Για κατάχρηση εξουσίας κατηγορούν το Δήμο Πάφου

Για κατάχρηση εξουσίας κατηγορούν το Δήμο Πάφου

Πριν καλά-καλά κοπάσει ο θόρυβος από την κατ’ αρχήν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου για μετονομασία του θεάτρου της πόλης και «εξαφάνιση» του ονόματος του Σωτηράκη Μαρκίδη από αυτό, ένα ακόμη μέτωπο ανοίγει στο Δημοτικό Μέγαρο με αφορμή ενέργειες του δήμου σε σχέση με προτομή ενός εκ των σημαντικότερων δημάρχων στην ιστορία της πόλης, του Ιάκωβου Ιακωβίδη. Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», οι απόγονοι του αποβιώσαντος πρώην δημάρχου, αλλά και η Επιτροπή Φίλων και Εκτιμητών του έργου του Ιάκωβου Ιακωβίδη, κινήθηκαν νομικά κατά του δήμου με αφορμή την αφαίρεση της προτομής από το Δημαρχείο.

Οι οικείοι και φίλοι του Ιακωβίδη αναφέρουν ότι την 6ην Ιουλίου 2003, κατόπιν αποφάσεως του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, ετοποθετήθη δίπλα στο Δημοτικό Μέγαρο, το οποίο -όπως τονίζουν- ανεγέρθη το 1955 από τον τότε δήμαρχο Ιάκωβο Ιακωβίδη, προτομή του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50ετίας από της εκλογής του το 1953.


Κατηγορούν δε τον δήμο ότι προ τριετίας και χωρίς οιανδήποτε εξουσιοδότηση, όπως υποστηρίζουν, η εν λόγω προτομή μετακινήθηκε σε χώρο αποθήκευσης, ενώ όταν τον Ιούλιο του 2017 ο γιος του Ιακωβίδη, πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης, επισκέφθηκε το Δημαρχείο για το θέμα, του δόθηκαν υποσχέσεις ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού εκείνου θα γινόταν η επανατοποθέτηση της προτομής στη θέση της, μετά το πέρας εργασιών ανάπλασης.

«Έκτοτε, όχι μόνο δεν τηρήθηκε η υπόσχεση», τονίζεται στην επιστολή των δικηγόρων προς τον δήμο, «αλλά ούτε απαντήθηκαν οι επιστολές των οικείων του αείμνηστου δημάρχου, ενώ η αντιμετώπιση σε αίτημα συνάντησης ήταν προσβλητικότατη». Οι οικείοι του Ιάκωβου Ιακωβίδη καταγγέλλουν επίσης ότι πέραν του θέματος της προτομής, ο δήμος απάλειψε το όνομά του και από δρόμο της πόλης.

Με τη νομική διαδικασία που ανέλαβαν πλέον, οι απόγονοι και άλλοι φίλοι του Ιακωβίδη ζητούν όπως σε διάστημα 15 ημερών η δημοτική Αρχή επαναφέρει την προτομή του στην αρχική της θέση και το όνομα της οδού όπως ήταν αρχικά. Αποδίδουν δε στη δημοτική Αρχή ενέργειες και συμπεριφορές που κατά την έκφρασή τους αγγίζουν τα όρια της κατάχρησης εξουσίας.

Πηγή: Φιλελεύθερος