Αφιλόξενα πεζοδρόμια για πεζούς στην Πάφο προκαλούν την διαμαρτυρία δημοτών

Κακή καταγράφεται η κατάσταση των πεζοδρομίων σε αρκετές περιοχές της Πάφου.


Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα αρκετά πεζοδρόμια θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν αφιλόξενα για πεζούς αλλά κυρίως για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Οδηγοί κλείνουν την πρόσβαση στις ράμπες των πεζοδρομίων , όπου βέβαια υπάρχουν, ενώ σε άλλα πεζοδρόμια είναι παρκαρισμένα οχήματα, και σε άλλα κάποιοι ιδιοκτήτες κατοικιών τοποθετούν γλάστρες. Δυστυχώς η νοοτροπία των οδηγών ή όσων βάζουν εμπόδια στα πεζοδρόμια συνεχίζεται.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές που γειτνιάζουν με τα κυβερνητικά κτίρια, και με το Λύκειο Κύκκου αλλά και οι οδοί Ελευθερίου Βενιζέλου και Γιώργιου Δροσίνη από τις πιο πολυσύχναστες της Πάφου.

Αρκετοί πολίτες ανάμεσα στους οποίους οι Ανδρέας Σωτηριάδης , Δέσπω Ευσταθίου αλλά και Εύη Ευσταθίου κατήγγειλαν πως οι οδηγοί δεν σέβονται τους πεζούς στα πεζοδρόμια την στιγμή που δεν τους αφήνουν χώρο για να περπατήσουν άνετα. Δύσκολη πρόσβαση, ανεπαρκής φωτισμός και ανώμαλο οδόστρωμα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των πεζοδρομίων σε αρκετές περιοχές της Πάφου, όπως είπαν .

Πρόσθεσαν επίσης πως οι εικόνες ηλικιωμένων αλλά και μητέρων με τα καροτσάκια στις γειτονιές που δεν μπορούν να κινηθούν είναι συχνές. Επιπρόσθετα ανέφεραν πως τα πεζοδρόμια σε αρκετές περιπτώσεις φιλοξενούν και ποδηλάτες λόγω της έλλειψης των ποδηλατοδρόμων .

Κάποιοι εξ αυτών απέστειλαν μάλιστα επιστολές διαμαρτυρίας τόσο στον Δήμαρχο Πάφου όσο και στον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλλικιώτη, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Το θέμα των πεζοδρομίων έχει εγγράψει προς συζήτηση στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ στο Δ. Πάφου Χρύσανθος Σαββίδης . Ο κ Σαββίδης ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ ανέφερε πως είναι ανεπίτρεπτο στα όρια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης να υπάρχουν ακόμη δρόμοι που να μην διαθέτουν πεζοδρόμια ή να υπάρχουν πολλοί άλλοι που να διαθέτουν ακατάλληλα πεζοδρόμια. Οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου είναι μεν περιορισμένες συνέχισε, αλλά το βάρος και η προτεραιότητα θα πρέπει να δίνεται σε αυτού του είδους τα έργα. Ο κ Σαββίδης παρατήρησε επίσης πως η περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στην κλινική Άγιος Γεώργιος και το Λύκειο Κύκκου έχει καταστεί άκρως επικίνδυνη λόγω της έλλειψης πεζοδρομίων με αποτέλεσμα οι μαθητές που διέρχονται από την περιοχή να κινδυνεύουν καθημερινά . Πρόσθεσε μάλιστα πως ένα χρόνο μετά την λήψη της απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου για την κατασκευή πεζοδρομίων επί της οδού Γιώργου Δροσίνη οι υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν προχωρήσει , όχι μόνο λόγω έλλειψης πιστώσεων με αποτέλεσμα η κατάσταση να συνεχίζει να είναι ανεπίτρεπτη για την διάβαση των πεζών.