Βουλευτικές 2021: Ξεχωρίζουν Λετυμπιώτης και Δημητριάδης

Βουλευτικές 2021: Ξεχωρίζουν Λετυμπιώτης και Δημητριάδης

Αναμφισβήτητα το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στην Πάφο προμηνύει μάχη μέχρι εσχάτων. Αυτό συμβαίνει αφ ης στιγμής ο μακροβιότερος -όσον αφορά θητείες- βουλευτής του Συναγερμού (1991-1996 και 1998-2021) Κωστάκης Κωνσταντίνου (έχασε μόνο από τον Αβέρωφ Νεοφύτου το 1996 και ενώ τον είχε κερδίσει το 1991, αλλά με το διορισμό του Αβέρωφ ως Υπουργός επί εποχής του αειμνήστου Γλαύκου Κληρίδη ξαναπήρε θέση στα έδρανα της Βουλής) αποφάσισε να μην επαναδιεκδικήσει την εκλογή του, ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν για πολλούς μνηστήρες.

Οφείλουμε να τονίσουμε αρχικά πως στην πόλη του Ευαγόρα εκλέγονται συνολικά 4 βουλευτές με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να εκλέγει συνήθως 1 όμως το σημαντικότερο στοιχείο πηγάζει από την ακόλουθη ιδιομορφία: Ο κάθε ψηφοφόρος δικαιούται να χρησιμοποιήσει ΜΟΝΟ 1 σταυρό προτίμησης κάτι που καθιστά αυτόματα τις εκλογές αλλά και το αποτέλεσμα συναρπαστικό και απρόβλεπτο.


Τέσσερις, λοιπόν, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πάφου θα διεκδικήσουν με ιδιαίτερες αξιώσεις την εκλογή τους στα βουλευτικά έδρανα. Ο ανταγωνισμός χτυπά κόκκινο, αφού όλοι με τη σειρά τους έχουν τις δικές τους πιθανότητες την ίδια ώρα που ο Αβέρωφ Νεοφύτου τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση αφού η μεγάλη αυτή μάχη πιθανότατα θα σημαίνει και την αύξηση των ποσοστών του κόμματος στην Πάφο, ενώ αυτός είναι και ο λόγος που θα προσπαθήσει να αποφύγει εσωκομματικές εκλογές σε περίπτωση που προκύψουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Μπορεί όπως αναφέραμε οι 4 υποψήφιοι να έχουν τις δικές τους πιθανότητες, όμως αυτός που στα μάτια μας συγκεντρώνει τις περισσότερες δεν είναι άλλος από τον Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη. Ο νεαρός Δημοτικός Σύμβουλος (Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα) ήταν πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές και μάλιστα με μεγάλη διαφορά ενώ το 2016 είχε κατέλθει ως υποψήφιος Βουλευτής κάτι που ίσως να προσθέτει έξτρα πόντους στο προβάδισμα του. Ο Λετυμπιώτης έχει συμβάλει ιδιαίτερα στην αναζωογόνηση της Πάφου ως Πρόεδρος της Πολεοδομικής Επιτροπής του Δήμου, αποτελεί ένα από τα καλύτερα μυαλά του ΔΗΣΥ με πολιτικό λόγο και εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις ενώ η μακρά θητεία του στην γαλάζια φοιτητική παράταξη και νεολαία τον καθιστούν ως ένα πολύ συγκροτημένο υποψήφιο με οργανωτικές αρετές. Η μεγάλη του δύναμη στη δημαρχούμενη πόλη της Πάφου, στη Γεροσκήπου και στα χωριά σε συνδυασμό με τη δυνατότητα του να αντλεί ψήφους και από άλλους πολιτικούς χώρους τον καθιστούν ως τον επικρατέστερο υποψήφιο.

Εξαιρετικός οργανωτικά παρουσιάζεται ο επίσης Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου, Χαράλαμπος Πάζαρος. Ο Πάζαρος είναι ο πρώτος που έχει ριχθεί εδώ και καιρό στην προεκλογική μάχη αφού έχει συγκεντρώσει ένα αρκετά μεγάλο επιτελείο, αποτελούμενο κυρίως από νεαρόκοσμο ενώ στα υπέρ του καταγράφεται το γεγονός ότι έχει καταφέρει να παρεισφρήσει δυνατά στα πιο λαϊκά στρώματα της επαρχίας. Αν και πρόκειται για πρόσωπο που δεν άνηκε στην οργανωμένη νεολαία του ΔΗΣΥ, ο Πάζαρος μοιάζει να απολαμβάνει την έντονη στήριξη από άτομα προερχόμενα από την κομματική νεολαία ενώ η ικανότητα του να λύνει διάφορα μικροπροβλήματα -μέσα από την τριβή του και ως Δημ. Σύμβουλος- τον καθιστούν ως ένα από τα φαβορί για εκλογή. Οφείλουμε να προσθέσουμε ότι ο Πάζαρος δείχνει πάρα πολύ δυνατός σε Χλώρακα και Κισσόνεργα ενώ ως γρίφος λογίζεται η επίδραση που έχει στην ορεινή Πάφο. Οι οργανωτικές γνώσεις μπορεί να μην αποτελούν το ατού του εντούτοις κάτι τέτοιο αντισταθμίζεται και με το παραπάνω αφού παρουσιάζει εξαιρετικά στοιχεία στην επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με τον κόσμο.

