Αύριο τα σπουδαία για τον τελικό αριθμό των Δήμων – Τι προτείνουν τα κόμματα για την Πάφο

Αύριο τα σπουδαία για τον τελικό αριθμό των Δήμων – Τι προτείνουν τα κόμματα για την Πάφο

Στην τελευταία στροφή, πριν τα τρία Νομοσχέδια πάρουν τον δρόμο προς την Ολομέλεια για να εγκριθεί συνολικά η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπαίνει αύριο η επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, τα μέλη της οποίας θα κληθούν να τοποθετηθούν επί των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί.

Συνολικά ενώπιον της Επιτροπής τέθηκαν 85 τροπολογίες, κάποιες εκ των οποίων αφορούν τον αριθμό των νέων δήμων και γενικότερα το θέμα των συνενώσεων.


Ασφαλείς προβλέψεις για τον τελικό αριθμό των δήμων, θα μπορούν να γίνουν μετά την αυριανή συνεδρία, όταν θα υπάρχουν κατατεθειμένες οι θέσεις των κομμάτων. Πάντως από τις τροπολογίες, υπάρχει μια ένδειξη για το ποιες από αυτές τις τροπολογίες μπορεί να εγκριθούν, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό, με βάση και τη δυναμική των κομμάτων στη Βουλή, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αρκετά πιο ρευστή είναι η εικόνα στην Πάφο, όπου υπάρχουν αντιδράσεις και αρκετές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το πως θα κάτσει τελικά η μπίλια της Μεταρρύθμισης. Η τελευταία έκδοση του Νομοσχεδίου προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων Δήμων.

Πρόκειται για:

  1. Μητροπολιτικό δήμο Πάφου, που θα αποτελείται από τον Δήμο Πάφου όπως είναι σήμερα
  2. Δήμος Ανατολικής Πάφου, με έδρα τη Γεροσκήπου, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Γεροσκήπου και τις κοινότητες Αχέλειας, Τίμης, Αγίας Μαρινούδας και Κονιών, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ανατολικής Πάφου
  3. Δήμος Δυτικής Πάφου, με έδρα την Πέγεια, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πέγειας και τις κοινότητες Έμπας, Λέμπας, Κισσόνεργας και Χλώρακας, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δυτικής Πάφου
  4. Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, με έδρα την Πόλη Χρυσοχούς, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πόλης Χρυσοχούς και τις κοινότητες Αγίας Μαρίνας (Χρυσοχούς), Αργάκας, Γυαλιάς, Κινούσας, Μακούντας, Νέου Χωριού, Νέων Δημμάτων, Πελαθούσας, Πωμού και Χρυσοχούς, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς

Με τροπολογία ο Δημοκρατικός Συναγερμός προτείνει την λειτουργία τριών δήμων στην Πάφο. Ειδικότερα προτείνει, όπως στον μητροπολιτικό Δήμο συμπεριληφθεί και ο Δήμος Γεροσκήπου όπως επίσης και οι κοινότητες Αχέλειας, Τίμης και Κονιών, που μετονομάζονται σε δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Πάφου. Οι άλλοι δύο δήμοι, δηλαδή της δυτικής Πάφου και της Πόλης Χρυσοχούς, να παραμείνουν, όπως προβλέπεται στο Νομοσχέδιο.

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του, προκρίνει τη δημιουργία τεσσάρων δήμων, ωστόσο με τροπολογία, προτείνει κάποιες αλλαγές, οι οποίες είναι η συμπερίληψη της Έμπας στον Δήμο Πάφου και η αφαίρεση των Κονιών, οι οποίοι να συνενωθούν με τον δήμο ανατολικής Πάφου. Τέλος σε σχέση με τον Δήμο Δυτικής Πάφου, προτείνεται μετά την αφάιρεση της Έμπας, να συμπεριληφθεί η κοινότητα της Ακουρσού.

Ο Μαρίνος Μουσιούττας με τροπολογία προτείνει όπως καταργηθεί η πρόνοια για τη δημιουργία Δήμου Ανατολικής Πάφου και η συμπερίληψη του Δήμου Γεροσκήπου στον μητροπολιτικό Δήμο Πάφου.

Οι Οικολόγοι με τροπολογία που κατέθεσε η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, προτείνουν την δημιουργία Δήμου Ακάμα, με έδρα την Πέγεια, ο οποίος αποτελείται από το Δήμο Πέγειας και τις κοινότητες Κισσόνεργας, Ακουρσό, Κάθηκα, Ίνεια, Πάνω και Κάτω Αρόδες, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ακάμα». Σύμφωνα με την κα. Ατταλίδου, η δημιουργία ενός ενιαίου δήμου στα όρια της προστατευόμενης περιοχής του Ακάμα που θα περιλαμβάνει τόσο το Δήμο Πέγειας ο οποίος έχει αποδείξει την πρόθεση του να καταστεί προστάτης της περιοχής έναντι των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων όσο και τις κοινότητες της Λαόνας. Η δημιουργία ενός κοινού μετώπου σε μια περιοχή με τόσο μοναδικά και ευαίσθητα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η περιοχή του Ακάμα, καθίσταται στρατηγικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για τη χώρα εν γένη.

Πηγή: Reporter