Α. Αντωνίου: Η Πάφος δικαιούται και αξίζει καλύτερης αντιμετώπισης

Α. Αντωνίου: Η Πάφος δικαιούται και αξίζει καλύτερης αντιμετώπισης

Πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνάντηση του με τους 13 κοινοτάρχες του συμπλέγματος Ορεινής και Πιτσιλιάς, στην παρουσία των Υπουργών Μεταφορών και Εσωτερικών,  ανέφερε ότι το αίτημα τους για την κατασκευή του δρόμου Παλαιχωρίου- Λευκωσίας έχει προϋπολογιστεί να αρχίσει το 2019.

Στις νέες εξαγγελίες του, για έργα στην επαρχία Λεμεσού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι πάρθηκε η απόφαση για την κατασκευή του δρόμου Λεμεσού – Σαϊττά  και ότι η Α’ φάση του δρόμου που φτάνει μέχρι την Παλώδια, θα αρχίσει εντός του 2018 με τις δαπάνες να φτάνουν τα 22 εκ.


Η κατασκευή των δρόμων αυτών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα  στην επιβίωση των ορεινών κοινοτήτων, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την προοπτική ανάπτυξης των περιοχών αυτών και διευκολύνει την διακίνηση ντόπιων και ξένων προς τα ορεινά θέρετρα. Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι αρχές των κοινοτήτων και οι φορείς των επαρχιών διεκδικούν την προώθηση και υλοποίηση τέτοιων σημαντικών αναπτυξιακών έργων για τις περιοχές τους.

Τι γίνεται, όμως, με την σύνδεση της Πάφου με τα ορεινά θέρετρα;

Είναι γεγονός πως τρεις δρόμοι από Πάφο καταλήγουν στα ορεινά θέρετρα:

  • Δρόμος Πάφου- Αγ. Νικόλα- Πλατρών.
  • Δρόμος Πάφου – Αρχιμανδρίτας- Ομόδους.
  • Δρόμος Πάφου- Παναγιάς- Κύκκου.

Οι προδιαγραφές αυτών των δρόμων, που κατασκευάστηκαν επί Αγγλοκρατίας, δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα και δεν εξυπηρετούν όσους επιθυμούν να μεταβούν προς τα ορεινά. Η πλειοψηφία όσων διακινούνται προς τις ορεινές περιοχές χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο της επαρχίας Λεμεσού. ( Δρόμο Αυδήμου- Πάχνα-Ομόδους, δρόμο Καντου- Κυβίδες – Ομόδους κα δρόμο Λεμεσού- Τριμίκλινης – Πλατρών)

Για τους δρόμους που οδηγούν από Πάφο προς τα ορεινά έχει γίνει βελτίωση του οδικού δικτύου του δρόμου Νικόκλεια-Κιδάσι-Κέδαρες. Ωστόσο υπολείπεται η τελευταία φάση του έργου από Άγιο Νικόλα μέχρι τις Πλάτρες. Γι’ αυτό το σημαντικό τμήμα του έργου, που είναι καθοριστικής σημασίας  για ποιοτική αναβάθμιση του αναπτυξιακού προφίλ της επαρχίας, δεν υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός ή προγραμματισμός. Γνωρίζοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για υλοποίηση τέτοιων οδικών έργων, η άμεση τροχιοδρόμηση τους και  ένταξή τους στους προγραμματισμούς του κράτους είναι επιβεβλημένη.

Η Πάφος δικαιούται και αξίζει καλύτερης αντιμετώπισης και μεγαλύτερης στήριξης για αναπτυξιακά έργα. Η επαρχία μας υπέστη τις βαρύτερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έπληξε τον τόπο μας. Στραγγαλίστηκε οικονομικά, πλήγηκε η οικονομία ολόκληρης της επαρχίας. Δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις έργων που θα έπρεπε είτε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή τουλάχιστο να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όλοι οι Φορείς της Πάφου πρέπει να συμβάλουν, συμμετέχοντας ενεργά, ώστε να αποφευχθούν  άλλες μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σημαντικών αναπτυξιακών έργων.

Αναμένουμε λοιπόν από την κυβέρνηση να αφουγκραστεί την κραυγή αγωνίας της Πάφου. Εξαντλήθηκε πλέον η υπομονή μας.

Αντώνης Αντωνίου
Πρόεδρος Ε.Ε. Πάφου, ΔΗ.ΚΟ.
Πρώην Βουλευτής