Διεθνής έκθεση πραγματεύεται την έννοια του σύγχρονου πλάνητα
H Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έναρξης του προγράμματος Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού και υπό τη θεματική ενότητα «Ταξιδιώτες του Κόσμου παρουσιάζει την έκθεση «Πλάνητες» σε επιμέλεια Έλενας Πάρπα.
Η έκθεση φιλοξενείται σε δυο χώρους, στην Παλιά Ηλεκτρική και στην οικία της οδού Σέλλεϋ, προτείνοντας μια διαφορετική περιήγηση στον αστικό ιστό της Πάφου. Εγκαινιάζεται την ημέρα της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το ερχόμενο Σάββατο στις 5μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Με ετυμολογική προέλευση τη λέξη πλάνης, πλάνητες είναι οι περιπλανώμενοι άνθρωποι χωρίς μόνιμη διαμονή, που μετακινούνται διαρκώς χωρίς να εγκαταλείπουν το δικαίωμα της κατά βούληση άφιξης ή αναχώρησής τους. Η λέξη, λοιπόν, υπό την απόλυτη νοηματική της ερμηνεία, παραπέμπει στους περιφερόμενους ασκόπως και στους ταξιδευτές, τους αθίγγανους και τους νομάδες ή ακόμα και στους πάσης φύσεως πλανόδιους (μουσικούς, θιάσους, μικροπωλητές).
Όπως παρατηρεί, ωστόσο, ο Γάλλος ανθρωπολόγος Μισέλ Αζιέ, η παρούσα στιγμή της προσφυγικής κρίσης και της αναγκαστικής μετανάστευσης αναδεικνύει μια διαφορετική όψη στην εμπειρία της περιπλάνησης. Για τον Αζιέ, πλάνητες της εποχής μας είναι οι απάτριδες, οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι που ζουν σε συνθήκες επισφάλειας και υπαρξιακής εκκρεμότητας σε μεθοριακές ζώνες. Έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι τον πόλεμο και τη βία, εγκαταλείπουν τις χώρες τους σε αναζήτηση ενός ασφαλέστερου μέλλοντος για να γνωρίσουν εν τέλει την απόρριψη και την περιπλάνηση ως μόνιμη συνθήκη διαβίωσης, παγιδευμένοι μεταξύ συνόρων σε πρόχειρους καταυλισμούς.
Ανταποκρινόμενη σε τέτοιου είδους θεωρήσεις, η έκθεση πραγματεύεται την έννοια του σύγχρονου πλάνητα, χωρίς ωστόσο να παραμερίζονται οι επί μέρους προεκτάσεις της έννοιας και οι αποκλίσεις της σε διαφορετικού τύπου ερμηνείες. Με έναν απλό καταβιβασμό του τονισμού στη λέξη, οι πλάνητες γίνονται πλανήτες, ουράνια σώματα σε τροχιά σε ένα διαρκώς πολλαπλασιαζόμενο δίκτυο από παράλληλα σύμπαντα, όπου η Γη και το πεπρωμένο της ως ο μοναδικός κατοικήσιμος πλανήτης προκαλούν ερωτήματα γύρω από το μυστήριο της ύπαρξης.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Ανδρέας Αγγελιδάκης, Ρόζα Μπάρμπα, Ινάλ Μπιλσέλ, Αντρέα Μπρούνο, Μπανού Τζενέτογλου, Ναταλί Γιαξή, Χάρις Επαμεινώνδα, Μπεν Έβανς και Άλκης Χατζηανδρέου, Ελίζαμπεθ Χόουκ- Ντέρινγκ, Ελένη Καμμά, Νουρτάν Καραγκίλ, Λητώ Κάττου, Μαριάννα Κωνσταντή, Μαρίνα Ξενοφώντος, Λευτέρης Ολύμπιος, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Γιώργος Πέτρου, Re Aphrodite, Έφη Σαββίδη, Σωκράτης Σωκράτους, Λευτέρης Τάπας, Σάββας Χριστοδουλίδης, Μαριάννα Χριστοφίδου
Είναι άραγε εφικτό να συνεχίσουμε τη συζήτηση γύρω από την τύχη της ανθρωπότητας ως κάτοικοι ενός περιπλανώμενου πλανήτη στην άβυσσο του σύμπαντος;
H έκθεση επιδιώκει να κρατήσει τη συγκεκριμένη διπλή οπτική –του κόσμου από τη Γη και του κόσμου από το εξώτερο διάστημα– με την ελπίδα μιας πιο δημιουργικής, διευρυμένης και κριτικής θεώρησης του παρόντος. Το επιζητά σε στενό διάλογο με την ιστορία της Πάφου, αλλά και με τους είκοσι τρείς καλλιτέχνες και ομάδες που συμμετέχουν στην έκθεση.
Επιστρατεύοντας εικαστικά μέσα, όπως το φιλμ και η φωτογραφία, το σχέδιο και η ζωγραφική, το κείμενο και οι εγκαταστάσεις, οι καλλιτέχνες πραγματεύονται την έννοια από διαφορετικές οπτικές γωνίες, αναγνωρίζοντας τις πολλαπλές ταυτότητες του σύγχρονου πλάνητα – ως μετανάστη, πρόσφυγα, ταξιδευτή, αθίγγανου, ανθρώπου του περιθωρίου ή ακόμα και ως μιας μεταβαλλόμενης αρχιτεκτονικής δομής ή ενός αντικειμένου από το μακρινό παρελθόν.
Η έκθεση πλαισιώνεται από πρόγραμμα παράλληλων δράσεων και συνοδεύεται από κατάλογο με τη συμμετοχή των Ευαγόρα Βανέζη, Esra Plumer Bardak, Michelangelo Corsaro, Peter Eramian, Henriette Huldisch, Γαβριήλ Κουρέα, Χρυσταλλένης Λοϊζίδου, Αλεξάνδρας Μαγκλή, Χριστόδουλου Παναγιώτου, Μαρίας Πετρίδη, Κυριάκου Σπύρου, Έλενας Στυλιανού, Ευανθίας Τσελίκα και Άλκη Χατζηανδρέου.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης
10:00-13:00 και 16:00-19:00 κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων έναρξης 28 & 29 Ιανουαρίου