Διαπιστώθηκε χειραγώγηση στους περσινούς αγώνες ΕΝΑΔ – ΑΠΟΠ και ΑΠΟΠ – ΕΝΑΔ

Διαπιστώθηκε χειραγώγηση στους περσινούς αγώνες ΕΝΑΔ – ΑΠΟΠ και ΑΠΟΠ – ΕΝΑΔ

Πράγματα και θαύματα εντοπίζονται από τις δύο λειτουργούς που ερεύνησαν τρεις αγώνες καλαθόσφαιρας αν έχουν χειραγωγηθεί. Και στους τρεις αγώνες διαπιστώνεται χειραγώγηση, ενώ το χειρότερο: Αθλητές και αθλητικοί παράγοντες, ενώ γνώριζαν ότι απαγορεύεται ο στοιχηματισμός, εντούτοις, φαίνεται να είχαν ποντάρει σημαντικά ποσά για συγκεκριμένη εξέλιξη των αγώνων.

Το πόρισμα των δύο λειτουργών βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής Προστασίας και Δεοντολογίας του Αθλητισμού και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», σήμερα θα προβεί σε εξέτασή του.


Το πόρισμα αφορά τους αγώνες καλαθόσφαιρας ΕΝΑΔ – ΑΠΟΕΛ, ΕΝΑΔ – ΑΠΟΠ και ΑΠΟΠ – ΕΝΑΔ της αγωνιστικής περιόδου 2021-2022 του πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας ανδρών της ΚΟΚ. Το πόρισμα, σύμφωνα με την Επιτροπή, των ερευνώντων λειτουργών Μ. Μακλάσκυ και Κ. Σοφοκλέους, που παραδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, αριθμεί πέραν των 500 σελίδων και συνοδεύεται από ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό. Η Επιτροπή θα προβεί σε μελέτη και αξιολόγηση του πορίσματος και θα αποφασίσει σχετικά.

Η έρευνα ζητήθηκε αρχές του 2022 μετά που είχαν έρθει τρεις κόκκινοι φάκελοι για τα ανωτέρω παιχνίδια, ύστερα από έντονη στοιχηματική δραστηριότητα η οποία είχε παρατηρηθεί από εταιρεία με την οποία είναι συμβεβλημένη η ΚΟΚ. Όπως φάνηκε, παίζονταν με τακτική διάφορα στοιχήματα από συγκεκριμένα άτομα και αφορούσαν κυρίως τη διαφορά του σκορ μεταξύ των δύο ομάδων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, στο πόρισμα που προέκυψε από τις πολύμηνες έρευνες διαπιστώθηκε ότι:

  • Στον αγώνα ΕΝΑΔ – ΑΠΟΕΛ αποδείχθηκε χειραγώγησή του από συγκεκριμένα πρόσωπα. Για τον σκοπό αυτό γίνεται εισήγηση, όπως διωχθούν ποινικά.
  • Για τους αγώνες ΕΝΑΔ – ΑΠΟΠ και ΑΠΟΠ – ΕΝΑΔ διαπιστώνεται επίσης χειραγώγησή τους, όμως λόγω πολυπλοκότητας του συστήματος δεν εντοπίζονται στοιχεία για πρόσωπα.

Όπως ενημερώθηκε ο «Φ», για τους δύο τελευταίους αγώνες, οι εταιρείες στις οποίες έγιναν τα στοιχήματα βρίσκονται στο εξωτερικό (Ασία) και δεν δίνουν στοιχεία αφού απαιτείται διαδικασία από τις αστυνομικές Αρχές. Είναι γι’ αυτό που στο πόρισμα των δύο λειτουργών που διενήργησαν τις έρευνες γίνεται εισήγηση όπως τις έρευνες συνεχίσουν οι αστυνομικές Αρχές.

Από τις έρευνες διαπιστώθηκε χειραγώγηση των αγώνων τόσο από τα στοιχήματα όσο και από τον τρόπο που κάποιοι παίχτες έπαιζαν (μετά από παρακολούθηση του βίντεο). Όσον αφορά στον αγώνα της ΕΝΑΔ με τον ΑΠΟΕΛ, διαπιστώθηκε πως αρκετά πρόσωπα στοιχημάτισαν για τη διαφορά πόντων που θα είχαν οι δύο ομάδες, στο α΄ ημίχρονο και στο τελικό σκορ.

Στο πόρισμα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», γίνεται ειδική αναφορά στην Ομοσπονδία με καυστικά σχόλια για τον ρόλο της και κυρίως για τον μη έλεγχο που έπρεπε ν’ ασκούσε για ορισμένους αθλητικούς παράγοντες. Το πλέον σημαντικό είναι πως αθλητές ή αθλητικοί παράγοντες ενώ απαγορεύεται διά νόμου να στοιχηματίζουν, φαίνεται πως έπαιζαν χοντρά λεφτά. Όπως μας αναφέρθηκε αρμοδίως, όταν κάποιος κάνει εγγραφή σε μια στοιχηματική εταιρεία, δηλώνει κατά πόσον είναι αθλητής ή παράγοντας. Φαίνεται πως κάποιοι, λόγω ανυπαρξίας ελέγχων, εκτιμώντας ότι δεν θα αποκαλυφθούν, έπαιζαν στοιχήματα.

Όπως επίσης μας εξηγήθηκε, η διαφορά με τον αγώνα της ΕΝΑΔ και του ΑΠΟΕΛ σε αντίθεση με τους δύο άλλους, είναι πως στοιχήματα παίχτηκαν σε εταιρείες που έχουν έδρα τους την Κύπρο και έτσι δόθηκαν τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν με ονόματα για το ποιος πόνταρε τι.

Πηγή: Φιλελεύθερος