδιασμοί κόλλησαν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο δεν προτίθεται να δώσει τελικές απόψεις για την ανάπτυξη αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί η ανασκαφή σε ολόκληρο το τεμάχιο που προορίζεται η ανέγερση πύργων και ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στην τελευταία σύσκεψη που συγκάλεσε η διευθύντρια της Πολεοδομίας για την εξέταση της αίτησης που υπέβαλε η Αρχιεπισκοπή, το Τμήμα Αρχαιοτήτων κατέθεσε τη θέση ότι δεν μπορεί να δώσει τελικές απόψεις για την ανάπτυξη αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και γεωφυσική έρευνα σε ολόκληρο το τεμάχιο που προορίζεται η ανάπτυξη. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα ότι για να επισπευσθεί η ανασκαφή θα πρέπει να διατεθούν τρεις αρχαιολόγοι και άλλα 15 άτομα προσωπικό για να εργαστούν εντατικά ώστε να ολοκληρώσουν εργασία που απαιτείται σε περίπου 2 μήνες. Ωστόσο, αν και αυτή η απαίτηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων δεν ικανοποιήθηκε, εντός των ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες του « Π», θα ξεκινήσει ανασκαφική εργασία με δικό του προσωπικό.


Ρωμαϊκά κατάλοιπα

Η αίτηση που υπέβαλε η Αρχιεπισκοπή Κύπρου αφορά ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας και 4 πύργων 12 ορόφων με πολυτελή διαμερίσματα σε τεμάχιο γης στην παραλιακή περιοχή της Γεροσκήπου. Η περιοχή που χωροθετείται αυτή η ανάπτυξη είναι μεταξύ των υφιστάμενων ξενοδοχείων «Phaethon» και «Pioneer», στην οποία πριν τρία χρόνια είχε ανεγερθεί και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Στη συγκεκριμένη περιοχή η Αρχιεπισκοπή διαθέτει ιδιόκτητη έκταση στην οποία περιλαμβάνεται και ο αρχαιολογικός χώρος. Περίπου στο μέσον του συγκεκριμένου τεμάχιο είναι γνωστό πως υπάρχουν αρχαιότητες οι οποίες δεν έχουν ανασκαφεί.

Πριν από τρία περίπου χρόνια, όταν η Αρχιεπισκοπή συγκρότησε την κοινοπραξία ATUM Developments Ltd με τον Ούγγρο επιχειρηματία για την περίφημη ανάπτυξη – μαμούθ EDEN CITY, το Τμήμα Αρχαιοτήτων διενήργησε μια διερευνητική ανασκαφή, η οποία διακόπηκε μετά από παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου και τη λήψη δικαστικών μέτρων. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν είχε εξασφαλίσει, όπως απαιτείται, σχετική άδεια από τον ιδιοκτήτη του τεμαχίου που είναι η Αρχιεπισκοπή.

Από τότε ουσιαστικά το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν επανήλθε στο θέμα και ο χώρος που είχε χαρακτηριστεί μνημείο τύπου Β΄ αποχαρακτηρίστηκε. Τον περασμένο μήνα ο «Π» είχε αποκαλύψει ίχνη επέμβασης στον χώρο, ακριβώς δίπλα από το σημείο που είχε γίνει πριν δύο χρόνια η διερευνητική ανασκαφή και διακόπηκε. Μία έκταση περίπου 200 και πλέον τετραγωνικών μέτρων μετατράπηκε σε πλατεία. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, στο οποίο είχε διαβιβαστεί φωτογραφικό υλικό από τις χωματουργικές εργασίες που εμφανώς έγιναν στο τεμάχιο και μάλιστα πριν την ανάκληση του σχετικού διατάγματος, είχε επιβεβαιώσει τότε ότι υπήρξε παρέμβαση στον χώρο με εκσκαφέα, όμως δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την παρέμβαση χρονικά. Τον χώρο είχε επιθεωρήσει μάλιστα προσωπικά η διευθύντρια του Τμήματος Μαρίνα Ιερωνυμίδου. Ωστόσο, όπως είχε δηλώσει, δεν υπήρξε παρέμβαση στον χώρο που είχε γίνει ανασκαφή και στα ευρύματα.

