Α.Εθελοντής: Ελευθερώστε το Κάστρο της Πάφου. Νισάφι πια!

Α.Εθελοντής: Ελευθερώστε το Κάστρο της Πάφου. Νισάφι πια!

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες και φορείς αντιδρούν πλέον στην καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια πολύμηνη χρήση του Κάστρου ως ντεκόρ για καλλιτεχνικά δρώμενα κάθε είδους και ποιότητας -συνήθως επιπέδου αρπαχτής.

Το κρύψιμο ενός εκ των σημαντικότερων μνημείων της Κύπρου πίσω από τόνους σιδήρου και άλλες κατασκευές εντείνει τις φωνές για την απαράδεκτη στάση του Δήμου Πάφου και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, στο όνομα της πολιτιστικής ανάπτυξης και του εύκολου κέρδους.


Το πρόβλημα κατέστη ιδιαιτέρως πιεστικό την τελευταία δεκαετία, λόγω της θεσμοθέτησης του φεστιβάλ όπερας, αφού οι τεράστιες κερκίδες των τριών χιλιάδων θέσεων και η βοηθητική υποδομή κρύβουν για δύο μήνες σχεδόν κάθε καλοκαίρι το Κάστρο και δημιουργούν μια αντιαισθητική εικόνα στην ομορφότερη και πλέον πολυσύχναστη περιοχή της Κύπρου.

Ευκαιρίας δοθείσης, ολοένα και περισσότερες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται από τις αρχές Αυγούστου κιόλας, με αποτέλεσμα για μήνες ο χώρος του μεσαιωνικού μνημείου να τελεί υπό κατάληψη από κάθε πικραμένο.

Το γεγονός αυτό έχει ήδη προκαλέσει αμηχανία σε τουριστικούς και όχι μόνο φορείς της πόλης, αφού τα παράπονα από οργανωτές ταξιδίων και μεμονωμένους επισκέπτες αποκτούν τα τελευταία χρόνια μορφή χιονοστοιβάδας -άσχετο αν όλοι ποιούν τους Κινέζους.

Καταντά όνειδος το να επιτρέπεται η χρήση του Κάστρου, έστω και του περιβάλλοντος χώρου του, για τόσο μεγάλο διάστημα, και να δημιουργείται τόσο έντονα αντιαισθητική όψη σε όλο το λιμανάκι, με τις γιγαντοκατασκευές που δεσπόζουν στο φυσικό τοπίο.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι του πολιτισμού και των τεχνών, αλλά και τουριστικοί φορείς που λαμβάνουν τα μηνύματα δυσαρέσκειας, θεωρούν πλέον ότι το Κάστρο θα πρέπει να αφεθεί στον κυρίαρχο ρόλο που πάντοτε διαδραμάτιζε, ως εικόνα στην καρδιά της τουριστικής Κάτω Πάφου. Οι αρμόδιοι φορείς επιβάλλεται να εξεύρουν για τις σαφώς δευτερεύουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού έναν άλλο χώρο, λιγότερο φορτισμένο, για να τις πραγματοποιούν.

Νισάφι πια με αυτόν τον αχταρμά, με το κάθε ετοιματζίδικο μουσικό σχήμα από την Ελλάδα να ονομάζεται «γεγονός του καλοκαιριού». Ο κόσμος που σπεύδει στο λιμανάκι να θαυμάσει τα μνημεία πρέπει να έχει το δικαίωμα αυτό.

Όσοι γουστάρουν να λικνίζονται με τη Βίσση και τον Ρέμο, μια χαρά μπορούν να το κουνούν και στις κερκίδες του Παφιακού.

Άκης Εθελοντής