Βιβλιοπαρουσίαση: «Ένας μπαμπάς στο σιδερένιο κλουβί» της Δήμητρας Σωκράτους

Βιβλιοπαρουσίαση: «Ένας μπαμπάς στο σιδερένιο κλουβί» της Δήμητρας Σωκράτους

Μια ιστορία για παιδιά στο θέμα του γονεϊκού εγκλεισμού στη φυλακή.

Σε μια ιδιαίτερα ζεστή και τρυφερή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου για μεγάλα παιδιά «Ένας μπαμπάς στο σιδερένιο κλουβί» της Δήμητρας Σωκράτους, σε εικονογράφηση της Ευφροσύνης Μαύρου, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Τράπεζας Κύπρου στην Πάφο.


Η ιστορία, με προσοχή κι ευαισθησία προς τους μικρούς αναγνώστες προσεγγίζει το βίωμα, τις πραγματικότητες και τις ανάγκες ενός κοριτσιού με έγκλειστο γονέα στη φυλακή. Το βιβλίο αγγίζει θεματικές όπως (α) η γονεϊκή αποξένωση (β) η ανάγκη επικοινωνίας και διατήρησης των οικογενειακών δεσμών κατά τον εγκλεισμό (γ) το ψυχολογικό, συναισθηματικό, κοινωνικό φορτίο και στίγμα που συνοδεύει τα παιδιά και τις οικογένειές τους (δ) η επιστροφή κι επανένταξη του έγκλειστου γονέα στην οικογένεια, στην καθημερινότητα και στην κοινότητα. Προσδοκία ν’ αποτελέσει ένα εργαλείο αποενοχοποίησης του διαλόγου γύρω απ’ το θέμα του γονεϊκού εγκλεισμού, να ωθήσει το αγκάλιασμα παιδιών με φυλακισμένους γονείς και την ενδυνάμωση όλων των παιδιών απέναντι στις προκλήσεις της ζωής.

Το βιβλίο εκδόθηκε με τη στήριξη του Προγράμματος Πρωτοβουλίες Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου για τις Σχολικές Βιβλιοθήκες. Έλαβε το βραβείο «Βιβλίο της Χρονιάς 2018» στο πλαίσιο του 9ου Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ. Αθήνα).

Το πρόγραμμα της βιβλιοπαρουσίασης περιλάμβανε σύντομους χαιρετισμούς από: τη Λειτουργό του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, κα Μαρίνα Κωνσταντίνου, από τον Πρόεδρο της Επαρχιακής Επιτροπής Π.Ο.Ε.Δ. Πάφου, κ. Γιώργο Γεωργιάδη και από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, κ. Επαμεινώνδα Κορακίδη.

Το βιβλίο παρουσίασε η Εκδότρια και Συγγραφέας, κα Αμαλία Πικρίδου Λούκα, η Κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Κρήτης, Φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδές Φύλου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Ραφαέλλα Πενταρά και ο Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, κ. Γιάννης Πολυχρόνης. Οι ομιλητές συνεχάρηκαν τη συγγραφέα για το τολμηρό και δύσκολο εγχείρημά της, προσεγγίζοντας το θέμα από την πτυχή της λογοτεχνίας, της κοινωνιολογίας και της νομικής αντίστοιχα.

Η συγγραφέας, εκπαιδευτικός και θεατροπαιδαγωγός Δήμητρα Σωκράτους στην αντιφώνησή της επεσήμανε πως η κοινωνία και ο καθένας μας ξεχωριστά οφείλουμε να πάψουμε να τιμωρούμε άμεσα ή έμμεσα τα παιδιά έγκλειστων γονέων για ένα έγκλημα που δεν έχουν διαπράξει τα ίδια, καταλήγοντας πως οφείλουμε να στηρίξουμε κάθε «μπαμπά ή μαμά στο σιδερένιο κλουβί» ώστε να διατηρήσει ή και να δημιουργήσει εκ νέου στενούς, σταθερούς και υγιείς δεσμούς με τα παιδιά του.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου από τις μαθήτριες Αριάνα Φακοντή, Ελένη Χαραλάμπους και Σοφία Αυξεντίου, όπως και τραγούδια από την Παιδική Χορωδία Camerton του Κυπρορωσικού Συνδέσμου Πάφου, υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου Anna Izmailova. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συντόνισε η Εκπαιδευτικός, κα Έλενα Τσιμούρη.

Όλα τα καθαρά έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό. Για περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, επισκεφθείτε τη σελίδα στο Facebook ‘Δήμητρα Σωκράτους’ https://goo.gl/mci6tb

Υποστηρικτές της εκδήλωσης: Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, Πρόγραμμα Πρωτοβουλίες Νέων, Τράπεζα Κύπρου, Επαρχιακή Επιτροπή Π.Ο.Ε.Δ ΠΑΦΟΥ, Σύνδεσμος Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, Yiannis Polychronis Law Firm, Παιδική Χορωδία CAMERTON του Κυπρορωσικού Συνδέσμου, ANTAMOSIS

Χορηγοί της εκδήλωσης: Fikardos Winery, Epaminondas Bakeries, Sun Fresh Bakeries, Papantoniou Supermarkets, Christakis Iakovou Nursery Ltd, KEO, Print & Design Studio 360°, IKphotos_official


Η συγγραφέας

Η Δήμητρα Σωκράτους αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με δευτερεύον πτυχίο στις Γαλλικές Σπουδές (2005). Έλαβε Μεταπτυχιακό Drama and Theatre in Education (Πανεπιστήμιο Warwick, Αγγλία, 2007) και Μεταπτυχιακό Arts and Culture Management (Rome Business School, Ιταλία, 2017). Είναι εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός και εκπαιδεύτρια ειρήνης κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διετέλεσε Συντονίστρια του Εργαστηρίου Νεολαία και Πολιτισμός του ΠΑΦΟΣ 2017 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπως και συν-συντονίστρια του Κυπριακού Δικτύου Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου. Έλαβε διάφορα βραβεία και διακρίσεις για το ακαδημαϊκό, κοινωνικοπολιτιστικό και λογοτεχνικό της έργο σε Κύπρο κι Ελλάδα. Σύντομο βίντεο για την εθελοντική κοινωνικοπολιτιστική της δράση αναρτήθηκε στην επίσημη ευρωπαϊκή ιστοσελίδα για το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011. Εξέδωσε τα παιδικά βιβλία «Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι» στο ιδιαίτερο θέμα του παιδικού καρκίνου, την ποιητική συλλογή «Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη», η οποία περιλήφθηκε στον κατάλογο επικρατέστερων έργων για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά 2017 (Κύπρος) και το παιδικό βιβλίο ‘Ένας μπαμπάς στο σιδερένιο κλουβί’ στο θέμα του γονεϊκού εγκλεισμού στη φυλακή.

Η εικονογράφος

Η Ευφροσύνη Μαύρου, έχοντας σπουδάσει στο Λονδίνο, ασχολήθηκε με το σχέδιο και τη δημιουργία ενδυμάτων για αρκετά χρόνια. Με πείρα σε διάφορους τομείς τέχνης (σκηνογραφία, ζωγραφική, μεταξοτυπία, κατασκευή κουκλών, cut-out art), τον τελευταίο χρόνο ασχολείται αποκλειστικά με το σχέδιο, την εικονογράφηση βιβλίων και με δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και άτομα τρίτης ηλικίας.