Δύσκολα τα πράγματα στην Κύπρο, δηλώνει ο Πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ

Δύσκολα τα πράγματα στην Κύπρο, δηλώνει ο Πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ

Δύσκολα και επικίνδυνα, χαρακτήρισε τα πράγματα στο Κυπριακό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης αφού – όπως είπε – “η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί, βλέπει να χάνει το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο – όχι λόγω Κύπρου αλλά λόγω των άλλων εξελίξεων – και θέλει να επιβληθεί στο αδύνατο μέρος, το οποίο δυστυχώς είμαστε εμείς”.

Ο κ. Συλλούρης, μιλώντας στην Πάφο μετά το πέρας της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Επαρχιακή Γραμματεία του κόμματος για την κοπή βασιλόπιτας, ανέφερε επίσης πως η Τουρκία θέλει να επιβληθεί στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τα δικαιώματά μας στην ΑΟΖ, και θα θελήσει να έχει μια λύση του Κυπριακού, όπως και στο παρελθόν, που να μπορέσει να χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως βάση για επικράτηση στην Ανατολική Μεσόγειο.


Πρέπει επιτέλους στην Κύπρο να μάθουμε να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και να μην μας παρασύρει η καθημερινότητα, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις εξελίξεις στην ΤΟΤΑΛ, ο κ. Συλλούρης την χαρακτήρισε μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, σημειώνοντας πως χρήζει περαιτέρω έρευνας αν έγιναν λάθη εκ μέρους μας. Από την άλλη, είπε, όχι μόνο δεν πρέπει αυτό να αναστείλει, να καθυστερήσει ή να ακυρώσει τους σχεδιασμούς μας, αλλά θα πρέπει “να μας φέρει όλους μαζί και με μια συναινετική αλλά ταυτόχρονα και ορθολογιστική προσπάθεια να κάνουμε πιο δυνατούς τους σχεδιασμούς μας και να βρούμε υπαλλακτικές λύσεις”.

Ο κ. Συλλούρης είπε πως η δική του δουλειά αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο είναι να πείσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να βρεθούν τα στοιχεία εκείνα που τις ενώνουν για να σωθεί η πατρίδα μας, η οποία κινδυνεύει.

Πρέπει, συνέχισε, να αντιληφθούμε ότι “δεν ζούμε την εποχή ούτε των παχέων αγελάδων ούτε την εποχή των καλών εποχών που νομίζαμε ότι ήταν καλές εποχές”. Ζούμε, συνέχισε, σε μια περίοδο που στο εθνικό θέμα, στα γεωστρατηγικά, στα γεωπολιτικά και στην οικονομία τα πράγματα είναι επικίνδυνα και όχι απλά δύσκολα.

Με αυτή την αντίληψη των πραγμάτων, η επίρριψη ευθυνών ο ένας προς τον άλλο δεν πρόκειται να βοηθήσει κανέναν από εμάς, κατέληξε.

Κληθείς να σχολιάσει τον έλεγχο που θα κάνει ο Γενικός Ελεγκτής στα κόμματα, ο κ. Συλλούρης είπε πως ο έλεγχος αρχίζει από το Ευρωπαϊκό Κόμμα γιατί – όπως είπε- κλήθηκε απ’ αυτό.

Ο κ. Συλλούρης είπε ακόμη πως το Ευρωπαϊκό Κόμμα είναι το μόνο κόμμα που έχει παραδώσει όλους τους λογαριασμούς του για το 2012 και το 2013 και είναι πανέτοιμο για οποιοδήποτε έλεγχο.