Το τεμάχιο γης για το οποίο κατατέθηκε από την Αρχιεπισκοπή η αίτηση για ανέγερση πολυώροφων συγκροτημάτων με 120 πολυτελή διαμερίσματα και ξενοδοχείο 220 δωματίων περιλαμβάνει Ρωμαϊκά κατάλοιπα.

Τον Ιούνιο του 2014 με σχετική υπουργική απόφαση ο χώρος χαρακτηρίστηκε αρχαίο μνημείο τύπου β΄. Στη συνέχεια ξεκίνησε διερευνητική ανασκαφή, η οποία διακόπηκε μετά από παρέμβαση του ιδιοκτήτη του χώρου, που είναι η Αρχιεπισκοπή, η οποία έλαβε και νομικά μέτρα εναντίον του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, βάσει γνωμάτευσης και του γενικού εισαγγελέα, όφειλε να ζητήσει την άδεια της Εκκλησίας για την κήρυξη του χώρου σε αρχαίο μνημείο. Αυτό επιτάσσει σχετική πρόνοια του Συντάγματος για την εκκλησιαστική περιουσία. Αυτός είναι ουσιαστικά και ο λόγος που πρόσφατα υπήρξε ανάκληση του διατάγματος για την κήρυξή του σε αρχαίο μνημείο.

Που πήγε η κοινοπραξία Ούγγρου και Αρχιεπισκόπου;

Μετά και τις σχετικές αποκαλύψεις από τον «Π», οι πιέσεις που ασκήθηκαν προς τον δήμο και το δημοτικό συμβούλιο, την Πολεοδομία και άλλα κυβερνητικά τμήματα, δεν ήταν αρκετές για να εξασφαλιστούν οι άδειες δίχως τη συγκατάθεση του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Η ανάπτυξη που αιτήθηκε πρόσφατα η Αρχιεπισκοπή συνιστά ουσιαστικά αλλαγή των στόχων σχετικά με την αρχική επιδίωξη που ήταν η ανάπτυξη – μαμούθ με νησί στη θάλασσα και ενοικίαση της κρατικής γης. Επισήμως η πρόταση δεν έχει αποσυρθεί και γίνονται οι σχετικές εκτιμήσεις για το ύψος του ενοικίου που θα πρέπει να καταβάλλεται.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία από την ATUM Developments Ltd είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να κατασκευάσει, μεταξύ άλλων, στην περιοχή τεχνητό νησί το οποίο θα φιλοξενεί ξενοδοχεία, επαύλεις και μαρίνα, ενώ στον χερσαίο χώρο επιδιώκει να αξιοποιήσει μεγάλη έκταση κρατικής γης για την ανέγερση πολυτελών διαμερισμάτων, καταστημάτων, ξενοδοχείων και επαύλεων. Η Δημοκρατία είχε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την ενοικίαση της κρατικής γης και κρίθηκε ως προτιμητέος προσφοροδότης η κοινοπραξία του Ούγγρου και του Αρχιεπισκόπου. Ωστόσο στη συνέχεια στις διαπραγματεύσεις που έγιναν υπήρξε πολύ μεγάλη διαφορά στην εκτίμηση μεταξύ του Κτηματολογίου και της κοινοπραξίας για το ύψος του ετήσιου ενοικίου που θα καταβαλλόταν.

Από τον περασμένο Ιανουάριο το θέμα παραπέμφθηκε σε ξένο οίκο, ο οποίος αυτή τη στιγμή διεξάγει εκτίμηση για τη γη. Αυτό έγινε με απόφαση της επιτροπής Steering committee που χειρίζεται το θέμα, λόγω της μεγάλης απόκλισης της εκτίμησης του Κτηματολογίου και των επενδυτών.

Πηγή: Πολίτης