Δασάκι Τίμης: Γιατί “πεθαίνει”;

Δασάκι Τίμης: Γιατί “πεθαίνει”;

Ένα θέμα που προκαλεί τα τελευταία χρόνια «θεωρίες συνωμοσίας» ως προς τα αίτια του, φαίνεται να βρίσκει τις απαντήσεις του που δεν δικαιολογούν τις θεωρίες αυτές. Ο λόγος για το Δασάκι στην παραλία της Τίμης, η ξήρανση μεγάλου μέρους του οποίου τα τελευταία χρόνια, αποδίδεται από πολλούς σε εσκεμμένες ενέργειες κάποιων με απώτερο στόχο να δοθεί για τις ανάγκες του αεροδρομίου Πάφου και συγκεκριμένα για επέκταση των χώρων στάθμευσης του.

Η κακή κατάσταση των ευκαλύπτων και του υπόλοιπου πρασίνου του παραδοσιακού για τους παφίτες εκδρομικού χώρου, αποτέλεσε το τελευταίο διάστημα αντικείμενο έρευνας του Τμήματος Δασών, ως υπεύθυνης αρχής για τον χώρο. Μετά την ολοκλήρωση των μελετών για τα δεδομένα που επικρατούν στο χώρο και τα αίτια που προκαλούν τη σημερινή αποκαρδιωτική εικόνα, οι αρμόδιοι του Τμήματος έχουν καταλήξει στο ότι η ξήρανση μεγάλου μέρους του δάσους οφείλεται στα έργα που εκτελέστηκαν πριν λίγο καιρό στην ευρύτερη περιοχή από το Τμήμα Δημοσίων Έργων.


Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Τάκης Τσιντίδης, ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι εργασίες οδικής φύσης στο δίκτυο της περιοχής είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η ροή των ομβρίων υδάτων που διαχρονικά κατέληγαν στο Δασάκι και πλέον να μην εμπλουτίζονται τα υπόγεια στρώματα του χώρου πρασίνου.

Οι αλλαγές αυτές είχαν ακόμη πιο αρνητικά αποτελέσματα, παρατήρησε, λόγω της ξηρασίας των τελευταίων χρόνων που κατέστησε ακόμη πιο σοβαρό το πρόβλημα για τα δέντρα.

Ο κ. Τσιντίδης απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρχε εσκεμμένη καταστροφή δέντρων για σκοπούς εμπορικής αξιοποίησης, είτε για χώρους στάθμευσης είτε για άλλες εμπορικές αναπτύξεις των διαχειριστών του αεροδρομίου.

Ξεκαθάρισε ότι τα αίτια που διαπιστώθηκε ότι προκάλεσαν τη ξήρανση μεγάλου μέρους του δάσους θα συζητηθούν με το Τμήμα Δημοσίων Έργων και άλλα εμπλεκόμενα κρατικά τμήματα ώστε να γίνουν οι διορθωτικές εκείνες κινήσεις που θα επαναφέρουν το Δασάκι Τίμης στην προτέρα του κατάσταση.

Πηγή: Φιλελεύθερος