Γιάννης Κουλουντής: Πάφος, μια προσβάσιμη για όλους πόλη

Γιάννης Κουλουντής: Πάφος, μια προσβάσιμη για όλους πόλη

Κάθε πόλη η οποία σέβεται τους ανθρώπους της οφείλει να αναγνωρίζει τις ανάγκες των δημοτών, τις ιδιαιτερότητές τους και να τους παρέχει ίσες ευκαιρίες.

Μέσα στα πλαίσια αυτής της παραδοχής, θα πρέπει να τονίσουμε πως η προσβασιμότητα και η εύκολη διακίνηση αποτελεί δικαίωμα όλων και είναι αναγκαίο να παρέχουμε στα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) τη δυνατότητα να διακινούνται και να ζουν με ευκολία.


Παρόλο που έχουμε πράξει ελάχιστα για το θέμα αυτό, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται από διάφορες ομάδες πολιτών, μια ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ.

Έχουμε δει το Round Table 7 να αρχίζει την καταγραφή των προβλημάτων διακίνησης, το Επιμελητήριο Νέων Πάφου να προσπαθεί να διαμορφώσει ένα χώρο πρασίνου σε πάρκο που να ψυχαγωγεί με ειδικά παιχνίδια και ΑμεΑ, τη ΝΕΔΗΣΥ να χρωματίζει υφιστάμενους χώρους στάθμευσης για ΑμεΑ, τον ΑΠΟΠ να δημιουργεί ομάδα καλαθόσφαιρας για άτομα σε τροχοκαθίσματα, το City Roaming να προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο κ.ά.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως έχουμε χρέος να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα της πόλης μας. Είναι αναγκαίο οι τοπικές αρχές να καταγράψουν τα προβλήματα, και η προεργασία του Round Table 7 μοιάζει να αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης.

Οι χώροι στάθμευσης για ΑμεΑ απαιτείται να αυξηθούν και να βελτιωθούν ώστε να λειτουργούν με επάρκεια, οι ράμπες και τα πεζοδρόμια να έχουν την κατάλληλη κλίση και το κατάλληλο πλάτος.

Οι δημόσιες υπηρεσίες και ορισμένες παραλίες να μπορούν να εξυπηρετήσουν ΑμεΑ και να δημιουργηθούν τουαλέτες για ΑμεΑ σε δημόσιους χώρους.

Όλα αυτά, καλό θα ήταν να σχεδιαστούν με τρόπο ώστε να αποτελέσουν ένα δίκτυο διακίνησης χωρίς εμπόδια. Οι τροχονόμοι θα πρέπει να είναι πολύ αυστηροί σε περίπτωση που εμποδίζεται η διακίνηση αυτή, ενώ ο Δήμος οφείλει να ηγηθεί της προσπάθειας.

Παράλληλα, μια προσβάσιμη για όλους πόλη μπορεί να βοηθήσει τον τουρισμό. Στην Ε.Ε. ζουν περισσότερα από 100 εκ. άτομα με αυξημένες ανάγκες προσβασιμότητας και αποτελούν μια ειδική ομάδα τουριστών. Συνήθως ταξιδεύουν εκτός περιόδου αιχμής και επιλέγουν μέρη με αυξημένη προσβασιμότητα ενώ αξίζει να αναφέρουμε, πως στην Κύπρο το υπουργείο εσωτερικών παρέχει κίνητρα για τη δημιουργία δωματίων για ΑμεΑ σε τουριστικές μονάδες.
Ήρθε η ώρα λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας και να εξετάσουμε τις προοπτικές οι οποίες υπάρχουν. Πρωτίστως όμως, είναι η στιγμή να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πράξουμε όσα απαιτούνται για μια Πάφο προσβάσιμη για όλους.

Γιάννης Κουλουντής
Πολιτικός Μηχανικός
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάφου