Γ. Γεωργιάδης: Ιδού η Ρόδος για τα κόμματα που μας «αγαπούν»

Γ. Γεωργιάδης: Ιδού η Ρόδος για τα κόμματα που μας «αγαπούν»

Δυστυχώς η ολομέλεια της Βουλής, μετά από μια συνεδρία παρωδία, ψήφισε τους κανονισμούς για τις εξετάσεις που ουσιαστικά άναψε το πράσινο φως για την έναρξη του ΝΣΔΕ. Παράλληλα βέβαια άναψε και ένα τεράστιο κόκκινο φως σε εκατοντάδες συναδέλφους μας, που μετά από αυτή την απόφαση το επαγγελματικό τους μέλλον τίθεται υπό αμφισβήτηση με όλες τις παρενέργειες που απορρέουν από αυτό. Η μόνη πλέον ελπίδα που απομένει για αυτούς τους συναδέλφους είναι η κατάληξη των διαβουλεύσεων για το 30μηνο, που η θέση μας παραμένει σταθερή: Αορίστου χρόνου θα πρέπει να γίνονται όλοι οι συνάδελφοι (συμβασιούχοι, αντικαταστάτες) οποιαδήποτε στιγμή θα συμπληρώνουν αθροιστική υπηρεσία 30 μήνες!

Όπως ανέφερα και προηγουμένως η συνεδρία ήταν παρωδία. Τροπολογίες που είχαν κατατεθεί την τελευταία στιγμή, τροπολογίες που αποσύρονταν πριν καν μελετηθούν, βουλευτές που έμπαιναν και έβγαιναν από την αίθουσα, κόμματα που αποχώρησαν από τη συζήτηση για αυτό το θέμα και πολλά άλλα τραγελαφικά που δεν τιμούν κανέναν.


Ως στελέχη της ΔΗΚΙ κάναμε μεγάλο αγώνα για να αλλάξουμε τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο 24ωρο. Παρά τις σκληρές προσπάθειες που έγιναν από αρκετούς από εμάς, δεν καταφέραμε να πείσουμε. Διότι όλα είχαν γίνει γρήγορα και ίσως αυτό να ήταν και μια τακτική για να μην προλάβουμε να αντιδράσουμε. Παρά τις διαφωνίες μας, τις έντονες συζητήσεις μας, παρά τις προειδοποιήσεις και «απειλές» μας, παρά…παρά…. δεν πετύχαμε όλα όσα θέλαμε. Το μόνο που πετύχαμε, μαζί με άλλους, ήταν οι αντικαταστάσεις να γίνονται όλες από τον υφιστάμενο κατάλογο μέχρι και το 2027 που τελειώνει η μεταβατική περίοδος.

Μετά την εξέλιξη αυτή, καταθέσαμε στο ΔΣ της ΠΟΕΔ εισήγηση για ολοήμερη απεργία και άλλα μέτρα αντίδρασης. Παράλληλα βγάλαμε σκληρή ονομαστική ανακοίνωση κατά των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την προχθεσινή κατάληξη. Παρά το γεγονός αυτό, δεχτήκαμε και έντονη κριτική γιατί πέρα από τα πιο πάνω κόμματα, που επαναλαμβάνω έχουν την κύρια και την περισσότερη ευθύνη, επιρρίψαμε ευθύνες (σε πολύ λιγότερο βαθμό) και σε άλλα κόμματα που είτε κρύφτηκαν είτε έδρασαν εκ του ασφαλούς.

Συνεχίζοντας σήμερα την προσπάθεια καταθέτουμε δημόσια ως ΔΗΚΙ δύο εισηγήσεις για τροπολογίες επί της υφιστάμενης νομοθεσίας για το ΝΣΔΕ:

  1. Η μεταβατική περίοδος να μην ολοκληρωθεί το 2027, αλλά το 2028.
  2. Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου η αναλογία συμβάσεων και μονιμοποιήσεων ανάμεσα στον υφιστάμενο (διοριστέων) και στον καινούργιο (διορισίμων) να μην είναι 50:50 αλλά να μετατραπεί σε 70:30.

Παράλληλα καλούμε δημόσια όλους τους υποψήφιους και εν δυνάμει υποψήφιους Προέδρους της ΚΔ, όπως στο προεκλογικό τους πρόγραμμα περιλάβουν ξεκάθαρη δέσμευση για παραχώρηση πρόσθετων θέσεων μονιμοποίησης. Άλλωστε τις δικαιούμαστε, δεν μας τις χαρίζουν.

Οι εισηγήσεις αυτές έχουν ήδη κατατεθεί από χθες σε κάποια κόμματα. Παράλληλα και εφόσον όπως πολλοί αναφέρουν υπάρχουν κόμματα που μας «αγαπούν» και τα έχουν πείσει και μας στηρίζουν, ας υιοθετήσουν αυτές τις εισηγήσεις! Καλούμαστε επίσης όλους τους συναδέλφους συνδικαλιστές να πείσουν όσα κόμματα μπορούν να υιοθετήσουν αυτές τις εισηγήσεις! Ιδού η Ρόδος για όλους: Κόμματα, υποψήφιους προέδρους, συνδικαλιστές,… Διότι οι αγώνες κερδίζονται με πράξεις και όχι με ανακοινώσεις και ποσταρίσματα στο facebook.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Μέλος Γραμματείας ΔΗΚΙ