Η τρίτη και πολύ ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα που συγκεντρώνει τις δικές της πιθανότητες είναι αυτή του -επίσης- Δημοτικού Συμβούλου Πάφου, Γιώργου Δημητριάδη. Ο κύριος Δημητριάδης αποτελεί ένα από τα πολύ καλά μυαλά του ΔΗΣΥ αφού είναι Δικηγόρος και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις. Χωρίς να έχει αρκετό κόσμο στο πλευρό του -όσον αφορά το επιτελείο- βασίζεται κυρίως στην οργανωτική ισχύ της οικογενείας του αφού ο παππούς του διετέλεσε στο πολύ μακρινό παρελθόν Βουλευτής Πάφου ΔΗΣΥ, η μητέρα του επί σειρά ετών Δημοτικός Σύμβουλος ενώ ο πατέρας του υπήρξε Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου. Παρουσιάζεται ως πάρα πολύ μεθοδικός, ίσως να υστερεί κάπως σε σχέση με τους προαναφερθέντες στην ανάγνωση των εκλογών όμως κερδίζει αρκετούς ψηφοφόρους λόγω της σοβαρότητας του. Ο Δημητριάδης αντλεί μεγάλη από τη δύναμη του από την Πέγεια ενώ η δυνατότητα της οικογένειας του να παρεισφρέει σε αρκετές οικογένειες σε Χλώρακα και Γεροσκήπου αλλά και σε κάποια χωριά της ορεινής Πάφου. Σημαντικότατη ώθηση θα αποτελέσει και η στήριξη της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων Πάφου την οποία και μοιράζεται μαζί με τον τέταρτο υποψήφιο, κύριο Λίνο Τσοκκά.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Λίνος Τσοκκάς λοιπόν αποτελεί τον τέταρτο υποψήφιο του ΔΗΣΥ στην Πάφο. Ο κύριος Τσοκκάς διατηρεί και αυτός τις δικές του πιθανότητες εκλογής αφού έχει επιτελέσει σημαντικότατο έργο τα τελευταία χρόνια ως Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗΣΥ Πάφου. Παρουσιάζεται πολύ δυνατός στο οργανωτικό κομμάτι και ιδιαίτερα στον κομματικό πυρήνα του κόμματος, ενώ ίσως ‘αχίλλειος πτέρνα’ του αποτελεί το επικοινωνιακό κομμάτι όμως είναι ίσως ο μοναδικός που μπορεί να ‘κτυπήσει’ τον Λετυμπιώτη στην ορεινή Πάφο. Μεγάλη παραδοσιακά δύναμη για τον Τσοκκά αποτελεί η Έμπα ενώ απολαμβάνει την στήριξη μεγάλων και παραδοσιακών οικογενειών ευρύτερα.

Αξίζει να θυμίσουμε πως σαν πιο πρόσφατο δείγμα της αναμέτρησης των τεσσάρων υποψηφίων, στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές ο Λετυμπιώτης έλαβε 1834 σταυρούς προτίμησης, ο Πάζαρος 1257 ενώ οι Δημητριάδης και Τσοκκάς 1050 και 984 αντίστοιχα.

Βέβαια όλα τα πιο πάνω σενάρια υπάρχουν υπό την αίρεση ότι ο νυν Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος δε θα κατέλθει ως υποψήφιος (το είχε πράξει το 2011), αφού κάτι τέτοιο θα ανατρέψει όλα όσα προαναφέραμε καθιστώντας τον ως αδιαφιλονίκητο και ακλόνητο φαβορί. Σε ένα τέτοιο υποθετικό σενάριο δε θα μπορούσαμε να προδικάσουμε και τη μη αλλαγή πλεύσης του βουλευτή Κωστάκη Κωνσταντίνου αφού η κόντρα του με τον Φαίδωνος είναι ευρέως γνωστή. Το επικρατέστερο όμως σενάριο είναι οι δυο τους να αναμετρηθούν μια και καλή στις Δημαρχιακές Εκλογές του 2021 με τη μάχη να προμηνύεται απρόβλεπτη.

Αν το ψηφοδέλτιο μείνει ως έχει καταλυτική αναμένεται να είναι και η στάση που θα κρατήσουν Κωνσταντίνου και Φαίδωνος ως προς το ποιον ή ποιους θα στηρίξουν αφού το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να είναι το ίδιο άτομο. Μέχρι στιγμής και οι 2 κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους όσο και αν κάποιοι εκ των υποψηφίων θεωρούν ότι έχουν την στήριξή τους.

Πηγή: toThemaOnline(Του Ανδρέα Κόκκινου)