Γ. Κουλουντής: Ο αγώνας για το αγκυροβόλιο

Γ. Κουλουντής: Ο αγώνας για το αγκυροβόλιο

Εδώ και καιρό παρακολουθούμε τις προσπάθειες που γίνονται για την κατασκευή αγκυροβολίου στην περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου της Κάτω Πάφου. Τοποθεσία η  οποία χαρακτηρίζεται ως ιδανική, αφού περικλείεται από αρχαιολογικούς χώρους, αξιοθέατα, ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια  και καταστήματα. Όλα σε κοντινές αποστάσεις και με εύκολη πρόσβαση.

Η ύπαρξη παραλιακού  πεζόδρομου επίσης αποτελεί ευνοϊκή συνθήκη. Οι εμπλεκόμενοι στον τομέα του τουρισμού με κάθε ευκαιρία δηλώνουν την επιθυμία τους για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος . Ομοίως, η κυβέρνηση παρουσιάζεται να συμφωνεί με την παραπάνω άποψη και  να στοχεύει  μέσω αυτής στην επανεκκίνηση της οικονομίας.


Επιπρόσθετα  οι εκπρόσωποι της πόλης μας  εξέφρασαν την πρόθεση τους να  εργαστούν συλλογικά και  να διεκδικήσουν  την υλοποίηση του έργου αυτού.

Πολλοί διερωτώνται , είναι στα αλήθεια υλοποιήσιμο ένα τέτοιο έργο ;

Η αρχική προκαταρκτική μελέτη όρισε ως κόστος για την κατασκευή του αγκυροβολίου τα 7 εκατομμύρια με απόκλιση 30%. Παράλληλα,  ο υπολογισμός των εσόδων  κυμαίνεται γύρω στις 400 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Αν και από τεχνικής πλευράς  η υλοποίηση της μελέτης δεν εμφανίζει κάποιο  μεγάλο ή αξεπέραστο πρόβλημα,  εν τούτοις με αυτά τα δεδομένα το έργο ήδη   χαρακτηρίστηκε από ορισμένους ως μη βιώσιμο. Εν συνεχεία , μετά την πρόσφατη συζήτηση του θέματος στη βουλή , το απαιτούμενο  κόστος πολλαπλασιάζεται, λόγω του πλοηγού, των ρυμουλκών  και άλλων εξόδων που απαιτούνται για τη λειτουργία του έργου. Ως αποτέλεσμα μια μερίδα  εκπροσώπων  της Πάφου βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη εξέλιξη που τους  εξέπληξε.

Πώς ερμηνεύεται η εξέλιξη αυτή, ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα και ποιά πρέπει να είναι η προσέγγιση των εμπλεκόμενων ;

Αρχικά  οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι πρόκειται για ένα έργο κοινής ωφέλειας, συνυφασμένο με στρατηγικούς στόχους της χώρας. Η βιωσιμότητα ενός τέτοιου έργου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κρίνεται  μόνο από τα άμεσα οικονομικά κέρδη, αλλά κυρίως από τα έμμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη . Ορισμένα από αυτά είναι οι οικονομικές ανάσες των επιχειρηματιών της περιοχής που στραγγαλίζονται από το” all inclusive”, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας , ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος, η ανάδειξη του πολιτισμού μας,οι φόροι που θα εισπράξει το κράτος κ.ά.

Μια ματιά σε ανταγωνιστικούς προς εμάς τουριστικούς προορισμούς υπογραμμίζει τη σημαντικότητα τέτοιων έργων υποδομής, αλλά και το δρόμο προς την επιτυχία. Δε χρειάζεται να πάμε μακριά, ούτε σε οικονομικά προηγμένες χώρες. Τα νησιά της φτωχής, ταλαιπωρημένης , ανοργάνωτης  και διεφθαρμένης Ελλάδας διαθέτουν αυτές τις υποδομές.  Ίσως θα μπορούσαμε να διδαχθούμε  από αυτήν.

Ο άνθρωπος δεν βλέπει με τα μάτια , αλλά με το μυαλό.  Γι’ αυτό και η ανάγνωση της όποιας περίτεχνα  παρουσιαζόμενης  τεχνοοικονομικής  μελέτης,  πρέπει να γίνεται  από τη σωστή οπτική γωνία. Χωρίς να υπερτονίζονται οι αρνητικές συνιστώσες και να υποβαθμίζονται ή να αγνοούνται εντελώς κάποιες θετικές . Η πιθανή ύπαρξη οποιωνδήποτε συμφερόντων και η μη επαρκής θέληση των κυβερνώντων  που αντιτίθενται στην υλοποίηση του έργου, πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιχειρήματα και παραδείγματα που βασίζονται στη γνώση . Η πόλη μας, μόνο με σοβαρότητα και τεκμηριωμένες, δυναμικές παρεμβάσεις θα ανέβει στην κατάταξη των προτεραιοτήτων του οποιουδήποτε κυβερνώντα. Η μεμψιμοιρία δεν οδηγεί πουθενά. Γνωρίζουμε πως υπάρχει  προοπτική για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου στην Πάφο και για αυτήν πρέπει να παλέψουμε.

Γιάννης Κουλουντής
Πολιτικός Μηχανικός
Υπεύθυνος θεμάτων Ανάπτυξης και Οικονομίας
Επιμελητηρίου Νέων Πάφου