Δεσμεύσεις – Αποδεσμεύσεις Αναστασιάδη δύο ετών

Δεσμεύσεις – Αποδεσμεύσεις Αναστασιάδη δύο ετών

Με προεκλογικά συνθήματα «η κρίση θέλει ηγέτη» και «η Κύπρος δεν είναι μόνη», ο Νίκος Αναστασιάδης δημιούργησε προσδοκίες στον λαό ότι μπορεί να διαχειριστεί την κρίση και η χώρα να εξέλθει της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, στην οποία βρέθηκε μετά την πενταετία Χριστόφια-ΑΚΕΛ.
Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών διακυβέρνησης Αναστασιάδη και τη θλιβερή επέτειο του αιματηρού για την κυπριακή οικονομία «κουρέματος» καταθέσεων (1ο Eurogroup 15/03/2013), θα επιχειρήσουμε την καταγραφή προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων, που είτε δεν υλοποιήθηκαν, είτε ακόμη εκκρεμούν, καθώς ρόλος της δημοσιογραφίας, μεταξύ άλλων, είναι ο δημόσιος έλεγχος της εξουσίας προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Ομιλία Αναστασιάδη κατά την ανακήρυξή του, ως νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Στάδιο «Ελευθερία», 24/02/2013
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως μια από τις πρώτες ενέργειές μας θα είναι η υποβολή αιτήματος ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, όπως ομόφωνα αποφάσισε η Βουλή, με εξαίρεση ένα κόμμα».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Το αίτημα για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη δεν έχει ακόμη υποβληθεί.
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΛΥΣΗΣ
Ομιλία Αναστασιάδη κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής για την εγκατάστασή του, ως Προέδρου της Δημοκρατίας, 28/02/2013
«Το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Επαναλαμβανόμενη δέσμευση, που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.
ΡΗΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Δήλωση Αναστασιάδη στη 2η διακαναλική τηλεμαχία με θέμα το Κυπριακό, 28/01/2013
«Δεν θεωρώ ότι θα ήτο δυνατό ποτέ από οποιονδήποτε ν’ αξιώσει από εμάς, ότι θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς άριστη προετοιμασία, χωρίς να γνωρίζουμε ποιο θα είναι το περιεχόμενο ή και να υπάρξει ρητή δήλωση ότι η επιδιωκόμενη λύση θα είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σ’ ένα λειτουργικό, βιώσιμο, ευρωπαϊκό κράτος».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Στο κοινό ανακοινωθέν δεν υπάρχει ρητή αναφορά για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που επιτρέπει στην κάθε πλευρά να υποστηρίζει τη δική της ερμηνεία.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
Από τη μια, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη υποστηρίζει ότι η αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν ότι η «Ενωμένη Κύπρος θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ» καταδεικνύει τη μετεξέλιξη και όχι την ίδρυση νέου κράτους. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αν συνέβαινε το αντίθετο, θα απαιτείτο νέα αίτηση για να καταστεί η χώρα μέλος του ΟΗΕ, αλλά και νέα αίτηση και επίπονες διαπραγματεύσεις για να ενταχθεί στην ΕΕ.
Από την άλλη, οι Τούρκοι, επιστρατεύοντας την κοινή δήλωση Αναστασιάδη-Έρογλου και τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και Χριστόφια-Έρογλου, υπέβαλαν έγγραφο στην ΕΕ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης (Ιούνιος 2014), στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτηρίζεται ως «εκλιπούσα».
«ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΑΟΖ = ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ»
Συνέντευξη Αναστασιάδη στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», που δημοσιεύτηκε στις 23/02/2014
«Θα πρέπει να πω ότι οι διαβεβαιώσεις που έχουμε είναι ότι τα μικρά επεισόδια που παρατηρήθηκαν δεν θα επαναληφθούν, ενόσω τουλάχιστον διαρκούν οι συνομιλίες. Το έχουμε καταστήσει σαφέστατο ότι σε περίπτωση που συνεχίσουν οι παραβιάσεις, η απάντηση θα είναι έξοδος από τις συνομιλίες».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Το «Barbaros» συνέχισε ν’ αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ, όμως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποχώρησε από τις συνομιλίες. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είχε πει ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις στις παραβιάσεις και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει ποιοι παράγοντες παρενοχλήσεων πρέπει να συντρέχουν για να ενεργοποιήσει την απόφασή του.
