Γ. Ομήρου : Δεν είναι λύση να είμαστε πειθήνια όργανα της Τρόικας

Γ. Ομήρου : Δεν είναι λύση να είμαστε πειθήνια όργανα της Τρόικας

Το να λέμε ότι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από το αδιέξοδο είναι να είμαστε πειθήνια όργανα της Τρόικας,


δεν είναι η λύση, είναι το αδιέξοδο, ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου από την Πάφο, μιλώντας μετά το πέρας της τέλεσης του Εθνικού Μνημόσυνου των Ηρώων της Κάτω Πάφου στον Ιερό Ναό Παναγίας Θεοσκέπαστης και της κατάθεσης στεφάνων στην προτομή του ήρωα Στέλιου Σιέπη στο Δημοτικό Πάρκο Αγίας Μαρίνας στην Κάτω Πάφο.

Κληθείς να σχολιάσει ποιες είναι οι εκτιμήσεις του ενόψει της άφιξης της τρόικας και κατά πόσο αναμένεται η επιβολή νέων μέτρων, ο κ Ομήρου είπε πως « η περιρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργείται και με τις ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης είναι τέτοια που ευνοεί περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της τρόικας» .

Συνεπώς συνέχισε, η έξοδος από αυτό το αδιέξοδο, είναι μια εθνική συνεννόηση να προχωρήσουν μέτρα , τα οποία πρόσθεσε , ενώ έπρεπε να ληφθούν δεν έχουν ληφθεί. Χαρακτηριστικά ο κ Ομήρου αναφέρθηκε στην σύσταση του ταμείου αλληλεγγύης, στην επιμήκυνση υφισταμένων δανείων, στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας ,και στην αποδέσμευση των τραπεζών από τα σημερινά δεσμά που ουσιαστικά έχουν καταργήσει τις τράπεζες.

Τράπεζες είπε ο κ Ομήρου, οι οποίες δεν δανειοδοτούν, τράπεζες οι οποίες δεν διευκολύνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες να ανοίγουν λογαριασμούς για να υπάρχει ρευστότητα και να διακινείται το χρήμα προς το σκοπό επανεκκίνησης της οικονομίας , δεν είναι τράπεζες.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι το μόνο κλειδί για την κυπριακή οικονομία είναι η εξυγίανση της τράπεζας Κύπρου, η αλλαγή του καθεστώτος των συνεργατικών ιδρυμάτων , και η διαχείριση του φυσικού αερίου, ο κ Ομήρου είπε, πως η αξιοποίηση του φυσικού αερίου ασφαλώς, αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα για τον κυπριακό λαό και για την κυπριακή οικονομία.

Όταν ολοκληρωθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση και όλα εξελιχθούν ομαλά σίγουρα θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες προπώλησης φυσικού αερίου που θα δώσουν μια μεγάλη ανάσα στην Κυπριακή οικονομία, πρόσθεσε.

Ο κ Ομήρου σημείωσε ακόμη πως η εξυγίανση της τράπεζας Κύπρου είναι μονόδρομος αλλά είναι κατεπείγουσα η αναγκαιότητα να ξανασταθεί στα πόδια της η τράπεζα Κύπρου η οποία είναι η ναυαρχίδα της Κυπριακής οικονομίας.

Έστειλε επίσης το μήνυμα πως «χωρίς την επαναδραστηριοποίηση της τράπεζας Κύπρου δεν μπορεί να επαναδραστηριοποιηθεί η κυπριακή οικονομία».

Σ’ ότι αφορά τον Συνεργατισμό, ο κ Ομήρου είπε, πως η Βουλή ενέκρινε και τις διευθετήσεις που αφορούν στον έλεγχο του Συνεργατικού τραπεζικού συστήματος –ότι δηλαδή , η Κεντρική τράπεζα θα έχει ένα αυξημένο ρόλο σε ότι αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς- άρα συνέχισε, ο συνεργατισμός που είναι μια μεγάλη κοινωνική κατάκτηση και πρέπει να τον προστατέψουμε πάση θυσία θα πρέπει να προχωρήσει στον δρόμο της επαναδραστηριοποίησης με τον πιο έντονο τρόπο.

Ο κ Ομήρου έκανε αναφορά και στην πρόταση της ΕΔΕΚ για ένα κατεπείγον εθνικό σχέδιο για έξοδο από το μνημόνιο την κρίση, την δανειακή σύμβαση, τα δεσμά της τρόικας, προσθέτοντας πως είναι ο μόνος δρόμος για να βγει ο τόπος από τα σημερινά αδιέξοδα .

Ο κ Ομήρου ανέφερε πως η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση , μια πρόταση η οποία μπορεί να αποτελέσει την βάση για την ανάπτυξη ενός εθνικού διαλόγου με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων, με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, για να διαμορφωθεί, – όπως είπε-, ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο στη βάση συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων.

Αυτός, πρόσθεσε, είναι ο μόνος δρόμος, λέγοντας πως όλα τα άλλα θα είναι μια ανακύκλωση των προβλημάτων, μια όξυνση των προβλημάτων, βάθεμα της ύφεσης, εκτίναξη της ανεργίας, και κοινωνική δυστυχία.

Είναι φανερό, σημείωσε ο κ Ομήρου, ότι τα σύννεφα της οικονομικής υποτέλειας πυκνώνουν και αυτό συνέχισε το είχαμε προβλέψει, γιατί μνημόνια και δανειακές συμβάσεις επεβλήθησαν- όπως είπε- και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτό της Ελλάδας , της Πορτογαλίας , ακόμη και της Ιρλανδίας.

Ο κ Ομήρου ανέφερε πως οι απειλές που διατυπώνονται και στην τελευταία έκθεση των Moodysείναι εξόχως χαρακτηριστική, λέγοντας πως « ουσιαστικά προάγγελος της έλευσης της Τρόικας είναι η έκθεση των Moodys που απειλούν με χρεοκοπία».

Άρα κατέληξε « δεχθείτε και νέα μέτρα » και αυτό είπε « θα συνεχίζεται, και δεν πρόκειται να σταματήσει».

ΚΥΠΕ/ΚΠ/