Δημητριάδης: Ένταξη της Μεμονωμένης κατοικίας στο Τοπικό Σχέδιο Πέγειας

Δημητριάδης: Ένταξη της Μεμονωμένης κατοικίας στο Τοπικό Σχέδιο Πέγειας

Το θέμα της μεμονωμένης κατοικίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Πέγειας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αποφεύγουμε λόγω της δυσκολίας του ζητήματος.

Στην περιοχή της Πέγειας επικρατεί η εξής παραδοξότητα. Από την συνολική έκταση της Πέγειας ποσοστό 37,3% είναι Ζώνη Προστασίας και 34,2% είναι Ζώνη Υπαίθρου, δηλαδή 71,5% είναι ζώνη που δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη. Τα δεδομένα αυτά επιδεικνύουν την ιδιαιτερότητα της περιοχής και την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος.


Η δήλωση για μεμονωμένες κατοικίες δημιούργησε, κυριολεκτικά εν μία νυκτί αλλαγή των οικονομικών δεδομένων αρκετών ανθρώπων. Πολλά από τα τεμάχια, ήταν υποθηκευμένα στις Τράπεζες με πολύ πιο ψηλή τιμή και τώρα έχει μειωθεί σημαντικά η αξία τους με αποτέλεσμα οι τράπεζες να απαιτούν περαιτέρω εξασφαλίσεις ή να μετατρέπουν τα δάνεια σε «κόκκινα», δηλαδή μη εξυπηρετούμενα. Ειδικά οι αξίες των γεωργικών, αρδευόμενων και μη, έπειτα από νέες εκτιμήσεις σχεδόν μηδενίστηκαν.

Βεβαίως η σημερινή εικόνα άναρχης ανάπτυξης δεν είναι η ιδεατή και μακροχρόνια θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Απαιτείται ένα

ορθολογικό όραμα με σύγχρονες και καινοτόμες πολιτικές το οποίο ευελπιστώ ότι θα εφαρμοστεί μέσω του νέου τοπικού σχεδίου της Πέγειας. Το Σχέδιο αυτό έχει την δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του τοπικού πληθυσμού και να διασφαλίσει την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

Η ανακοίνωση του τοπικού σχεδίου έχει καθυστερήσει και η σημασία αυτού προϋποθέτει την ενδελεχή μελέτη όλων των δεδομένων και πραγματικοτήτων. Όμως το βάρος για τους κατοίκους της Πέγειας παραμένει δυσβάσταχτο.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Τοπικό Σχέδιο της Πέγειας είναι ένα δύσκολο και ταυτόχρονα φιλόδοξο επιχείρημα. Πρέπει να συνδυάζονται οι τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τις άλλες ιδιαιτερότητες που υπάρχουν. Οι ιδιαιτερότητες της περιοχής καθιστούν αναγκαία την συμπερίληψη πρόνοιας στο Τοπικό Σχέδιο Πέγειας για μεμονωμένη κατοικία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου
Οδός Αρσινόης 5, 8011 Πάφος
Τηλ: 26954500 / 99523546, Φάξ: 56953222
E-mail: [email protected]