Γενική Σύνοδος Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Seventh Framework Programme for Research

Γενική Σύνοδος Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Seventh Framework Programme for Research

Η 1η Γενική Ευρωπαϊκή Σύνοδος


(1st General Assembling Meeting)  στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Seventh Framework Programme for Research (FP7) με τίτλο: “ECO-CEMENT-Νέα μικροβιακή τεχνολογία κατακρήμνισης για την παραγωγή υψηλής αντοχής, οικονομικό και οικολογικό τσιμέντο” διάρκειας 3 ετών, πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία στις εγκαταστάσεις του Ερευνητικού Κέντρου CNR (Consiglio Nazionale delle Ricerche), στο οποίο συμμετείχε το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου εκπροσωπούμενο   από την Δρ. Τζούλια Τζώρτζη,  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια Ευρωπαϊκών και Ερευνητικών Προγραμμάτων.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ECO-CEMENT σύμφωνα με δελτίο τύπου θα επιτρέψει την ανάκτηση πολύτιμων πόρων από τη βιομηχανία, τη δέσμευση του CO2 (δεδομένου ότι το 5% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από την παραγωγή του τσιμέντου) και τη μετατροπή δομικών προϊόντων σε οικολογικό τσιμέντο, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή νέων υλικών με νέες περιβαλλοντικές εφαρμογές προκειμένου να μετριαστούν οι απειλές προς το περιβάλλον, που προέρχονται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τη διαχείριση των αποβλήτων.

Το  Πρόγραμμα ECO-CEMENT επικεντρώνεται σε μία από τις πλέον υποσχόμενες εναλλακτικές λύσεις για την παραγωγή  ενός  υποκατάστατου τσιμέντου Portland: “Προκαλείται Μικροβιακή καταβύθιση ανθρακικού ασβεστίου (MICP)” με τη χρήση των ουρολιτικών βακτηρίων. Αυτά τα βακτήρια είναι ευρέως διαθέσιμα στο έδαφος και το φυσικό περιβάλλον, μπορεί να ελέγχονται εύκολα και έχουν την ικανότητα να παράγουν τσιμέντο με ένα συγκριτικά πολύ ταχύτερο ρυθμό.

Στη σύνοδο παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των συμμετεχόντων εταίρων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ECO-CEMENT όπως:Η Δρ. Τζούλια Τζώρτζη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια Ευρωπαϊκών και Ερευνητικών Προσραμμάτων του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου,  ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, το οποίο προσφέρει  ένα ολοκληρωμένο φάσμα προπτυχιακών, μεταπτυχιακών προγραμμάτων καθώς και πλούσια ερευνητική δραστηριότητα. Οι κ. κ. Δρ. Laura Sánchez της Εταιρία Groupo Essential (συντονιστή του Προγράμματος) κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία στον κλάδο τσιμέντου που στοχεύει στην αειφορική διαχείριση του τσιμέντου και δραστηριοποιείται και στον τομέα της ενέργειας και την έρευνα (R & D) με έδρα Μαδρίτη. Η κ. Linda Gaetjen και η κ. Katharina Richter ως Εκπρόσωποι του ερευνητικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Fraunhofer Society (FhG) που ιδρύθηκε το 1949 και περιλαμβάνει 60 Ινστιτούτα Fraunhofer με 18 000 υπαλλήλους σε 40 πόλεις της Γερμανία καθώς και ερευνητικά κέντρα και γραφεία στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία. Ο . Javier Royo ως Εκπρόσωπος της εταιρίας SOLINTEL M & P μιας υψηλής τεχνολογίας συμβουλευτική εταιρία εξειδικευμένη στα θέματα μηχανικών στην Ισπανία.Οι κ. κ. Piero Tiano και Oana-Adriana Cuzman ως εκπρόσωποι του Ερευνητικού Κρατικού Ινστιτούτου ICVBC – Istituto per la Conservazione e la Valorizzazione dei Beni Culturali (Ινστιτούτο για την Διατήρηση και Ενίσχυση Αξία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς) της CNR (Consiglio Nazionale delle Ricerche) που ιδρύθηκε το 2001 με τη συγχώνευση των CNR για τη «Μελέτη των αιτιών της φθοράς και των μεθόδων για τη διατήρηση των έργων της τέχνης», που είχαν ιδρυθεί το 1970 στη Ρώμη, το Μιλάνο και τη Φλωρεντία, και άλλοι.

Στη σύνοδο έγιναν παρουσιάσεις, από όλους τους συμμετέχοντες, σχετικά με την πορεία του Προγράμματος ενώ επακολούθησε ξενάγηση στις  εργαστηριακές εγκαταστάσεις του  Istituto per la Conservazione e la Valorizzazione dei Beni Culturali (Ινστιτούτο για την Διατήρηση και Ενίσχυση Αξία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς) της CNR (Consiglio Nazionale delle Ricerche) .

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις στα πλαίσια του προγράμματος συνεργάζεται με την εταιρία  Εταιρίας Vassiliko Cement Works στην Κύπρο. Σε προηγούμενη συνάντηση των εταίρων που έγινε  στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις πραγματοποιήθηκε και ξενάγηση  των εταίρων στην νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής τσιμέντου της Vassiliko Cement Works η οποία ολοκληρώθηκε το 2011, με συνολική επένδυση ύψους περίπου €175εκ. που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους ερευνητές του προγράμματος.

Αποδεικνύεται, καταλήγει η ανακοίνωση ότι συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων με Παραγωγικούς φορείς, αποφέρουν επωφελή  αποτελέσματα τόσο στον Ακαδημαϊκό Χώρο όσο και στο χώρο υλοποίησης των συναφών προγραμμάτων ανάπτυξης.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/