Δήμος Πάφου: Μείωση στην ακοστολόγητη κατανάλωση νερού

Δήμος Πάφου: Μείωση στην ακοστολόγητη κατανάλωση νερού

Αν και εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες από τις παράνομες συνδέσεις υποστατικών στο σύστημα ύδρευσης της πόλης ή από κλοπές νερού από παράνομες επεμβάσεις σε υδρομετρητές, εντούτοις η κατάσταση στη δημαρχούμενη περιοχή Πάφου έχει βελτιωθεί αισθητά τον τελευταίο ένα χρόνο, μετά και τις ενέργειες των αρμοδίων.

Αποκλειστικές πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ένα μεγάλο εύρος παράνομων δραστηριοτήτων από επιχειρηματίες ή απλούς δημότες στο θέμα αυτό έχει αντιμετωπισθεί δραστικά, συντείνοντας στην ορθολογική διαχείριση του υδατικού ισοζυγίου στον Δήμο.


Η κατάσταση αυτή προκαλεί ικανοποίηση στο Δημοτικό Μέγαρο, αφού όπως επισημαίνεται, επιπρόσθετα θα έρθει εντός του 2022 και η «έξυπνη υδροδότηση», στο πλαίσιο των εφαρμογών της έξυπνης πόλης, από την οποία η όλη λειτουργία του συστήματος θα καταστεί ακόμη πιο ασφαλής και «μη φιλική» προς οποιαδήποτε απάτη.

Από τις έρευνες που γίνονται από τον Δήμο Πάφου προκύπτει ότι ως επί το πλείστον οι παρανομίες γίνονταν σε διασωληνώσεις πριν αυτές φθάσουν στους υδρομετρητές, πράξη που επέτρεπε στους παρανομούντες να χρησιμοποιούν νερό χωρίς να χρεώνονται. Καταγράφηκαν επίσης περιπτώσεις ατόμων που παρενέβησαν στους ίδιους τους υδρομετρητές για να καταγράφουν λιγότερες ποσότητες κατανάλωσης νερού. Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι εντοπίστηκε μέχρι και ολόκληρη πολυκατοικία που εμφανίζει τόση κατανάλωση τόνων νερού, όση καταναλώνει ένα μικρό σπίτι μόνο του.

Οι απώλειες εσόδων του δήμου από τις παράνομες αυτές πρακτικές ανέρχονταν για χρόνια σε πολύ μεγάλα ποσά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία είπε χαρακτηριστικά ότι αν το νερό που καταναλώνεται σε αυτές τις περιπτώσεις κοστολογείτο κανονικά, τότε ένα επιπρόσθετο έσοδο μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ θα εισέρρεε στα δημοτικά ταμεία.

Αρμόδιοι παράγοντες του Δήμου Πάφου τόνισαν πάντως ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται πλέον με αποφασιστικότητα και δραστικά, έχοντας συντείνει ήδη στη βελτίωση της κατάστασης. Εξέφρασαν δε την πεποίθηση ότι οι συνεχείς ενέργειες της δημοτικής Αρχής προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της «έξυπνης υδροδότησης» θα συμβάλουν στην πλήρη εξάλειψη της παρανομίας στο προσεχές μέλλον.

Πηγή: Φιλελεύθερος