Διάλεξη «Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Πάφο» (25/1/2013)

Διάλεξη «Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Πάφο» (25/1/2013)

Διάλεξη με θέμα «Η Κοινωνία των Χώρκατων. Θεωρητικές και μεθοδολογικές διευκρινίσεις» θα δώσει ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Καίσαρας Μαυράτσας.


Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, στις 7.00μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ιεροκήπειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Πάφο», που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Γεροσκήπου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ράδιο Πάφος.

Η διάλεξη θα επιχειρήσει να διασαφηνίσει πέντε θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα που αφορούν την ανάλυση του βιβλίου του Καίσαρα Μαυράτσα Η Κοινωνία των Χώρκατων. Η Πολιτισμική και η Πολιτική Υπανάπτυξη των Ελληνοκυπρίων στις Απαρχές του 21ου Αιώνα. Πρώτον, στόχος του βιβλίου είναι να θέσει κάποιες γενικές βάσεις για την πολιτισμική, την αισθητική και κυρίως την κοινωνιολογική ανάλυση των εννοιών του «χώρκατου» και της «χωρκατοσύνης». Το βιβλίο, έτσι, δεν αποτελεί κάποιου είδους οδηγό (manual) που μας επιτρέπει να χαρακτηρίσουμε συγκεκριμένα άτομα ως χώρκατους. Δεύτερον, ο χώρκατος δεν είναι επινόηση ή εφεύρημα του συγγραφέα. Πρόκειται για μιαν έννοια που χρησιμοποιείται ευρέως από τα ίδια τα κοινωνικά υποκείμενα – κυρίως, αλλά όχι μόνο, στην καθημερινή τους ζωή. Οι χώρκατοι, λοιπόν, υπάρχουν όχι γιατί το λέει ο συγγραφέας, αλλά γιατί μιλούν για αυτούς οι πιο πολλοί Ελληνοκύπριοι. Τρίτον, ο χώρκατος δεν είναι ο κάτοικος του χωριού – ο χωρικός ή ο χωρκάτης – και μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι πιο πολλοί χώρκατοι βρίσκονται πλέον στις πόλεις παρά στα χωριά. Τέταρτον, ο χώρκατος είναι μια εντελώς διαταξική κατηγορία και δεν παραπέμπει αποκλειστικά στα χαμηλότερα στρώματα του πληθυσμού. Πέμπτον, η ανάλυση του συγγραφέα δεν είναι στατιστική, και το επιχείρημα του περί της επικυριαρχίας της χωρκατοσύνης στην ελληνοκυπριακή κοινωνία δεν αφορά την αριθμητική υπεροχή των χώρκατων.

Οι διαλέξεις του «Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου» είναι ανοικτές για το κοινό και μεταδίδονται ζωντανά από το Ράδιο Πάφος 93.7 και ηχογραφημένες από το Ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου UCYvoice 95.2.

Με το πέρας των εισηγήσεων, το κοινό μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση που ακολουθεί.

Το «Ιεροκήπειον Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» χορηγεί η ΣΠΕ Γεροσκήπου & Ανατολικής Πάφου.

Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος».

Πληροφορίες: 22894305/ 26960857

Από Δήμο Γεροσκήπου