Δεν παραδέχονται ενοχή στις κατηγορίες οι 16

Δεν παραδέχονται ενοχή στις κατηγορίες οι 16

Με μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν απάντησαν σήμερα οι δεκαέξι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, η οποία εκδικάζεται από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Η διαδικασία αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2017, ώστε να δοθεί αρκετός δικαστικός χρόνος για να γίνουν παραδεκτά κάποια γεγονότα, καθώς και μάρτυρες.


Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι δεκατρία φυσικά πρόσωπα και τρία νομικά, που αντιμετωπίζουν συνολικά 104 κατηγορίες.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Δημήτριος Πατσαλίδης (Δημοτικός Υπάλληλος), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Χρίστος Πέτρου (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Imad Baqle (Μηχανικός Μηχανολόγος), Σάββας Βέργας (πρώην Δήμαρχος Πάφου), Ευτύχιος Μαληκίδης (πρώην Διευθυντής ΣΑΠΑ), Δημήτριος Γιαννακόπουλος (Συνταξιούχος), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε σχέση με τα αδικήματα της συνωμοσίας προς καταδολίευση, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, της αθέμιτης απόκτησης περιουσιακού οφέλους από λειτουργό του δημοσίου, της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, της κατάχρησης εξουσίας, της δωροληψίας και επίδειξης εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δόλος και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, καταρτισμός πλαστού εγγράφου, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, ψευδείς λογαριασμοί με σκοπό καταδολίευσης, απάτη και ενεργός δωροδοκία οικείων δημοσίων αξιωματούχων.

Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή δικάσιμο οι κατηγορούμενοι Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε και ο Θεφάνης Λώλος απαλλάχθηκαν από την κατηγορία του δεκασμού δημόσιου λειτουργού.

Επιπλέον, ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Νικόλα Κουλλαπή ζήτησε αναστολή των περιοριστικών όρων που εφαρμόζονται, με βάση τους οποίους δεν μπορούν οι κατηγορούμενοι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, επειδή στις 19 με 24 Οκτωβρίου του 2016 ο πελάτης του θα πρέπει να ταξιδέψει στο εξωτερικό, για επαγγελματικούς λόγους.

Η κατηγορούσα Αρχής δεν έφερε ένσταση στο αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του Νικόλα Κουλλαπή και ο Πρόεδρος του δικαστηρίου ενέκρινε το αίτημα.

Ωστόσο, ανέφερε ότι από τις 24 Οκτωβρίου και μετά και μέχρι την επόμενη ακρόαση θα ισχύουν οι ίδιοι περιοριστικοί όροι τόσο για τον Νικόλα Κουλλαπή, όσο και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, πλην των κατηγορουμένων Σάββα Βέργα και Ευτύχιου Μαλληκίδη, οι οποίοι εκτίουν ποινή φυλάκισης για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ.

Ο αριθμός των μαρτύρων της υπόθεσης ανέρχεται στους 164.

Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίες Λεωνίδας Μπόμπολας, Πρόεδρος της Helector, εναντίον του οποίου εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και ζητήθηκε από τις κυπριακές αρχές η έκδοσή του στην Κύπρο.

Ωστόσο, το Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας είχε απορρίψει το αίτημα της κυπριακών διωκτικών Αρχών, για έκδοση του Λεωνίδα Μπόμπολα στην Κύπρο σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού έκρινε πως αν διαπράχθηκαν αδικήματα αυτά τελέστηκαν στην Ελλάδα και ως εκ τούτου αρμοδιότητα για την εκδίκαση τους έχει η ελληνική δικαιοσύνη.

Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας όρισε οκτώ ακροάσεις τον προσεχή Ιανουάριο, δηλαδή στις 11, 12, 13, 16, 17, 18, 19 και 20 Ιανουαρίου του 2017.

Όλες οι ακροάσεις θα αρχίζουν στις 09:00.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