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
Ομιλία Αναστασιάδη στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα της παράνομης τουρκικής εισβολής Κυριάκου Θουκή Στυλιανού στην Πάχνα, 19/10/2014 (μια μέρα πριν τεθεί σε ισχύ η 1η παράνομη τουρκική NAVTEX)
«Την ίδια ώρα θέλω να πω ότι, κάποιοι μας λένε, και μιλώ για κάποιους και αναφέρομαι σε κάποιους τρίτους από ξένες χώρες, και μας συμβουλεύουν, πως είναι δυνατόν μέσα από διάφορες ενέργειες, ο φυσικός πλούτος να καθορίζεται από τώρα με τη συμμετοχή Τ/κ. Θέλω να τους υποδείξω, πως ποτέ, μα ποτέ, δεν θα γίνει κάτι ανάλογα δεκτό».
Γραπτή δήλωση Αναστασιάδη, 05/01/2015
«Όλες οι εκκρεμότητες, που δεν έχουν συμφωνηθεί, θα μπορούσαν να συζητηθούν, κατά το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, όταν κατατεθούν οι χάρτες των εδαφικών αναπροσαρμογών και εφόσον ο διάλογος θα ευρίσκεται στην τελική πορεία λύσης».
Δήλωση Χριστοδουλίδη στο Sigma «Τομές στα Γεγονότα», 07/01/2015
«Ο διπλωματικός ελιγμός είναι επιτυχημένος. Αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τ/κ και καθιστά σαφές ποιος φέρει την ευθύνη για τη σημερινή στασιμότητα, την αναστολή των συνομιλιών, καθώς και τη συνεχή απειλή περαιτέρω αστάθειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Δήλωση Άιντα μετά από συνάντηση με Αναστασιάδη στο Προεδρικό, 14/01/2015
«Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε συμφωνία, αν οι υδρογονάνθρακες θα έπρεπε να συζητηθούν ως μέρος των συνομιλιών. Τώρα ο κ. Αναστασιάδης προέβη σε μια θετική συμβολή, λέγοντας ότι, προς το τέλος των διαπραγματεύσεων, όλα τα θέματα θα είναι στο τραπέζι (all issues will be at the table)».
Απάντηση Αναστασιάδη σε Άιντα μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό, 14/01/2015
«Δεν έχω πει, όλα στο τραπέζι στο τέλος. Έχω πει, οποιαδήποτε θέματα δεν έχουν συμφωνηθεί, τα εναπομείναντα προς συμφωνία προ της τελικής λύσεως, θα πρέπει να διευθετηθούν και το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα πρέπει να συζητηθούν, δεν είναι άλλο παρά ελάχιστα προ της κατάληξης σε μια συνολική λύση, και εφόσον και ενόσω θα κατατίθενται οι χάρτες, που αφορούν τις εδαφικές αναπροσαρμογές».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Δήλωση Άιντα μετά την ενημέρωση του Σ.Α. του ΟΗΕ, 27/01/2015
«Αναγνωρίζω ότι ο κ. Αναστασιάδης έκανε μία σημαντική προσαρμογή της ε/κ θέσης, ότι οι υδρογονάνθρακες μπορούν να συζητηθούν στο τραπέζι. Πιστεύω είναι κάτι, στο οποίο μπορούμε να εργαστούμε από κοινού και να οικοδομήσουμε περαιτέρω πάνω του».
ΟΙ ΩΜΟΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
Ομιλία Αναστασιάδη κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής για την εγκατάστασή του, ως Προέδρου της Δημοκρατίας, 28/02/2013
«Το Κυπριακό είναι υπόθεση όλων. Οι ώμοι κανενός, είτε Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε πολιτικού αρχηγού και μόνον, δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης του εθνικού μας προβλήματος».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ:
*Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, πλην του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, διαφωνούσε με τη δήλωση Αναστασιάδη, 05/01/2015, υποστηρίζοντας ότι με αυτήν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη θέτει το φυσικό αέριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις.
ΔΥΟ ΔΑΝΕΙΑ-ΓΕΦΥΡΑ
Δήλωση Αναστασιάδη κατά τη διακαναλική τηλεμαχία Αναστασιάδη-Μαλά πριν από τον β’ γύρο των εκλογών, 22/02/2013
«Έχουμε αποταθεί και βολιδοσκοπήσει ευρωπαϊκά και όχι μόνο κράτη, μέσα από ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο, προκειμένου να επιτύχουμε μια ανάσα χρόνου και να επιτύχουμε τους στόχους της επαναδιαπραγμάτευσης. Επαναλαμβάνω, πάντα με αξιοπιστία».
