Γ. Ελεγκτής: Τα πολλά κριτήρια στους διαγωνισμούς ανέβασαν τις τιμές των προσφορών

Γ. Ελεγκτής: Τα πολλά κριτήρια στους διαγωνισμούς ανέβασαν τις τιμές των προσφορών

Θέμα με πολλά κριτήρια στους διαγωνισμούς τα οποία αποτρέπουν από οικονομικούς φορείς να υποβάλουν προσφορά για έργα στον Δήμο Πάφου, επισημαίνει ο Γενικός Ελεγκτής στην Ειδική Έκθεση του για τους Διαχειριστικούς Ελέγχους. Ως αποτέλεσμα, οι προσφορές για συγκεκριμένα έργα να ήταν λίγες και οι τιμές των χαμηλότερων προσφοροδοτών να ήταν ψηλότερες από τις προϋπολογιζόμενες για τα έργα.

Σύμφωνα με την Εκθεση, σε σχέση με τον Διαγωνισμό για την Ανάπλαση του Παραδοσιακού Εμπορικού Κέντρου και της Πλατείας Κέννεντυ στην Πάφο, ο Ελεγκτής επισημαίνει πως ενδεχομένως η μη χαλάρωση των κριτηρίων του διαγωνισμού να είχε ως αποτέλεσμα την περιορισμένη συγκριτικά συμμετοχή καθώς υποβλήθηκαν μόλις 6 προσφορές από 41 ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς και ως εκ τούτου την κατακύρωση του διαγωνισμού σε τιμή ψηλότερη κατά 6,2% από το προϋπολογισμό της σύμβασης.


Για το έργο είχαν υποβληθεί στις 2.11.2015 έξι προσφορές, ενώ είχαν προμηθευτεί τα έγγραφα του διαγωνισμού 41 οικονομικοί φορείς. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης καθορίστηκε στο ποσό των €5.250.000, ενώ κατακυρώθηκε στον χαμηλότερο προσφοροδότη έναντι ποσού €5.576.917.

Τον Νοέμβριο του 2016 ο Δήμαρχος πληροφόρησε την Υπηρεσία ότι η απόφαση πολιτικής του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με τον καθορισμό στα έγγραφα των διαγωνισμών, για μεγάλα έργα υποδομής και εξωραϊσμού του Δήμου, επιπρόσθετων κριτηρίων συμμετοχής σε σχέση με την τεχνική και χρηματοοικονομική ικανότητα των ενδιαφερομένων οικονομικών φορέων, πέραν της κατηγορίας και τάξης του έργου, λήφθηκε συνειδητά, ώστε τα έργα να είναι δυνατό να εκτελεστούν σε μικρό χρονικό διάστημα, λόγω των υποχρεώσεων του Δήμου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, από έμπειρους και ικανούς Εργολάβους.

Ο Ελεγκτής συνέστησε όπως με σκοπό την ευρύτητα συμμετοχής και τον υγιή ανταγωνισμό, ο Δήμος θα πρέπει, κατά τον καθορισμό των κριτηρίων ποιοτικής επιλογής στους διαγωνισμούς που προκηρύσσει, να σταθμίζει δεόντως όλα τα δεδομένα και να ενεργεί κατάλληλα, τηρώντας την αρχή της αναλογικότητας.

Παρόμοια ήταν η σύσταση του Γενικού Ελεγκτή και για το έργο της ανακαίνισης του Μαρκίδειου Θεάτρου Πάφου και της ανάδειξης του Περιβάλλοντος Χώρου, ο προϋπολογισμός του οποίου καθορίστηκε το ποσό των €3.150.000. Παράλληλα, καθορίστηκαν επιπρόσθετες προϋποθέσεις που έπρεπε να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς για συμμετοχή στον διαγωνισμό, όπως ο μέσος όρος κύκλου εργασιών τα 3 τελευταία χρόνια να ανέρχεται στο 100% του προϋπολογισμού του έργου, η ολοκλήρωση 1 έργου αξίας €2,5εκ. ή 2 έργων αξίας €1,25εκ. το καθένα κατά τα τελευταία 5 χρόνια.

Με επιστολή της η Υπηρεσία προς τον Δήμαρχο τον Δεκέμβριο 2015, υπέδειξε ότι θα έπρεπε με σκοπό την ευρύτητα συμμετοχής και την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού, οι πιο πάνω επιπρόσθετες προϋποθέσεις να αφαιρεθούν από τα έγγραφα του διαγωνισμού, κάτι που δεν λήφθηκε υπόψη με αποτέλεσμα ενώ προμηθεύτηκαν τα έγγραφα 34 οικονομικοί φορείς, τελικά υπέβαλαν προσφορά μόνο 4.

Αφού ορθώς απορρίφθηκε η πιο χαμηλή προσφορά από την Επιτροπή Αξιολόγησης επειδή δεν πληρούσε τη σχετική προϋπόθεση των όρων του διαγωνισμού, όσον αφορά τον μέσο όρο κύκλου εργασιών τα τελευταία τρία χρόνια, αποδέχτηκε την προσφορά του δεύτερου χαμηλότερου προσφοροδότη, ο οποίος δεν είχε υποβάλει καθόλου οικονομικές καταστάσεις, ζητώντας του να τις υποβάλει εκ των υστέρων.

Τελικά, τον Μάρτιο 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατακύρωση του διαγωνισμού στον δεύτερο χαμηλότερο προσφοροδότη έναντι του ποσού των €3.201.013, ποσόν το οποίο ήταν κατά €152.414 (ή 5%) ψηλότερο από την τιμή της προσφοράς του χαμηλότερου προσφοροδότη.

Ίδιο το σκηνικό και για τον Διαγωνισμός για την Αποκατάσταση και Επανάχρηση του Χανιού του Ιμπραήμ. Ο προϋπολογισμός σύμβασης για τον διαγωνισμό καθορίστηκε το ποσό των €2.330.000. Ωστόσο λόγω των προϋποθέσεων που δεν αφαιρέθηκαν από τον διαγωνισμό, όπως συνέστησε η Υπηρεσία, και ενώ είχαν προμηθευτεί έγγραφα προσφορών 26 οικονομικοί φορείς, τελικά υπέβαλαν προσφορά μόνο 3. Η χαμηλότερη προσφορά ήταν €2.641.970 σε σύγκριση με την εκτίμηση δαπάνης που ήταν €2.330.000, δηλαδή κατά 13,4% ψηλότερη.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