Δεν γίνεται οι συνομιλίες να διεξάγονται κάτω από τις απειλές του “ Mπαρμπαρός ”, λέει ο Γ. Λιλλήκας

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών καυτηρίασε έντονα βρισκόμενος στην Πάφο


την απαράδεκτη συμπεριφορά της Κυβέρνησης , όπως την χαρακτήρισε, στην περίπτωση του Τουρκικού ερευνητικού πλοίου “ μπαρμπαρός” το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά της Πάφου διεξάγοντας έρευνα.

Χαρακτήρισε μάλιστα αδιανόητο να δέχεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού να γίνονται κάτω από την σκιά των κανονιοφόρων του Τουρκικού πολεμικού στόλου.

Ο κ Λιλλήκας ανέφερε πως αποτελεί παραπλάνηση του λαού, αυτό που είχε πει χθες – όπως ανέφερε- ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και ο Υπουργός Εξωτερικών πριν από λίγες μέρες “ ότι τάχατες, δεν είναι παράνομο και δεν παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν ένα πλοίο διέρχεται μέσα από την ΑΟΖ”.

Κατέστησε επίσης σαφές πως το “μπαρμπαρός” δεν είναι κρουαζερόπλοιο και δεν διέρχεται μέσα από την ΑΟΖ, αλλά παρεμβαίνει στην ΑΟΖ και στα οικόπεδα της, και κάνει έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας , παραβιάζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Παρατήρησε επίσης, πως η Κυβέρνηση με την παθητική της στάση , διευκολύνει την Τουρκία σε αυτή την προκλητική και εκβιαστική συμπεριφορά – όπως είπε-, σημειώνοντας πως ακόμα λίγο η Κυβέρνηση θα δει το “ μπαρμπαρός” να προσαράζει στο λιμανάκι της Πάφου και θα προσπαθήσει να μας πει ότι πρόκειται για ένα πλοίο που μας έφερε τουρίστες στους αρχαιολογικούς χώρους της Πάφου.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ Αναστασιάδη πως σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προκλήσεις του “ μπαρμπαρός ” θα διακοπούν οι συνομιλίες ο κ Λιλλήκας είπε πως “ oΠρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάζεται ασυνεπείς με τις δικές του διακηρύξεις” και πως αυτή η ασυνέπεια του – όπως είπε- τον καθιστά και πολιτικά αναξιόπιστο απέναντι στην Τουρκία και στην διεθνή κοινότητα.

Όντως προειδοποίησε είπε, και όντως όφειλε να διακόψει τις συνομιλίες με την είσοδο του “ μπαρμπαρός ” στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά ιδιαίτερα, μετά που η Τουρκία απέστειλε δύο πολεμικά υποβρύχια και μια πυραυλάκατο για να συνοδεύσουν το “ μπαρμπαρός”.

“ η Κυβέρνηση δεν απέτρεψε τις επισκέψεις Ναμί και Οζερσάδι στην Αμερική”

Η Κυβέρνηση δεν λειτούργησε προληπτικά για να αποτρέψει την επίσκεψη του κ Οζντίλ Ναμί ως Υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος αλλά ούτε και σήμερα λειτουργεί αποτρεπτικά για να αποτρέψει την επίσκεψη του κ Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε στην Πάφο ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του προγράμματος του Τούρκου διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον, ο κ Λιλλήκας σημείωσε πως μετά την επίσκεψη του κ Οζντίλ Ναμί στο Υπουργείο Εξωτερικών στο Λευκό Οίκο που συνοδευόταν κατά προκλητικό τρόπο για τα διπλωματικά θέσμια από τον Αμερικάνο πρέσβη στην Κύπρο, τώρα θα ακολουθήσει επίσκεψη του κ Οζερσάι.

Η Κυβέρνηση ανέφερε, αρκείται σε πυροσβεστικές κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης που είναι αναποτελεσματικές, αφού παρακολουθεί παθητικά και ευθύνεται για την πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους..

Υπενθύμισε επίσης πως η ΕΕ δεν αναγνώρισε το Κόσσοβο λόγω του βέτο που θα ασκούσε η Κυπριακή Δημοκρατία , όμως είπε, η ΕΕ άφησε τα κράτη μέλη της ελεύθερα, να αναγνωρίσουν το Κόσσοβο και κάποια το έχουν αναγνωρίσει.

“ Η Συμμαχία Πολιτών επαναλαμβάνει τη θέση της για συνέχιση της ακεραιότητας της Ουκρανίας”

Ο κ Λιλλήκας αναφέρθηκε και στην αυριανή κρίσιμη ημέρα για την Ουκρανία και τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν με το δημοψήφισμα στην Κριμαία.

