Δικαστική νίκη για ΣΑΠΑ απέναντι στην Envitec

Δικαστική νίκη για ΣΑΠΑ απέναντι στην Envitec

Υπέρ του ΣΑΠΑ εκδόθηκε η απόφαση του διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου το οποίο επιλήφθηκε των απαιτήσεων που είχε εγείρει η εταιρεία Εnvitec η οποία είχε αναλάβει την επέκταση της βιολογικής μονάδας του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου και τη διαχείρισή της.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τις μίζες που δίνονταν σε αξιωματούχους του συμβουλίου η σύμβαση του ΣΑΠΑ με την εταιρεία διακόπηκε με την εταιρεία να απαιτεί αποζημιώσεις και πληρωμές που ξεπερνούσαν τα 7 εκατ. ευρώ.


Συγκεκριμένα η εταιρεία απαιτούσε 6,6 εκατ. αποζημιώσεις για απώλεια κέρδους, λόγω διακοπής του συμβολαίου. Απαιτούσε επίσης 657.000 για ειδικές αποζημιώσεις για παράβαση της συμφωνίας συμβιβασμού που είχε επιτευχθεί πριν την αποκάλυψη του σκανδάλου στις 23/12 /2013 και 18.000 κόστος επαναπατρισμού υπαλλήλων της. Όλες οι πιο πάνω απαιτήσεις της Envitec απορρίφθηκαν.

Τι πήρε

Η εταιρεία θα λάβει από το ΣΑΠΑ το ποσό του 1,662.297 ευρώ συν τους τόκους και τα έξοδα σύμφωνα με την απόφαση. Το ποσόν αυτό είναι οι 350.000 από την εγγυητική που είχε ρευστοποιήσει το ΣΑΠΑ, 998.000 για την εκτελεσθείσα εργασία για την οποία δεν είχε πληρωθεί και άλλες 300.000 χιλιάδες για ειδικές αποζημιώσεις, επιπρόσθετα έξοδα, υλικά που παρέμειναν στην μονάδα και έξοδα συντήρησης. Επίσης στην Εnvitec επιδικάστηκε το 60% των εξόδων της διαιτησίας.

Υπό τις συνθήκες που έγινε η συγκεκριμένη προσφυγή η απόφαση θεωρείται πολύ ικανοποιητική για το ΣΑΠΑ. Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα των νομικών που υπερασπίστηκαν το ΣΑΠΑ η απόφαση πρέπει να θεωρείται ως επιτυχία στον μέγιστο βαθμό, καθώς απορρίφθηκαν τα μεγάλα ποσά που διεκδικούσε η εταιρεία ως αποζημιώσεις. Σημειώνουν επίσης, ότι το διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο που συνεδρίασε στην Ελβετία δέχθηκε την επιχειρηματολογία του ΣΑΠΑ και ουσιαστικά όπως σημειώνουν αποφάνθηκε ότι η εταιρεία ήταν ένοχη για δωροδοκία και σε σχέση με την εκτέλεση του συμβολαίου. Είναι η πρώτη υπόθεση του ΣΑΠΑ που έφθασε στο διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Πηγή/Περισσότερα: Πολίτης