ΓεΣΥ: Αυξάνονται καθημερινά οι ειδικοί γιατροί

ΓεΣΥ: Αυξάνονται καθημερινά οι ειδικοί γιατροί

Η μαζική ένταξη ιδιωτών γιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας ανατρέπει όλη την αρνητική εικόνα που είχε δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες λόγω της αρνητικής τοποθέτησης του Ιατρικού Συλλόγου. Σήμερα, οι αρμόδιοι λειτουργοί του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας δεν προλαβαίνουν να ετοιμάζουν συμβόλαια για ένταξη γιατρών.

Η μαζική εγγραφή γιατρών τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχει μάλιστα δημιουργήσει λίστα αναμονής δύο εβδομάδων στον Οργανισμό, ο οποίος καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να διεκπεραιώνει όλη την απαραίτητη γραφειοκρατία το συντομότερο δυνατό. Οι καθυστερήσεις αναπόφευκτα άρχισαν να προκαλούν μουρμούρα από πλευράς των γιατρών που περιμένουν να υπογράψουν τα συμβόλαιά τους.


Μέχρι χθες στον ΟΑΥ εκκρεμούσαν πέραν των 100 αιτήσεων ιδιωτών γιατρών όλων των ιατρικών ειδικοτήτων και ο Οργανισμός, όπως εξήγησε μιλώντας στον «Φ» η αναπληρώτρια διευθύντρια Έφη Καμίτση, «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξυπηρετούνται οι γιατροί το συντομότερο δυνατό». Αυτήν τη στιγμή, είπε η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΟΑΥ, «έχουμε καθυστέρηση δύο εβδομάδων, αυτό είναι γεγονός».

Ως Οργανισμός, κατέληξε η κ. Καμίτση, «καλούμε τους γιατρούς μας να κάνουν υπομονή και να δείξουν κατανόηση διότι προσήλθαν για εγγραφή όλοι μαζί και αυτό από μόνο του δημιουργεί κάποια καθυστέρηση».

Αναφέρεται ότι μέχρι χθες το απόγευμα στους καταλόγους του Γενικού Συστήματος Υγείας ήταν εγγεγραμμένοι συνολικά 1.652 γιατροί. Εξ αυτών οι 687 γιατροί του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και οι 965 ιδιώτες. Συνολικά, στο ΓεΣΥ είναι εγγεγραμμένοι 1.071 ειδικοί γιατροί, 422 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και 159 παιδίατροι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί ο αριθμός των καρδιολόγων που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ, ο οποίος έφθασε χθες τους 124 (50 ΟΚΥπΥ) αλλά και των γυναικολόγων, οι οποίοι ήταν χθες 88 εκ των οποίων μόνο οι 29 του δημοσίου.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στο ΓεΣΥ, πριν ακόμα ενταχθεί στις προσφερόμενες υπηρεσίες η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, έχουν ενταχθεί και παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα 80 γενικοί χειρουργοί εκ των οποίων μόνο οι 34 είναι γιατροί του δημοσίου. Τέλος, αρχίζει να επιλύεται και το πρόβλημα που υπήρχε μέχρι σήμερα με τον πολύ μικρό αριθμό διαθέσιμων γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Για παράδειγμα, στην ειδικότητα της γαστρεντερολογίας ήταν χθες εγγεγραμμένοι 20 γιατροί εκ των οποίων οι 14 ιδιώτες.

Πηγή: Φιλελεύθερος