Γιάννης Κουλουντής: “Μας αφορά όλους!”

Γιάννης Κουλουντής: “Μας αφορά όλους!”

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε αμήχανα τις αποκαλύψεις περιστατικών, άσκησης διαφόρων μορφών βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και εξευτελισμού της ανθρώπινης φύσης. Με θύτες μάλιστα άτομα τα οποία αγαπήσαμε, θαυμάσαμε και δοξάσαμε, που όμως μέσα σε μια στιγμή οδηγήθηκαν από τη δόξα και τη παντοδυναμία στην απαξίωση.

Εκεί που ένιωθαν άτρωτοι ξαφνικά το βασίλειό τους καταρρέει. Ο ψίθυρος γίνεται καταγγελία και το απόστημα σπάει. Η αποσιώπηση μετατρέπεται σε κύμα υποστήριξης και το κύκλωμα συγκάλυψης αποδυναμώνεται. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα.


Είναι φορές που υπερισχύει ο φόβος της μη απόδειξης. Που ο περίγυρος του θύματος ή ακόμα και οι αρχές αποτρέπουν την καταγγελία. Που τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης ενώ γνωρίζουν και ενώ υπάρχουν καταγγελίες σφυρίζουν αδιάφορα ή ακόμα χειρότερα επικεντρώνονται στις ικανότητες και τις επιτυχίες του θύτη θεοποιώντας τον.

Και είναι εκεί που χρειάζεται η δική μας συμβολή.

Να προτρέψουμε και να ενθαρρύνουμε την αποκάλυψη και όχι να εκφοβίσουμε και να γεμίσουμε ενοχές το θύμα.

Να καταγγείλουμε και να σταθούμε απέναντι σε όποιον εξευτελίζει την ανθρώπινη φύση απομυθοποιώντας τον.

Και όχι, δεν είναι πάντα εύκολο! Συχνά πρόκειται για άτομα αδίστακτα, με ένθερμους θαυμαστές, δύναμη και εξουσία. Ξέρουν να επιτίθενται αποπροσανατολίζοντας και ζητώντας μάλιστα και τα ρέστα.

Όταν όμως γίνει η αρχή, οι εξελίξεις μπορούν να είναι καταιγιστικές γιατί συνήθως η κακοποίηση, ο εκβιασμός και ο εξευτελισμός συμβαίνουν συστηματικά και σε περισσότερα από ένα θύματα.

Και ποιος ξέρει, εάν δεν μπει ένα φρένο, το επόμενο θύμα μπορεί να είσαι εσύ, ο/η σύζυγός σου, το παιδί σου.