Διευθυντής Κτηματολογίου: “Επανεκτίμηση με σημείο αναφοράς 1η Ιανουαρίου 2018”

Διευθυντής Κτηματολογίου: “Επανεκτίμηση με σημείο αναφοράς 1η Ιανουαρίου 2018”

Έτοιμο να προκηρύξει διαγωνισμό είναι το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας με στόχο την εξεύρεσή ιδιωτών εκτιμητών οι οποίοι θα προβούν σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο στην επανεκτίμηση των αξιών των περίπου 2.000.000 ακινήτων, παγκύπρια, με ημερομηνία αναφοράς την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους ανακοίνωσε ότι τα έντυπα του διαγωνισμού είναι ήδη έτοιμα και εξέφρασε την άποψη ότι εντός Μαρτίου ενδεχομένως να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες εκτιμητές οι οποίοι θα συνδράμουν στην όλη προσπάθεια επανεκτίμησης των ακινήτων.


Ο κ. Σωκράτους είπε ότι το Κτηματολόγιο ξεκίνησε εσωτερικά την όλη διαδικασία και ευελπιστούμε μέσα στο 2018, όπως σημείωσε, «να μπορέσουμε να την ολοκληρώσουμε και να έχουμε νέα γενική εκτίμηση με ημερομηνία αναφοράς την 1η Ιανουαρίου του 2018».

«Είναι δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση καθώς θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε όλη την ακίνητη ιδιοκτησία στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια «να συνεργαστούμε σε αυτή την προσπάθεια με τον ιδιωτικό τομέα», μέσω των ιδιωτών εκτιμητών.

Ο κ. Σωκράτους εξήγησε ότι το Κτηματολογίου θα έχει την κεντρική ευθύνη και έλεγχο και «θα συνεργαστούμε με τους ιδιώτες εκτιμητές για να μας δώσουν βασικά στοιχεία εκτιμήσεων που χρειάζονται σαν προϋπόθεση».

Διόρθωση εκτίμησης της αξίας ακινήτων

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις επιστολές που λαμβάνουν πολίτες και στην οποία αναγράφεται ότι «από λάθος ή παράλειψη δεν έχει εκτιμηθεί ορθά» η αξία του ακινήτου, ο κ. Σωκράτους είπε ότι «μέσα σε ένα δάσος μπορεί να υπάρχουν και πέντε ξερά δέντρα», προσθέτοντας ότι «δεν είναι η εικόνα του δάσους τα πέντε ξερά δέντρα».

«Δεν είναι η εικόνα της γενικής εκτίμησης σε αξίες 1η Ιανουαρίου του 2013 οι πιθανές μεμονωμένες περιπτώσεις που για διάφορους λόγους πιθανό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις την ώρα που γίνεται αναθεώρηση της αξίας ενός ακινήτου», υπογράμμισε ο Διευθυντής του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το ΚΥΠΕ, η αναθεώρηση της εκτίμησης της αξίας των ακινήτων με τιμές 2013 ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις υπερδιπλάσια από την αρχική εκτίμηση.

Συγκεκριμένα, σε μια περίπτωση ακινήτου στη Λευκωσία ενώ η αρχική εκτίμηση με τιμές 2013 ανερχόταν στις €121.000, μετά την διόρθωση της εκτίμησης από πλευράς Κτηματολογίου η εκτίμηση εκτοξεύθηκε στα €268.500.

Σε άλλη περίπτωση, ενώ η αρχική εκτίμηση ανερχόταν στα €159.800, μετά την διόρθωση αυξήθηκε η αξία του ακινήτου στα 277.700, ενώ σε τρίτη περίπτωση η αρχική εκτίμηση ήταν €235.300 και μετά την διόρθωση η αξία αυξήθηκε στα €402.700.

Ο κ. Σωκράτους είπε ακόμη ότι « ανεξάρτητα από το τι αφέθηκε στον κόσμο να διανοηθεί ότι ήταν μια πολύ προβληματική γενική εκτίμηση, ήταν μια γενική εκτίμηση της οποίας η γενική αξιολόγηση με όρους επιστημονικούς ήταν πάρα πολύ καλή».

Ο Διευθυντής του Κτηματολογίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι μέσα σε μια προσπάθεια να εκτιμηθούν μαζικά κοντά στα 2.000.000 ακίνητα δεν θα υπήρχαν λάθη ή παραλείψεις και για αυτό η ίδια η διαδικασία της γενικής εκτίμησης προβλέπει και την διαδικασία της ένστασης» από πλευράς του πολίτη.

Ανέφερε ότι το ποσοστό των ενστάσεων που υποβλήθηκαν ήταν ελάχιστο και ανερχόταν μόλις στο 0,1%, ενώ σε πραγματικούς αριθμός υποβλήθηκαν λιγότερο από 2.000 ενστάσεις σε ένα σύνολο ακινήτων 2.000.000.

«Αυτό το στοιχείο από μόνο του δείχνει ότι η γενική εικόνα ήταν θετική», υπογράμμισε.

Ανέφερε επίσης ότι η διόρθωση της αξίας ενός ακινήτου γίνεται είτε ύστερα από ένσταση που θα υποβάλει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου και διαπιστωθεί ότι ;όντως χρήζει διόρθωσης η αξία είτε μετά που το Κτηματολόγιο εντοπίσει ότι υπάρχει ανάγκη διόρθωσης της αξίας.

Ανάγκη ενίσχυσης προσωπικού

Τέλος, κληθείς να αναφέρει πότε θα ολοκληρωθεί η αποστολή αυτών των επιστολών στους πολίτες, ο κ. Σωκράτους είπε ότι «υπάρχει και ένα σοβαρό θέμα ενίσχυσης του Τμήματος με προσωπικό» και περιορίστηκε να πει ότι το Κτηματολόγιο κάνει πολύ περισσότερα από εκείνα που μπορεί με βάση τον υφιστάμενο αριθμό προσωπικού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σωκράτους είπε ότι στην περίπτωση που διαφοροποιηθεί προς τα πάνω η αξία ενός ακινήτου τότε ο ιδιοκτήτης θα καταβάλει μεγαλύτερο ποσό τόσο για το δημοτικό τέλος όσο και για το τέλος του Συμβουλίου Αποχετεύσεως.

Πηγή: ΚΥΠΕ