Γκράφιτι σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς

Γκράφιτι σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς

Ανεγκέφαλοι και ανιστόριτοι νεαροί, προκαλούν σημαντικές φθορές σε μνημεία πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος του Δήμου Γεροσκήπου, κάνοντας γκράφιτι σε αυτά, γράφοντας συνθήματα και προβαίνοντας σε άλλες πράξεις βανδαλισμού. Το τελευταίο διάστημα τέτοιες απαράδεκτες επεμβάσεις έχουν καταγραφεί στο ιστορικό αγρόκτημα «Γερμανίνας», αλλά και στην Κάτω Βρύση στο κέντρο του Δήμου.

Το θέμα κατάγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ στο Δήμο Γεροσκήπου, Κυριάκος Χατζηβασίλης, ο οποίος επεσήμανε ότι αν κάποιοι αφελώς πιστεύουν ότι οι παρεμβάσεις τους σε σημεία σπουδαίας πολιτιστικής, αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας αποτελούν καλλιτεχνικές δράσεις, είναι γελασμένοι.


«Δεν πρόκειται για καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, αλλά για μέγιστη ασέβεια και καταστροφή σπουδαίων μνημείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες οι οποίες επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες Χατζηβασίλη, οι δράστες των βανδαλισμών αυτών βρίσκουν πρόσφορο έδαφος κυρίως στα κτίρια του ιστορικού αγροκτήματος στην παραλιακή περιοχή της Γεροσκήπου, δεδομένου ότι αυτό παραμένει ακόμη εκτεθειμένο στον καθένα που επιθυμεί να εισέλθει εντός του και να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Παρά τις πολύχρονες προσπάθειες και τις εν εξελίξει διαδικασίες για αναστήλωση, ανάπτυξη και ανάδειξη του χώρου, η «Γερμανίνα» παραμένει ακόμη έρμαιο των καιρικών συνθηκών και των ασυνείδητων που είχε ασχημονούν εντός της ή ακόμη και κλέβουν πέτρες, ξυλεία και ότι άλλο απέμεινε από το πλιάτσικο περασμένων χρόνων.

Η διαπίστωση ότι ακόμη και με λιγότερο άσχημα κίνητρα, όπως τα γκράφιτι, κάποιοι εξακολουθούν και σήμερα να συμβάλλουν στην καταστροφή ενός μνημείου μείζονος αξίας, επιβάλλει σε κράτος και δημοτική αρχή να κινηθούν τάχιστα για ολοκλήρωση των διαδικασιών διάσωσης του μνημείου.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου