Γ. Ομήρου : Σθένος, ενότητα, και δυναμισμό για να περάσουμε από τις νέες συμπληγάδες
Χρειάζεται να επιστρατεύσουμε το σθένος, την ενότητα, το δυναμισμό
και τις αρετές της φυλής μας για να περάσουμε από τις νέες συμπληγάδες, ανέφερε μιλώντας στο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Κελοκεδάρων που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κελοκεδάρων και το Σύνδεσμο Aποστράτων Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως το πρώτο που χρειαζόμαστε είναι ενότητα, όχι σαν άχρωμη ευχή, αλλά σαν κοινό μέτωπο για αγώνα επιβίωσης και απελευθέρωσης, στην βάση ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και επανατοποθέτησης του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής-κατοχής και παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου.
Επεσήμανε επίσης πως επιβάλλεται να πρυτανεύσει φρόνημα αγωνιστικό και πνεύμα ομοψυχίας και αδιάσπαστης εθνικής ενότητας, γιατί στο δύσκολο αγώνα που διεξάγει ο Κυπριακός Ελληνισμός,- όπως είπε-, καμιά συμπαράσταση δεν μπορεί να αξιοποιηθεί και κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καθολική και ανεπιφύλακτη συσπείρωση γύρω από τον υπέρτατο σκοπό της σωτηρίας της Κύπρου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων ανέφερε πως στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τα τραγικά γεγονότα του 1974, η Τουρκία όχι μόνο παρέμεινε αδιάλλακτη αλλά με μια σειρά ενέργειες έχει κλιμακώσει την προκλητική της στάση. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων, η ένταση της μεταφοράς εποίκων από τη Τουρκία με προφανή στόχο τη δημογραφική αλλοίωση των πληθυσμιακών δεδομένων της Κύπρου, ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία, πρόσθεσε, για τους τελικούς στόχους της Τουρκίας.
Οι κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο Κυπριακό πρόβλημα ,συνέχισε, «προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια», πράγμα- όπως είπε- που ανοίγει το δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής , προσθέτοντας πως « σε αυτές τις αδιάλλακτες προτάσεις εξακολουθούν να επιμένουν στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις τα τελευταία τρία χρόνια» .
Ο κ Ομήρου ανέφερε ακόμη πως « οι απόψεις της τουρκικής ηγεσίας προνοούν στην πραγματικότητα ένα καθεστώς φυλετικών διακρίσεων, παραβιάζουν κάθε δημοκρατική έννοια και κάθε διεθνή κανόνα, παραβιάζουν τα ψηφίσματα, τις αποφάσεις και τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.
Οι απευθείας διαπραγματεύσεις, είπε, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο εξ αιτίας της τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας.
Ταυτόχρονα, συνέχισε, « η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της με δημιουργία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Θαλάσσιο Δίκαιο, και με απροκάλυπτες και ιταμές απειλές και ενέργειες που δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».
Πρόκειται για συμπεριφορά, σημείωσε, που, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύει τον επεκτατικό και αρπακτικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.
Ο κ Ομήρου κάλεσε επίσης όλους όσους ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή να παρέμβουν αποφασιστικά προς την πλευρά της Τουρκίας, να της υποδείξουν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει μια συμπεριφορά ταραξία και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου, και να την καλέσουν να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη.
Επεσήμανε ακόμη, πως ιδιαίτερα από πλευράς Ε.Ε. θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές προς την Τουρκία ότι συνέχιση αμφισβήτησης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει επικυρώσει η Ε.Ε. θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση είπε « η ανάγκη πρόταξης της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης αποτελεί υπέρτατο πατριωτικό καθήκον» , προσθέτοντας, πως δεν είναι θέμα επιλογής ανάμεσα σε προσφερόμενες υπαλλακτικές πορείες η ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού αλλά είναι ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη, θέμα επιβίωσης του λαού και της πατρίδας μας απέναντι σε ένα αδίστακτο κατακτητή που απειλεί το εθνικό μας μέλλον.
Μιλώντας στα Κελοκέδαρα της Πάφου ο κ Ομήρου ανέφερε πως με νωπές τις μνήμες και ανεπούλωτα τα τραύματα, « οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στην υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού, με ανάπτυξη πρωτοβουλιών και κινήσεων από τη δική μας πλευρά, με πλήρη και συνεχή συντονισμό με την Ελλάδα και με σφυρηλάτηση της εθνικής ομοψυχίας».
Παρατήρησε ακόμη πως τους τελευταίους μήνες είναι πλέον μη αποκρυβόμενη- όπως είπε – η μεθόδευση που προωθείται για επιβολή λύσης στο Κυπριακό, με αξιοποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο. Τα δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο, οι δηλώσεις και αρθογραφίες πολιτικών παραγόντων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις χαιρέκακες και αρπακτικές αναφορές Τούρκων επισήμων, οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα, πρόσθεσε, « ότι θα βρεθούμε προ τρομακτικών πιέσεων και εκβιασμών, που θα έχουν ως σημείο αναφοράς την οικονομική δουλεία στην οποία έχουμε περιέλθει. Θα υπάρξει ακόμα, συνέχισε, μπαράζ πιέσεων για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου με την τουρκική πλευρά και για διέλευση του αγωγού μεταφοράς μέσω Τουρκίας.
Ο κ Ομήρου είπε επίσης πως την ίδια στιγμή είναι προφανές ότι στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, προεξάρχοντος του Αλεξάντερ Ντάουνερ, μεθοδεύεται η χρησιμοποίηση του εγγράφου των λεγόμενων συγκλίσεων ως βάση για συνέχιση των απευθείας διαπραγματεύσεων. Με τις γνωστές προτάσεις, για την εκ περιτροπής Προεδρία, την παραμονή εποίκων, τις προτάσεις για το περιουσιακό, την παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. σε Τούρκους υπηκόους και πλείστες διατάξεις που οδηγούν σε διαρχία. Είναι επίσης πρόδηλο, συνέχισε, ότι επιχειρείται όπως το έγγραφο των λεγομένων συγκλίσεων χρησιμοποιηθεί ως «ενδιάμεση συμφωνία».
Η εκφρασθείσα συγκατάθεση της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ για αναβολή επανεκκίνησης της διαδικασίας των συνομιλιών λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν πρέπει να οδηγεί σε επανάπαυση και εφησυχασμό είπε ο κ Ομήρου, αντίθετα πρόσθεσε « είναι σαφές ότι θα υπάρξει προετοιμασία για αξιοποίηση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο για επιβολή λύσης».
Ήδη είπε, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ εργάζεται για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους με συναντήσεις με ψευδοϋπουργούς στα κατεχόμενα και με πρόσκληση προς τους πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να συνέλθουν σε σύσκεψη στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Διερωτήθηκε μάλιστα « θα συνεχιστεί η διαδικασία ως να μη συνέβη τίποτα; Θα διατηρηθεί η ανεπαρκής διαπραγματευτική βάση; Θα εξακολουθεί να ισχύει το ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου 2008 περί «ισότιμου συνεταιρισμού»;, και κατά πόσο « θα θεωρηθούν ως ισχύουσες οι υποχωρήσεις που κατατέθηκαν στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις;».
Τέλος ο κ Ομήρου κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, με διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού, με βάση το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 και με επίσημη κατάθεσή του ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας.
Τέλος, είπε « θα πρέπει το συντομότερο να υπάρξει με την Ελλάδα διαβούλευση για διαμόρφωση μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής ύστερα και από μελέτη και εκτίμηση των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή (σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, Κουρδικό, Συρία, ρωσικός παράγοντας) ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αναμενόμενες πιέσεις και εκβιασμοί».
Ο κ Ομήρου είπε πως θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα σε όλους – – όσοι καιροφυλακτούν να αξιοποιήσουν τη δεινή οικονομική κατάσταση σε Κύπρο και Ελλάδα-, ότι δεν θα πρέπει να διανοηθούν ότι θα καμφθούμε υπό το βάρος της κρίσης.
Μόνο έτσι πρόσθεσε, μπορεί να αποκατασταθεί το δίκαιο και η ομαλότητα στην Κύπρο και την περιοχή.
Η ζωή των ηρώων που τιμούμε σήμερα, σημείωσε, ήταν γεμάτη προσφορά, μεστή σε μηνύματα και ολοκληρωμένη από το αίσθημα του καθήκοντος και της ευθύνης που άφηναν πίσω τους. Με τη θυσία τους, κατέληξε, τίμησαν τα Κελοκέδαρα, την Κύπρο και ολόκληρο τον Ελληνισμό.
Μετά την τέλεση του μνημόσυνου ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια μνημείων των ηρώων του Παναγιώτη Διομήδους, μέλους της ΕΟΚΑ, που σκοτώθηκε από τους Άγγλους κατακτητές στις 30 Μαΐου 1956, του Κώστα Γεωργίου Φωτίου, που έπεσε μαχόμενος κατά της τουρκικής ανταρσίας στις 7 Μαρτίου του 1964, από τα συντονισμένα και συγχρονισμένα πυρά Τουρκοκυπρίων προς Ελληνοκυπρίους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα ανυποψίαστοι στους δρόμους, του Παντελή και της Αντιγόνης Πούρου, που δολοφονήθηκαν άνανδρα από τους Τούρκους στασιαστές στις 24 Ιουλίου 1967 μαζί με τον οδηγό ταξί Παύλο Ηρακλέους που προθυμοποιήθηκε να τους μεταφέρει, και του Συνταγματάρχη Ανδρέα Αρέστη, που έπεσε μαχόμενος για την αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής στις 22 Ιουλίου του 1974 στην περιοχή Λιμνίτη.
Τα μνημεία δημιούργησε ο γλύπτης Λεωνίδας Σπανός.
ΚΥΠΕ/ΚΠ/