Αύριο η απόφαση για τον 30χρονο hacker

Για αύριο στις 11:00 το πρωί επεφύλαξε ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου Πανίκος Μιχαηλίδης την απόφασή του σχετικά με την κράτηση ή μη του 30χρονου Μολδαβού Τσιγκούλ Αντρέι μέχρι νεωτέρας, γιατί δεν δόθηκε ακόμη ημερομηνία για πότε θα ξεκινήσει η ακρόαση της αίτησης.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου με σχετική επιστολή του εξουσιοδότησε την έναρξη της διαδικασίας.


Ο 30χρονος συνελήφθη στις 28 Αυγούστου για παράνομη ηλεκτρονική μεταφορά χρηματικού ποσού πέραν των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων και για απάτες και ο νέος συνήγορος υπεράσπισης  του, δικηγόρος Πάρις Λοΐζου, ζήτησε να μελετήσει τη δέσμη με τα έγγραφα που του παραδόθηκαν.

Ήδη ο 30χρονος όλο αυτό το διάστημα κρατείτο στις Κεντρικές Φυλακές.

Ο 30χρονος, ο οποίος συνελήφθη βάσει Διεθνούς Εντάλματος Σύλληψης, αναζητείτο από τις Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με συνωμοσία για διάπραξη απάτης, απάτη εναντίον τράπεζας, συνωμοσία για διάπραξη απάτης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή καθώς και για απάτη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν μεταξύ Αυγούστου 2012 και Αυγούστου 2015, στη συγκεκριμένη χώρα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 30χρονου ζήτησε να του δοθεί κάποιος χρόνος για τη μελέτη των συγκεκριμένων εγγράφων, ανακοινώνοντας παράλληλα και τη δυνατότητα του πελάτη του να καταθέσει εγγύηση ύψους 100 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά μέχρι να οριστεί η αίτηση για ακρόαση.

Επίσης είπε πως ήδη ο 30χρονος έχει παραδώσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και πως διατηρεί στενούς δεσμούς με την Κυπριακή Δημοκρατία αφού έχει συνεργάτες και φίλους στην Κύπρο, ενώ διαχειρίζεται εταιρείες και έχει και επαγγελματικούς συνεργάτες στο νησί.

Ο κ. Λοϊζου ανέφερε ακόμη πως ο 30χρονος μπορεί να εμφανίζεται πρωί και βράδυ στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό.

Η Κατηγορούσα Αρχή, που εκπροσωπείται από την Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου, αναφέρθηκε σε παρόμοιες περιπτώσεις  σύμφωνα με τις οποίες κατηγορούμενοι είχαν διαφύγει λόγω της μη κράτησης τους. Η θέση μας, είπε, είναι να μην απολύσει το δικαστήριο τον Μολδαβό με εγγύηση.

Η κ. Λοϊζίδου χαρακτήρισε σοβαρή την παρούσα υπόθεση και σοβαρότατα τα αδικήματα που αντιμετωπίζει ο 30χρονος, προσθέτοντας πως σε σχέση με τη σοβαρότητα της διαδικασίας έκδοσης φυγοδίκων υπάρχουν σωρεία αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πρόσθεσε πως οι αμερικανικές Αρχές για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ότι δεν έχουν ενεργήσει με σπουδή έχουν ταλαιπωρηθεί και καταπιεστεί για να διαβιβάσουν την αίτησή τους έγκαιρα.

Αναφέρθηκε ακολούθως σ’ άλλες περιπτώσεις που ιδιωτικό αεροπλάνο παρέλαβε φυγόδικο και έφυγε για τις Σεϋχέλλες. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος, πρόσθεσε, ο 30χρονος να διαφύγει με ιδιωτικό γιοτ, ή και με ιδιωτικό αεροπλάνο ή και μέσω κατεχομένων, δηλώνοντας πως κανένα ποσό εγγύησης δεν θα ήταν ικανοποιητικό για την παρούσα υπόθεση.

Η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ανέφερε πως πρόθεση του 30χρονου ήταν να καταδολιεύσει με στόχο την κλοπή εκατομμυρίων δολαρίων Αμερικής από τραπεζικούς λογαριασμούς, την προσβολή ηλεκτρονικών υπολογιστών με ειδικό κωδικό που δημιούργησε ο ίδιος για να απενεργοποιεί συστήματα και να συλλαμβάνει εμπιστευτικές πληροφορίες.
Μάλιστα – όπως ανέφερε- έχει αποσπάσει υπέρογκα ποσά από διάφορους λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 30χρονου είπε πως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και πως δεν θα πρέπει να κριθεί ο 30χρονος από το δικαστήριο σαν να είναι άλλο πρόσωπο. Ο κ. Λοϊζου ανέφερε ακόμη πως δεν υπάρχει ίχνος μαρτυρίας που να συνδέει τον πελάτη του με τα αδικήματα που του καταλογίζουν. “Δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να υπάρχει σύνδεση και στο παραμικρό βαθμό” είπε και ακολούθως κάλεσε το Δικαστήριο να το λάβει υπόψη του.

Η θέση μας, συνέχισε, είναι διαφορετική απ’ αυτή της Κατηγορούσας Αρχής και ζήτησε την επιβολή περιοριστικών όρων για τον 30χρονο προκειμένου να εξασφαλιστεί η παρουσία του στο δικαστήριο.

Ο κ. Μιχαηλίδης διέταξε όπως ο 30χρονος παραμείνει υπό κράτηση  και επεφύλαξε να ανακοινώσει την απόφαση του για αύριο 13 Οκτωβρίου στις 11:00 το πρωί.

Εξάλλου σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης και με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, ο 30χρονος, κατά τον Αύγουστο του 2012 και μεταγενέστερα, φαίνεται να συνωμότησε και συμμετείχε στην παράνομη ηλεκτρονική μεταφορά χρηματικού ποσού πέραν των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων από ηλεκτρονικό υπολογιστή υπαλλήλου εταιρείας, σε τράπεζα άλλης χώρας.

Ο 30χρονος συνελήφθη από μέλη του ΤΑΕ Πάφου, ύστερα, από σχετικό μήνυμα της INTERPOL και αφού διαπιστώθηκε ότι στις 21/8/2015 είχε αφιχθεί στην Κύπρο και διέμενε σε οικία στην Πάφο.

Στη διάρκεια της έρευνας που διενεργήθηκε, με γραπτή του συγκατάθεση, εντοπίστηκε και παραλήφθηκε ως τεκμήριο ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Ο 30χρονος προσήχθη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου στις 29 Αυγούστου και  η δικαστής του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου διέταξε την κράτησή του στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι σήμερα 12 Οκτωβρίου, προκειμένου να υπάρξει προσκόμιση σχετικών εγγράφων.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)