Γκάφα ολκής λόγω ασυνεννοησίας Υπουργείου Εσωτερικών και Δήμου Πάφου

Γκάφα ολκής λόγω ασυνεννοησίας Υπουργείου Εσωτερικών και Δήμου Πάφου

Όταν ένας ιδιοκτήτης διπλο-πωλήσει ή διπλο-ενοικιάσει ακίνητο, οδηγείται στο δικαστήριο και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή, που φτάνει μέχρι και τη φυλάκιση. Τι γίνεται όμως όταν ο παραβάτης είναι το ίδιο το κράτος;

Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Δήμος Πάφου υπέπεσαν σε γκάφα ολκής, αφού λόγω ασυνεννοησίας διπλο-ενοικίασαν το ίδιο τεμάχιο (παραλία) σε δύο διαφορετικούς ιδιώτες. Μάλιστα ο Δήμος Πάφου πήρε προκαταβολή 100 χιλ. ευρώ για ενοικίαση του χώρου σε ιδιώτη για περίοδο πέντε ετών, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών υπέγραψε σύμβαση ενοικίασης χωρίς ημερομηνία λήξης με άλλο ιδιώτη, για το ποσό των 53 χιλ. ευρώ.


Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, το κράτος και διά μέσου αυτού οι φορολογούμενοι πολίτεςκινδυνεύει πλέον να πληρώσει αποζημιώσεις ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Επίσης τις τελευταίες μέρες -ενόψει των προετοιμασιών για τη νέα τουριστική περίοδοάρχισαν και τα ευτράπελα, αφού οι δύο ιδιώτες, όταν συνειδητοποίησαν τι έγινε, ξεκίνησαν να τσακώνονται μεταξύ τους. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, χθες η περιοχή έμοιαζε με πεδίο μάχης, ενώ χρειάστηκε να μεταβούν περίπου είκοσι άτομα της Τοπικής Αρχής και άλλοι 20 της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, ώστε να επαναφέρουν την ηρεμία και την ομαλότητα.

Η παραλία που διπλο-ενοικιάστηκε βρίσκεται στην περιοχή Παχύαμμος, στην καρδιά της τουριστικής περιοχής της Κάτω Πάφου. Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Πάφου, η οποία φημίζεται για τη χρυσή αμμουδιά και τα καθαρά νερά της. Η γκάφα έγινε στο τμήμα της παραλίας μπροστά από το ξενοδοχείο Olympic Lagoon Resort.

Διαφορετικές ερμηνείες

Το ξενοδοχείο είχε σύμβαση με το κράτος από το 1994, για ενοικίαση του χώρου. Ωστόσο το 2014 ο Δήμος Πάφου συνήψε σύμβαση ενοικίασης ενός μέρους της παραλίας με άλλο ιδιώτη, στη βάση του τροποποιητικού νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε το 2013 (Περί προστασίας της παραλίας). Για τρία χρόνια υπήρχε διελκυστίνδα μεταξύ των δύο ιδιωτών, ωστόσο οι αρμόδιοι έβρισκαν τη χρυσή τομή. Το σκηνικό ανατράπηκε τον Αύγουστο του 2017, όταν το Υπουργείο Εσωτερικών, κατόπιν αίτησης της διαχειρίστριας εταιρείας του ξενοδοχείου, υπέγραψε νέο συμβόλαιο μαζί της για ενοικίαση ευρύτερου χώρου έκτασης 7.100 τ.μ., που περιλαμβάνει και το χώρο που εκμισθώθηκε στον πρώτο ιδιώτη.

Η εκδοχή του Δήμου Πάφου είναι ότι η νομοθεσία του 2013 αναφέρει ρητά ότι αρμόδια Αρχή για τις παραλίες είναι η οικεία Τοπική Διοίκηση, ενώ η εκδοχή του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι η ιδιοκτησία της γης παραμένει στο κράτος. Μάλιστα το Υπουργείο κατηγόρησε χθες τον Δήμο ότι το 2015 «προχώρησε χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση με το Υπουργείο Εσωτερικών σε προκήρυξη διαγωνισμού για παροχή υπηρεσιών», ενώ «βρισκόταν σε ισχύ», όπως αναφέρει, άδεια χρήσης προς το ξενοδοχείο. Αναφέρει επίσης ότι «ο Δήμος Πάφου όφειλε να υποβάλει αίτηση για να του εκμισθωθεί η εν λόγω κρατική παραλιακή γη, προτού ο ίδιος προβεί σε προκήρυξη διαγωνισμού, κάτι το οποίο δεν έπραξε».

Φαίδωνος: Τεστ για όλες τις παραλίες

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος αναγνώρισε ότι το πρόβλημα δεν αφορά τους δύο ιδιώτες, αλλά το Υπουργείο και τον Δήμο. Μάλιστα ανέφερε ότι συγκάλεσε ήδη σύσκεψη για το θέμα, το οποίο χαρακτήρισε ως πολύ σοβαρό. Όπως είπε, η συγκεκριμένη περίπτωση θα αποτελέσει τεστ για όλες τις παραλίες οι οποίες εκμισθώθηκαν από Τοπικές Αρχές σε ιδιώτες.

Πηγή: Χαραυγή