Δύο εταιρείες στο περίμενε για το Πάφος-Αθήνα

Δύο εταιρείες στο περίμενε για το Πάφος-Αθήνα

Ως ένα «παιγνίδι σκάκι», με κινήσεις που στοχεύουν στο να αποφευχθεί η οριστική ήττα κάποιου «παίκτη» χαρακτήρισαν οικονομικοί παράγοντες της επαρχίας Πάφου με δηλώσεις τους στο PafosNet τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που είναι σε πλήρη εξέλιξη ως προς το δρομολόγιο Πάφος-Αθήνα της Ryanair. Οι ίδιες αποκαλυπτικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στο «χορό» για το συγκεκριμένο δρομολόγιο έχουν μπει ήδη άλλες δύο αεροπορικές εταιρείες, αναμένοντας την οριστικοποίηση των αποφάσεων του ιρλανδικού κολοσσού και εκφράζοντας στους φορείς της Πάφου ετοιμότητα να επεκτείνουν το πτητικό τους πρόγραμμα για την ελληνική πρωτεύουσα και προς την Πάφο, αντί μόνο της Λάρνακας, όπου δραστηριοποιούνται σήμερα.

Μιλώντας σήμερα στο PafosNet οι ίδιοι παράγοντες, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ξεκαθάρισαν ότι η δυνατότητα πιέσεων των τοπικών αρχών ή και των κρατικών υπηρεσιών είναι περιορισμένη, κυρίως επειδή ο σχεδιασμός της εταιρείας αφορά περισσότερο στο σκέλος των εμπορικών συμφωνιών της με το Ελληνικό κράτος και όχι με την Κύπρο.


«Δυστυχώς, το συγκεκριμένο δρομολόγιο χρησιμοποιείται ως δέλεαρ για επίτευξη των στόχων της Ryanair στην Ελλάδα», τόνισαν, «ακριβώς λόγω της μεγάλης ανταποδοτικότητας του, αλλά και του επί της ουσίας “μονοπωλιακού” καθεστώτος του».

Ξεκαθάρισαν δε, με αφορμή τα όσα λέγονται τις τελευταίες μέρες, ότι το δρομολόγιο Πάφος-Αθήνα είναι από τα πλέον κερδοφόρα για την εταιρεία, ασχέτως των χαμηλών τιμών των εισιτηρίων, διευκρινίζοντας ότι το χαμηλό αυτό κόστος μπορεί η εταιρεία να το προσφέρει ακριβώς λόγω των κινήτρων που έχει λάβει από τα κυπριακά αεροδρόμια με την εξαίρεση της από την καταβολή των φόρων επιβατών.

«Συνεπώς, το θέμα δεν έχει να κάνει με την ανταποδοτικότητα του συγκεκριμένου δρομολογίου», επεσήμαναν, «αλλά με ζητήματα ευρύτερων στοχεύσεων και συμφωνιών».

Με δεδομένη την περιορισμένη δυνατότητα των κυπριακών αρχών να παρέμβουν προς την Ryanair για θέματα αλλαγής πολιτικής, η προσοχή των τουριστικών και οικονομικών φορέων της Πάφου, στρέφεται προς την κατεύθυνση δύο άλλων εταιρειών χαμηλού κόστους που δραστηριοποιούνται ήδη από την Κύπρο προς τον ελλαδικό χώρο και ειδικότερα προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Επιτελείς και των δύο αυτών αερομεταφορέων φέρονται να έχουν διαμηνύσει προς τους φορείς της Πάφου ότι ενδεχόμενη οριστικοποίηση εγκατάλειψης του δρομολογίου Πάφου-Αθηνών από τον ιρλανδικό κολοσσό, θα σημάνει τη δική τους επισημοποίηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κάλυψη του εν λόγω δρομολογίου, με αναπροσαρμογή του πτητικού τους προγράμματος προς την Αθήνα, που σήμερα αφορά στο σκέλος Λάρνακα-Αθήνα.

Αντιθέτως, η προοπτική επανόδου της Aegean στην Πάφο δεν απασχολεί τους τοπικούς φορείς, αφού οι δύο προσπάθειες του πρόσφατου παρελθόντος κατέδειξαν ότι ο συγκεκριμένος αερομεταφορέας δεν μπορεί να στηρίξει το εν λόγω δρομολόγιο βάσει της οικονομικής του πολιτικής.

Στο μεταξύ, σε επίπεδο κοινωνίας, στην Πάφο επικρατεί εκνευρισμός για την φημολογούμενη εγκατάλειψη του δρομολογίου προς την Αθήνα, που είναι την τελευταία τριετία μακράν το δημοφιλέστερο μεταξύ του επιβατικού κοινού της Πάφου, κυρίως λόγω της ένταξης δρομολογίου προς το Τελ Αβίβ την ίδια περίοδο.

Πολλοί παράγοντες και απλοί πολίτες χαρακτηρίζουν ακατανόητη την κίνηση αυτή, θεωρώντας ότι η ζήτηση για πτήσεις προς το Ισραήλ από Πάφο δεν μπορεί να συγκριθεί στα σοβαρά με την ζήτηση που υπάρχει για την Αθήνα.

Πηγή: Pafosnet