Βαλεντίνος Φακοντής: Από τις αιτίες στις λύσεις

Βαλεντίνος Φακοντής: Από τις αιτίες στις λύσεις

Κάθε εργαζόμενος βλέπει καθημερινά το πραγματικά κορυφαίο κοινωνικό πρόβλημα στην καθημερινότητα του: τις αυξήσεις στις τιμές, την ακρίβεια. Το κύμα της ακρίβειας το αντιμετωπίζουμε στις αυξήσεις στα καύσιμα, στον ηλεκτρισμό, στα είδη πρώτης ανάγκης, στα εισαγόμενα προϊόντα, στον τομέα της ένδυσης, στα οικοδομικά υλικά κ.α

Έτσι η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων χάνει από την αξία της. Μεγάλες ομάδες του πληθυσμού δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να βγάλουν τον μήνα και άλλες οδηγούνται στην φτωχοποίηση και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Το πρόβλημα διογκώνεται ακόμα περισσότερο τελευταία εξαιτίας και των πρόσφατων αυξήσεων στα λιμάνια και στις αυθαίρετες αυξήσεις στις χρεώσεις των δύο εμπορικών τραπεζών.


Η πηγή του προβλήματος βρίσκεται:

  • Στις παγκόσμιες αυξήσεις στο κόστος μεταφοράς
  • Στις ενέργειες που έκανε, ή καλύτερα δεν έκανε, η κυβέρνηση για να προστατέψει την κοινωνία από τα αλυσιδωτά προβλήματα, όπως το κόστος του ηλεκτρισμού λόγω της μη έλευσης φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η μη ένταξη των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο, το κλείσιμο του Συνεργατισμού, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού, η επικέντρωση στην οικονομία της «αρπαχτής» και όχι στην βιώσιμη ανάπτυξη, η καθυστέρηση στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση.
  • Στην έλλειψη οράματος και σχεδίου για να μειώνει τις έντονες ανισότητες και να προωθεί μια αξιοπρεπή κοινωνία με δικαιότερη κατανομών των πόρων.

Το ΑΚΕΛ δεν μένει στην κριτική. Δεν βλέπει τα κακώς κείμενα για να ασκεί κριτική επειδή βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Το ΑΚΕΛ έχει προτάσεις και εισηγείται μέτρα που θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν.

Στις προτάσεις μας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

  1. Μείωση του Φ.Π.Α στον ηλεκτρισμό
  2. Επανεξέταση της επιδοματικής πολιτικής, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σήμερα.
  3. Μείωση φορολογίας στα καύσιμα.
  4. Πλήρης επαναφορά της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.
  5. Κλιμακωτή χρέωση του ετήσιου τέλους εταιρειών.
  6. Πλαφόν στα είδη πρώτης ανάγκης.
  7. Έλεγχος της αγοράς ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας.
  8. Οι Ρυθμιστικές Αρχές έχουν ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν για να προστατεύσουν τον καταναλωτή και να αποτρέπουν στρεβλώσεις ή και ποδηγέτηση της αγοράς από ολιγοπώλια.

Κύριος πολιτικός στόχος του ΑΚΕΛ είναι η απαλλαγή από αυτή την κυβέρνηση που συμπεριφέρεται αλαζονικά, ενώ οδηγεί τα νοικοκυριά στην οικονομική εξαθλίωση, στο κλείσιμο επιχειρήσεων, στερεί από τους νέους την προοπτική να εργαστούν στον τόπο τους, υποαπασχολούνται ή εξωθούνται να μεταναστεύσουν (brain-drain).

Χρειαζόμαστε μια νέα, προοδευτική, κοινωνική συμμαχία με ευαισθησίες, γνώση των καθημερινών προβλημάτων και με πνεύμα αλληλεγγύης που θα νοιάζεται για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και προνομιούχους.

του Βαλεντίνου Φακοντή, βουλευτή ΑΚΕΛ, Πάφο