«Συνεχώς ερωτούμαι από ποιους. Υπάρχουν και ταμεία, τα οποία είναι έτοιμα να χρηματοδοτήσουν ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο και δύο τουλάχιστον χώρες, η μια εντός Ευρώπης, η άλλη εκτός Ευρώπης».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Τα δάνεια-γέφυρα, που θα κάλυπταν τις άμεσες ανάγκες της Κύπρου και θα επέτρεπαν στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη ν’ αποφύγει τις πιέσεις του Eurogroup και να διαπραγματευτεί σκληρά για βελτίωση του μνημονίου, ακόμη αγνοούνται.
«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
Δήλωση Αναστασιάδη στα γραφεία του ΔΗΣΥ, 12/02/2013
«Θέλω με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο να δεσμευτώ και δεσμεύομαι προς τους Κυπρίους συμπατριώτες μας, αλλά και τους ξένους επενδυτές, και ταυτόχρονα να στείλω σαφέστατα μηνύματα προς όλους τους αποδέκτες στο εξωτερικό. Ότι δεν πρόκειται, και το υπογραμμίζω, ο Νίκος Αναστασιάδης να υπογράψει το όποιο μνημόνιο, που θα περιέχει οποιαδήποτε πρόνοια για “κούρεμα” καταθέσεων».
Δήλωση Μιχάλη Σαρρή στο περιθώριο της τελετής παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Οικονομικών, 01/03/2013
«Θα ήθελα κατηγορηματικά να πω ότι δεν υπάρχει πιο ανόητη ιδέα από το να συζητάς ακόμη κούρεμα καταθέσεων».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Η επίρριψη ευθυνών στην προηγούμενη Κυβέρνηση δεν αποτελεί δικαιολογία γι’ αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Επιστολή Αναστασιάδη στους εργαζόμενους των ημικρατικών οργανισμών, Φεβρουάριος 2013
«Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια έχει συμφωνήσει με την Τρόικα να εξεταστεί θέμα ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, σε περίπτωση που το δημόσιο χρέος καταστεί μη βιώσιμο. (…) Τασσόμαστε ξεκάθαρα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών (ΑΤΗΚ, ΑΗΚ, Αρχή Λιμένων) (…) Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, να εξεύρουμε άλλες πηγές χρηματοδότησης του δημοσίου χρέους και άλλους τρόπους, που θα το καταστήσουν βιώσιμο, ώστε ν’ αποτρέψουμε την ενεργοποίηση της πρόνοιας για ιδιωτικοποιήσεις, που περιλήφθηκε στο μνημόνιο συναντίληψης, το οποίο συνομολόγησε η Κυβέρνηση Χριστόφια με την Τρόικα.
Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η δέσμευσή μας».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ:
Μνημόνιο Αναστασιάδη: «Οι κυπριακές Αρχές θ’ αρχίσουν ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων (…) συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της CYTA, της ΑΗΚ, της Αρχής Λιμένων, καθώς και ακινήτων και κρατικής γης».
ΤΑΜΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Διάγγελμα Αναστασιάδη μετά το 2ο Eurogroup, 25/03/2013
«Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα πράξει το παν, ώστε με συγκεκριμένα μέτρα να σταθεί στο πλευρό όσων θα επωμισθούν τις οδυνηρές συνέπειες. Σαν πρώτο μέτρο θα διασφαλιστούν άμεσα όλα τα Ταμεία Προνοίας στις επηρεαζόμενες Τράπεζες».
Ακολούθως, επεξηγήθηκε ότι η δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη αφορούσε σ’ εγγύηση από μέρους της Κυβέρνησης για καταβολή του 75% του Ταμείου Πρόνοιας, που ένας εργαζόμενος εδικαιούτο πριν από το «κούρεμα».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών για να πληροφορηθεί, κατά πόσο ισχύει η συγκεκριμένη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το Υπουργείο απάντησε ότι το θέμα δεν συζητείται, όσο η χώρα βρίσκεται σε μνημόνιο.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΠΙΚΗ
Ομιλία Αναστασιάδη κατά την ορκωμοσία της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, 02/04/2013
«Καλώ την Επιτροπή, να εξετάσει κατά προτεραιότητα τα όσα άμεσα ή έμμεσα αποδίδονται σ’ εμένα, σε ό,τι αφορά τους εξ αγχιστείας συγγενείς μου και να επεκτείνουν την έρευνα και στις συναλλαγές του δικηγορικού μου γραφείου».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή, ζήτησε να τοποθετηθεί για τις κατηγορίες που δέχθηκε, ότι παρείχε προνομιακή ενημέρωση σε συγγενικά του πρόσωπα, ο Πρόεδρος της Ερευνητικής, Γεώργιος Πικής, τού ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποτελεί αντικείμενο προς εξέταση από την Επιτροπή, καθώς δεν περιλήφθηκε στους όρους εντολής.
ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ
Ομιλία Αναστασιάδη κατά την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση στο Στάδιο Ελευθερίας, 13/02/2013
«Όσον αφορά στο θέμα των αξιογράφων, δεν θα περιοριστούμε στην απόδοση ευθυνών, αλλά θα προχωρήσουμε σε μέτρα, που θ’ αποκαθιστούν την αδικία σε βάρος των εξαπατηθέντων».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Η συγκεκριμένη δέσμευση επαναλήφθηκε και μετεκλογικά, όμως, ούτε τιμωρία επήλθε, ούτε αποκατάσταση της αδικίας.
75 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΤΗΣΙΩΣ ΓΙΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ο Ν. Αναστασιάδης απαντά σε ερωτήματα νέων σε προεκλογική εκδήλωση, 25/01/2013
«Όταν οι άλλοι για μια πενταετία έδωσαν 6 εκατομμύρια για τη νεανική επιχειρηματικότητα, εμείς δηλώνουμε και το εννοούμε, κάτω, έστω και από τις σημερινές συνθήκες, ότι θα διατίθεται το 1% του κρατικού προϋπολογισμού, που αντιστοιχεί σε 75 εκατομμύρια, αποκλειστικά για προγράμματα για τους νέους».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Στον προϋπολογισμό για το 2015 περιλαμβάνονται 8 εκατομμύρια για σκοπούς ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας στη βάση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
ONE STOP SHOP
Ο Ν. Αναστασιάδης στην εκπομπή του Sigma «60 Λεπτά», 15/02/2013
«Με τη δημιουργία της μονοθυριδικής υπηρεσίας “one stop shop”, που θα εξετάζει τις αιτήσεις για μεγάλα έργα επένδυσης, οι άδειες θα επισπεύδονται με πλήρη διαφάνεια πάντοτε και θα εκδίδονται εντός τριών ή έξι μηνών».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Εξαγγέλθηκε, αλλά δεν υλοποιήθηκε.
ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Ομιλία Αναστασιάδη στη Βουλή, 18/12/2012
«Δεσμεύομαι ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι, εάν ο λαός μάς τιμήσει με την ψήφο του, εντός τριών μηνών από την ανάληψη της διακυβέρνησης, θα καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Μετά από παρέλευση δύο χρόνων διακυβέρνησης Αναστασιάδη, ο επιχειρηματικός κόσμος εξακολουθεί να δυσανασχετεί για τα γραφειοκρατικά εμπόδια.
ΧΕΡΣΑΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Εξαγγελία μέτρων από Αναστασιάδη για επανεκκίνηση της οικονομίας, 19/04/2013
«Το μόνο που σήμερα μπορώ να εξαγγείλω (…) είναι η απόφαση για την κατασκευή Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο».
Διάσκεψη Τύπου Αναστασιάδη για τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης, 12/07/2013
«Λήφθηκε οριστικά απόφαση γι’ ανέγερση τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου».
Ομιλία Αναστασιάδη στα εγκαίνια της Μονάδας Αφαλάτωσης Λεμεσού, 07/08/2013
«Ενόψει του γεγονότος ότι η Κυβέρνησή μου προχωρά με αποφασιστικότητα με την κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, ώστε να υλοποιήσει τη σημαντική δυνατότητα η Κύπρος να καταστεί ο ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου, καλώ την κυβέρνηση του Ισραήλ, να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο δέσμευσής της, για εξαγωγή του φυσικού αερίου του Ισραήλ από το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ:
Οι πιστοποιημένες ποσότητες υδρογονανθράκων, που έχουν εντοπισθεί σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, δεν επιτρέπουν τη δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Γιατί προέβη σε δέσμευση για δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, χωρίς ν’ αναφέρει ότι αυτό θα γίνει, μόνο, εάν οι πιστοποιημένες ποσότητες υδρογονανθράκων το επιτρέπουν;
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Η δέσμευση για δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό έχει εγκαταλειφθεί.
