Γνώσεις και δεξιότητες, προσφέρει η Σχολή ενηλίκων Καταναλωτών

Με ενδιαφέρουσες διαλέξεις συνεχίζει το έργο του η Σχολή Ενηλίκων Καταναλωτών Πάφου


κάθε Τρίτη στην Πάφο σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών και υπεύθυνη της Σχολής Καταναλωτών Πάφου Χρίστα Χριστοφή.Ομιλητές είναι εκλεκτοί εθελοντές επιστήμονες από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς . Με το πέρας της ομιλίας ακολουθεί συζήτηση έτσι που με αυτό το τρόπο η επιστημονική βάση του θέματος γίνεται πλήρως κατανοητή, και οι παρευρισκόμενοι γίνονται πιο ικανοί να αυτοπροστατεύονται .

Η κ Χριστοφή ερωτηθείσα σχετικά από το ΚΥΠΕ, ανέφερε πως οι διαλέξεις ξεκίνησαν από τον Οκτώβριο μήνα στην Πάφο και μέχρι στιγμής έχουν καλύψει αρκετά θέματα ιατρικά, εκκλησιαστικά , και οικονομικά όπως το θέμα της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας που ανέλυσε ο κ Ανδρέας Γιαλουρίδης Λειτουργός Εσωτερικών Προσόδων Τμήματος Πάφου,   το θέμα της « Δύναμης της Αλληλεγγύης σε δύσκολες στιγμές» που ανέπτυξε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος , οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την αγορά των φαρμάκων από το διαδίκτυο και από τα άλλα ψευδεπίγραφα φάρμακα, που ανέλυσε η κ. Άννα Παφίτου των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας αλλά και το θέμα «μετασχηματίζοντας τα κενά σε εργαστήριο Πυρήνες Πολιτισμού.Το ανοικτό εργαστήριο Πολιτισμού», που ανέπτυξε η κ. Αγγελική Σιβιτανίδου Λέκτορας Αρχιτεκτονικής.    

Η κ Χριστοφή ανέφερε πως το σπουδαιότερο εργαλείο στα χέρια του καταναλωτή σήμερα είναι η ενημέρωση αφού είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την αυτοπροστασία του και γενικά την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του. Στην Κύπρο είπε, η Σχολή Καταναλωτών ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό την δια βίου μάθηση για τον όποιον επιθυμεί να μαθαίνει και να ενημερώνεται, ενώ στην Πάφο ιδρύθηκε το 1995.

Το όραμα και σκοπός της Σχολής πρόσθεσε, είναι να αποκτήσουν οι καταναλωτές τις σωστές στάσεις για αγορά τροφίμων και άλλων προϊόντων και να θέτουν προτεραιότητες να μπορούν να αυτοπροστατεύονται, να απαιτούν τα δικαιώματα τους και να ασκούν τις υποχρεώσεις τους, όπως να αγοράζουν μόνο όσα χρειάζονται.

Σύμφωνα με την κ Χριστοφή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές είναι πολλά και δημιουργούνται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας ιδίως των τροφίμων ,με τη χρήση χημικών πρόσθετων ,με τον τρόπο πώλησης προϊόντων και αγαθών και την έντονη διαφήμιση.

Η κ Χριστοφή ανέφερε επίσης, πως η σχολή ενήλικων Καταναλωτών προσφέρει σε όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές, άνδρες, γυναίκες και παιδιά πληροφορίες ,γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να «επιλέγουν λογικά τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στην αγορά με βάση την καταλληλότητα σε σχέση με το τι επιθυμούν και ποιες είναι οι οικονομικές τους δυνατότητες »,ιδιαίτερα τώρα,- όπως είπε-, που οι εποχές είναι δύσκολες.

Πρόσθεσε ακόμη πως εκτός από την συνεχή ενημέρωση και πληροφόρηση η σχολή δείχνει και το ανθρώπινο της πρόσωπο βοηθώντας κατά την χρονιά που μας πέρασε τη Λέσχη Εθελοντών “Αλληλεγγύη” μαζεύοντας τρόφιμα και οτιδήποτε άλλο χρειαζόταν για στήριξη των συμπολιτών μας

Γιατί όπως λέει και ο Αριστοτέλης είπε η κ Χριστοφή «πολίτης είναι ο άνθρωπος ο οποίος αποκτά το δικαίωμα να συμμετέχει στην άσκηση της δημόσιας εξουσίας» αλλά και «πολίτης είναι ο άνθρωπος όταν αποτελεί μέλος μιας κοινότητας ανθρώπων και αποκτά εξαιτίας της τέτοιας συμμετοχής του ,δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Σε αυτή ακριβώς την κατηγορία, κατέληξε , πρέπει να βρίσκεται και η σχολή καταναλωτών Πάφου και αυτό θα συνεχίσει να κάνει .

Το Υπουργείο Παιδείας και πολιτισμού σημείωσε , προτρέπει τους εκπαιδευτικούς να παρακολουθούν αυτές τις διαλέξεις για να γνωρίσουν τα προβλήματα που αφορούν τους καταναλωτές ,τα νέα θέματα που πρέπει να διδαχθούν τα παιδιά , αλλά και τους τρόπους για απόκτηση καταναλωτικών αρχών για την προετοιμασία μιας σωστής καταναλωτικής κοινωνίας.

«επιλογή της Σχολής Καταναλωτών Πάφου στο πρόγραμμα Grundtvig» στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθησης»

Η κ Χριστοφή ανέφερε επίσης πως φέτος μετά από παρά πολλή δουλειά « η Σχολή Καταναλωτών Πάφου έχει καταφέρει να επιλεγεί μέσα από πολλές άλλες αιτήσεις που έγιναν στη Ευρώπη σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Grundtvig» στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθησης. Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2013 και θα ολοκληρωθεί το 2015. Μια συνεργασία μαζί με άλλες 6 Ευρωπαϊκές χώρες , Ρουμανία, Ιταλία, Γερμανία, Κροατία, Λιθουανία, Ελλάδα».

Στόχος του προγράμματος είναι,- όπως είπε-, να προσδιοριστούν τα σύγχρονα εργαλεία ,για να μεταφέρουν τις γνώσεις και την ανταλλαγή εμπειριών για την πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης και για την βοήθεια στην ανάπτυξη μιας online καταναλωτών ενημέρωσης και πληροφόρησης μέσα σε ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό πλαίσιο.

Η σχολή Καταναλωτών στην Πάφο λειτουργεί από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Μαΐου στη Τεχνική σχολή Πάφου η ώρα 5.00 μμ -6.30μμ . Συνολικά θα δοθούν 26 διαλέξεις μέχρι τις 6 Μαΐου, από τις οποίες οι 6 έχουν ήδη δοθεί, ενώ στις 20 Μαΐου θα γίνει η απονομή πιστοποιητικών φοίτησης.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/