Αυτοί είπε, που οδήγησαν στην συνταγματική αναταραχή και ανατροπή της συνταγματικής τάξης στην Ουκρανία γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι θα υπήρχε παρέμβαση από πλευράς της Ρωσίας. Η Συμμαχία Πολιτών είπε ο κ Λιλλήκας επαναλαμβάνει την θέση της για συνέχιση της εδαφικής ενότητας και ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Πρόσθεσε επίσης πως η εδαφική ενότητα και ακεραιότητα της Ουκρανίας περνά μέσα από την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Ουκρανία.

Ο κ Λιλλήκας διαφώνησε επίσης με την προσέγγιση της Μεγάλης Βρετανίας η οποία κάλεσε την ΕΕ για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

“ Η Κυπριακή Κυβέρνηση αναμένουμε αυτή την φορά” – όπως είπε- , “να σκεφτεί με βάση τα δικά μας εθνικά συμφέροντα , και να μην συμπεριφερθεί πιο Νατοϊκά από τις Νατοϊκές χώρες. Να μην συμπεριφερθεί όπως συμπεριφέρθηκε υποστηρίζοντας την εισβολή στην Συρία που τελικά δεν έγινε , να μην συμπεριφερθεί με τη σύμφωνο γνώμη της για την λήψη κυρώσεων κατά μιας χώρας, η οποία είναι διαχρονικά και παραδοσιακά μια χώρα που μας έχει προστατεύσει με την άσκηση του Βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας”.

Αναμένουμε από την Κυπριακή Κυβέρνηση, συνέχισε ο κ Λιλλήκας να πάρει πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση της κατάστασης με πολιτικά μέσα, αλλά με τρόπο που να επαναφέρει και να κτίζει ξανά την συνεργασία της Κύπρου με την Ρωσία.

Ίσως να μας δίνεται μια ευκαιρία να αποδείξει η Κύπρος ως μια διαχρονική φίλη της Ρωσίας αλλά και ταυτόχρονα ως Κράτος μέλος της ΕΕ ότι θα μπορούσε να αποτελέσει την γέφυρα επικοινωνίας για να εξευρεθεί μια συναινετική πολιτική λύση που θα εξυπηρετεί όλους.

Αυτό κατέληξε, όμως απαιτεί από πλευράς της Κυπριακής Κυβέρνησης σχεδιασμό αλλά και ειλικρίνεια, όχι μόνο απέναντι στης ΗΠΑ αλλά και απέναντι στην χώρα της Ρωσίας.

 

“Η Συμμαχία Πολιτών είναι έτοιμη να συζητήσει τη σύσταση ενός μετώπου με το ΔΗΚΟ για τις Ευρωεκλογές”

Ο κ Λιλλήκας ανέφερε πως ακόμη και σήμερα η Συμμαχία Πολιτών είναι έτοιμη να συζητήσει την σύσταση ενός μετώπου με το ΔΗΚΟ για τις Ευρωεκλογές . Σήμερα είπε “ υπάρχουν νέα δεδομένα, το ΔΗΚΟ έχει αποχωρήσει από την Κυβέρνηση και όντως στο Κυπριακό τουλάχιστον οι θέσεις μας συγκλήνουν”.

“Επειδή λοιπόν για την Συμμαχία Πολιτών το πιο σημαντικό είναι να υπηρετήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και να αναχαιτίσουμε τις αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό” είμαστε έτοιμοι πρόσθεσε, να συζητήσουμε την σύσταση αυτού του μετώπου ακόμα και τώρα.

Αν είπε, υπάρχει πολιτική βούληση απ’ όλους να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο στην βάση μιας κοινής διακήρυξης που θα δίνει προοπτική και ελπίδα στο λαό μας , σας διαβεβαιώ ότι το κοινό ψηφοδέλτιο δεν θα είναι αιτία να αποτρέψουμε την σύσταση ενός μετώπου. Ως Συμμαχία Πολιτών ανέφερε θα τιμήσουμε αυτό που πάντα λέγαμε, πως πάνω από όλα θέτουμε την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ Λιλλήκα η Συμμαχία Πολιτών έχει ανακοινώσει τους έξι υποψήφιους που θα διεκδικήσουν τις Ευρωεκλογές. Υπενθυμίζω σημείωσε “ ότι υποβάλλαμε συγκεκριμένη πρόταση για την σύσταση μετώπου προς την ΕΔΕΚ και προς τους Οικολόγους με τις οποίες συμπίπτουν οι θέσεις μας στο Κυπριακό πρόβλημα. Δεν υποβλήθηκε αυτή η πρόταση τότε προς το Δημοκρατικό Κόμμα γιατί το ΔΗΚΟ ήταν μέλος της Κυβέρνησης”, κατέληξε.