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Εξαγγελία μέτρων από Αναστασιάδη για εκσυγχρονισμό του κράτους, 29/04/2013
«Η Επίτροπος Μεταρρύθμισης εντός 3 μηνών θα καταρτίσει Σχέδιο Δράσης, με συγκεκριμένες εισηγήσεις για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα (…) και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του όλου Σχεδίου Δράσης, που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τον Δεκέμβριο του 2013».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Σύμφωνα με πληροφορίες, επί του παρόντος, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ανταλλαγής απόψεων.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Από προεκλογικό πρόγραμμα Αναστασιάδη
«Δημιουργία Φορολογικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών και του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την υποβολή εισηγήσεων για εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος και μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της συνομολόγησης και επαναδιαπραγμάτευσης συμφωνιών Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, ούτως ώστε η Κύπρος να παραμείνει ένα ελκυστικό και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κέντρο».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Δεν έχει δημιουργηθεί τέτοιο σώμα.
ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΣΤΟ ΤΡΟΟΔΟΣ
Ομιλία Αναστασιάδη στις Πλάτρες «Πρότυπο Μοντέλο Ανάπτυξης Τροόδους», 20/01/2013
«Δεν ήρθα για να δώσω υποσχέσεις, ήρθα για να δεσμευθώ. Και αυτό έχει σημασία. (…) Ο βασικός ιστός του πυρήνα ανάπτυξης στο Τρόοδος είναι η δημιουργία ενός τελεφερίκ, που θα μεταφέρει τους επισκέπτες από τους πρόποδες του Τροόδους στην κορυφή του Ολύμπου».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Ίσως, τα έργα να μην έχουν αρχίσει ακόμη, προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος, ώστε το τελεφερίκ να μπορεί να περνά και από την προεδρική εξοχική κατοικία στο Τρόοδος!
ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ
Δήλωση Αναστασιάδη κατά την τελετή διαβεβαίωσης των Υπουργών της Κυβέρνησής του, οπότε υπέγραψαν τον Κώδικα Δεοντολογίας, 01/03/2013
«Θα είμαι αμείλικτος εις την οποιανδήποτε διαπλοκή ή εις την οποιανδήποτε ενέργεια, η οποία θα παραβιάζει τους κανόνες χρηστής διοίκησης».
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ:
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΣ»: Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, υπήρξε απόσυρση κεφαλαίων, περί των 20 εκατομμυρίων ευρώ, από την οικογένεια του συμπεθέρου του Νίκου Αναστασιάδη, παραμονές του «κουρέματος» καταθέσεων.
Στις 21/04/2013, ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε ότι ο συμπέθερος και ο γαμπρός του Προέδρου της Δημοκρατίας παρέδωσαν στην Αρχιεπισκοπή περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, για να χρησιμοποιηθούν για φιλανθρωπικό έργο.
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»: Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επέρριπτε ευθύνες στο Υπουργείο Παιδείας (επί Κυριάκου Κενεβέζου), σε σχέση με τις διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν γι’ αξιολόγηση, έγκριση και προώθηση της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης «Αριστοτέλης», ως εκπαιδευτικού εργαλείου. Ο Κυριάκος Κενεβέζος «επιβραβεύεται» με τη θέση του πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα.
ΠΑΡΑΤΥΠΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ: Σύμφωνα με δήλωση του τέως Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου στις 16/07/2013, οι προσλήψεις συμβούλων-συνεργατών στα υπουργικά γραφεία έγιναν παράτυπα και παράνομα.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-ΠΑΚΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, 10/03/2014
Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για συμφωνία-πακέτο Κυβέρνησης-Διοικητού, που περιλαμβάνει την καταβολή στον Δημητριάδη εφάπαξ ποσού 76 χιλιάδων ευρώ και αποζημίωσης 265 χιλιάδων ευρώ. Το ποσό κατατέθηκε σε τράπεζα του Λονδίνου από σχετικό κονδύλι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι μέρος της συμφωνίας ήταν και η μη ποινική δίωξη του Πανίκου Δημητριάδη για υπόθεση πλαστογραφίας, σχετικά με την ανάθεση εργασίας στον οίκο Alvarez & Marsal.
Δήλωση Αναστασιάδη στην Αρχιεπισκοπή, 11/03/2014
«Αυτό που θέλω να πω είναι ένα. (…) Ουδεμία συναλλαγή υπήρξε. (…) Η παραίτηση Δημητριάδη ήταν προϊόν μιας συνεννόησης ανθρώπων, που αντιλαμβάνονται τις ώρες που θα πρέπει να υπερέχει το εθνικό καλό. (…) Τον ευχαριστώ για την απόφασή του, αλλά και για τη συνεργασία που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών».
ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ
Προέκυψε θέμα σύγκρουσης συμφερόντων για τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, που διορίστηκε από τον ΠτΔ στη θέση της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ η κόρη της εργοδοτείτο στο δικηγορικό γραφείο του πρώην συζύγου της, που εκπροσωπεί νομικά τον Ανδρέα Βγενόπουλο.
Επικράτησε «αλαλούμ» και ερασιτεχνισμός από το Προεδρικό στη διαχείριση του ζητήματος της υπογραφής του συμβολαίου της. Υπήρξε αφαίρεση παραγράφων από το συμβόλαιο, αλλαγή στη μισθοδοσία της, ενώ σημειώματα της κας Γιωρκάτζη, που στάληκαν στο Προεδρικό, ακόμη αγνοούνται.
Όμως, το ερώτημα, κατά πόσο εξακολουθεί να υφίσταται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων για την κα Γιωρκάτζη, σύμφωνα με την Επιτροπή Θεσμών, δεν απαντήθηκε ούτε από την υπογραφή του νέου συμβολαίου.
ΥΠΟΘΕΣΗ RYANAIR: Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, υπήρξε εκπροσώπηση της αεροπορικής εταιρείας Ryanair από το γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνέταιροι (πρώην δικηγορικό γραφείο του ΠτΔ) στις διαπραγματεύσεις με το Κράτος για πώληση των Κυπριακών Αερογραμμών. Εκ των κύριων μετόχων του δικηγορικού γραφείου είναι και οι θυγατέρες του Προέδρου Αναστασιάδη.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Από προεκλογικό πρόγραμμα Αναστασιάδη
«Σύσταση ειδικού σώματος ανεξάρτητων ελεγκτών για τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες των δημοσίων προσώπων».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Τέτοιο σώμα δεν έχει συσταθεί.
50 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
Δήλωση Αναστασιάδη στην 3η διακαναλική τηλεμαχία με θέμα την Εσωτερική Διακυβέρνηση, 11/02/2013
«Εγγύηση για την υλοποίηση των όσων υπόσχομαι αποτελεί η απόφασή μου, να ετοιμαστούν προτάσεις νόμου (περίπου 50) κι αν ο λαός μάς τιμήσει με την ψήφο του, θα κατατεθούν στη Βουλή και θα μετατραπούν σε νόμο, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας (…) προκειμένου, να μην αντιμετωπίζουμε κανένα μα κανένα πρόβλημα ασυνέπειας προς τους πολίτες».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Κάτι τέτοιο δεν έγινε.
ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ
Από προεκλογικό πρόγραμμα Αναστασιάδη
«Πλήρης εκσυγχρονισμός και αναδιοργάνωση της ΕΦ, με στόχο τη δημιουργία ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού ημιεπαγγελματικού στρατού, με 14μηνη θητεία και παράλληλη πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού επαγγελματιών οπλιτών, έτσι ώστε η μαχητική της ικανότητα ν’ αναβαθμιστεί».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας δεν έχει μειωθεί σε 14 μήνες.

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Εξαγγελία μέτρων από Αναστασιάδη για εκσυγχρονισμό του κράτους 29/04/2013


«Στόχος της κυβέρνησης παραμένει, εάν, προς τούτο συναινούν και οι πολιτικές δυνάμεις, η εισαγωγή του θεσμού της οριζόντιας ψήφου και η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Δεν έχει αναληφθεί κυβερνητική πρωτοβουλία για υιοθέτηση οριζόντιας ψηφοφορίας.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Ομιλία Αναστασιάδη στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στον Πεδουλά, 17/08/2014
«Αυτό για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι, όσο κι αν κάποιοι χλευάζουν το “δεσμεύομαι”, εγώ επιμένω στο “δεσμεύομαι”. Κι αν εξαιρέσουμε κρίσιμες ώρες, που η δέσμευση ήταν απέναντι στο καλό και στο ωφέλιμο και όχι στο αρεστό, κατά τα άλλα θα δείτε ότι με συνέπεια θα τιμήσουμε και θα τηρήσουμε όσα στο προεκλογικό πρόγραμμα είχαν καταγραφεί ως δεσμεύσεις».
Πηγή: Sigmalive