Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών το καλοκαίρι λόγω πολυομβρίας

Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών το καλοκαίρι λόγω πολυομβρίας

Η πολυομβρία της προηγούμενης χρονιάς που είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη ανάπτυξη χόρτων και θάμνων σε συνδυασμό με τις «θερμές» μέρες που αναμένεται ότι θα υπάρξουν το καλοκαίρι προβληματίζουν έντονα τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Η προσοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στρέφεται και στην οργάνωση προγράμματος για στελέχωση των παρατηρητηρίων στην ύπαιθρο και ακολούθως του προγράμματος περιπολιών που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι, ειδικά σε περιοχές που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες για εκδήλωση πυρκαγιών.


Πρόκειται για περιοχές στην ορεινή Πάφο, στην ορεινή Λεμεσό αλλά και σε κάποιες περιοχές της πρωτεύουσας, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως μπορεί κανείς να είναι βέβαιος για το που και πως ενδέχεται να ξεσπάσει μια πυρκαγιά.

Οι παράγοντες που καθιστούν μια περιοχή επικίνδυνη είναι μεταξύ άλλων, η μορφολογία του εδάφους, η πυκνότητα της βλάστησης που υπάρχει σε κάθε περιοχή, το είδος της βλάστησης, αλλά και το ιστορικό μιας περιοχής.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής κ. Κεττή σε ορισμένες περιοχές παρατηρούνται διαχρονικά συχνές πυρκαγιές, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κατά πάσα πιθανότητα κάποιοι δραστηριοποιούνται ύποπτα.

«Όλοι αυτοί οι παράμετροι συνυπολογίζονται ώστε να αξιολογηθεί η επικινδυνότητα ενός χώρου και ειδικά φέτος που προβλέπεται να είναι μια δύσκολη χρονιά, λόγω των θερμοκρασιών αλλά και λόγω της βλάστησης που υπάρχει στην ύπαιθρο… Είμαστε σε εγρήγορση και σε επιφυλακή», υπογράμμισε ο κ. Κεττής.

Η επικίνδυνη περίοδος για πρόκληση πυρκαγιών ξεκινά από τον Μάη και διαρκεί μέχρι και τον Οκτώβρη, τον Νοέμβρη ή και τον Δεκέμβρη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πηγή: Pafoslive