Αυξήθηκαν οι ουρολογικοί ασθενείς στο ΓΝ Πάφου

Αυξήθηκαν οι ουρολογικοί ασθενείς στο ΓΝ Πάφου

Σημαντική αύξηση τόσο στις επισκέψεις ασθενών όσο και στα χειρουργεία της Ουρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου έχει παρατηρηθεί το 2013 , συγκρίνοντας τα στατιστικά στοιχεία με το έτος 2012, σύμφωνα την ετήσια έκθεση της Ουρολογικής Κλινικής.


Το έτος 2013, είπε ο Δρ. Κώστας Μαυρομμάτης M.D. Βοηθός Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, εξετάσθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία της Ουρολογικής Κλινικής του ΓΝ Πάφου, που συμπλήρωσε φέτος έξι χρόνια λειτουργίας της, 8.478 ουρολογικοί ασθενείς ενώ το 2012, 8.071 ασθενείς .

Επίσης το 2013 υποβλήθηκαν σε διάφορες ουρολογικές επεμβάσεις 761 ασθενείς και 578 ασθενείς το 2012.

Κατά τον ίδιο χρόνο υποβλήθηκαν σε ενδοκυστικές θεραπείες για επιφανειακό καρκίνο της ουροδόχου κύστης κυρίως με B.C.G 96 ασθενείς, σε ορμονοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη LHRH (Zoladex) και Degarelix 293 και χορήγηση Zometa 102 περιπτώσεις.

Ο Δρ Μαυρομμάτης ανέφερε πως από το 2011 άρχισαν στην κλινική να εφαρμόζονται οι ουρητηροσκοπήσεις και οι ενδοσκοπικές λιθοθρυψίες λίθων του ουρητήρα με υδραυλικό λιθοθρύπτη. Αυτό έγινε κατορθωτό σημείωσε, μετά την δωρεά από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία ενός ουρητηροσκοπίου storz 9,5 Fr.

Με αυτόν τον τρόπο συνέχισε, εξυπηρετούνται οι ασθενείς στο Νοσοκομείο της Πάφου, χωρίς να χρειάζεται παραπομπή τους στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ εξυπηρετούνται και ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Σύμφωνα με τον Δρ Μαυρομμάτη οι διορθικές βιοψίες προστάτου με την χρήση διορθικής κεφαλής u/s, έχουν ξεκινήσει συστηματικά στην Ουρολογική κλινική του ΓΝ Πάφου κατά το έτος 2013, χρησιμοποιώντας το ακτινολογικό τμήμα, ενώ – όπως είπε-, με αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς τυγχάνουν σύγχρονης αντιμετώπισης με αυξημένο ποσοστό επιτυχίας και ακρίβειας της εξέτασης και αποφεύγεται η παραπομπή των ασθενών στο ακτινολογικό του Γ.Ν. Λευκωσίας όπως γινόταν παλαιότερα.

Ο Δρ Μαυρομμάτης εισηγήθηκε επίσης για την προώθηση επίλυσης προβλημάτων της Ουρολογικής Κλινικής του ΓΝ Πάφου την πρόσληψη ενός ακόμη γιατρού-Ουρολόγου, την περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ουρολογικού τεχνολογικού εξοπλισμού του χειρουργείου, την αγορά υπερηχογράφου και με διορθική κεφαλή για τις ανάγκες των ουρολογικών εξωτερικών ασθενών, την διάθεση ενός ακόμα ιατρείου για τις ανάγκες των Ουρολογικών Εξωτερικών ασθενών, την προώθηση της λειτουργίας αυτόνομης Ουρολογικής Κλινικής, και την συνέχιση και επέκταση της επιμόρφωσης των γιατρών και της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.