ΕΒΕ Πάφου: Προτείνουν “πράσινη γέφυρα” ως λύση για τον νέο δρόμο Αεροδρομίου
Η κατασκευή «Πράσινων Γεφυρών», όπως ήδη εκτελούνται σε όλη την Ευρώπη για περιπτώσεις υπερπήδησης περιβαλλοντικών περιορισμών για εκτέλεση έργων, κρίνεται από τους φορείς της Πάφου ως η λύση για την προώθηση του μεγάλου έργου της αποπεράτωσης του νέου δρόμου Αεροδρομίου-Τουριστικής περιοχής Κάτω Πάφου που παραμένει για χρόνια ημιτελής εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλει το σχέδιο Νατούρα.
Η θέση αυτή του ΕΒΕ Πάφου αναλύθηκε στον υπουργό Μεταφορών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην επαρχία και τη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του Επιμελητηρίου. Ο διευθυντής του ΕΒΕ, Μαρίνος Στυλιανού, τόνισε ότι με την «πράσινη γέφυρα» καταρρίπτονται όλα τα εμπόδια που προβάλλονται, τόσο από πλευράς περιβαλλοντικής, όσο και οικονομικής.
«Οι πράσινες γέφυρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων απομόνωσης της γραμμικής υποδομής μεταφορών στην άγρια φύση, το τοπίο και την πρόσβαση», εξηγεί. «Έχουν τη δυνατότητα της καλύτερης ενσωμάτωσης των οδών και στο περιβάλλον τοπίο τους και μείωση του οπτικού αντίκτυπου της υποδομής μεταφορών διατηρώντας τη συνέχεια των σημαντικών χαρακτηριστικών τοπίου.
Συντελούν επίσης στη μείωση των επιπτώσεων αποχώρησης των οδικών δικτύων στους περιπατητές, τους ποδηλάτες και τους ιππείς και την ενίσχυση της εμπειρίας των χρηστών με τη δημιουργία πιο ελκυστικών διασταυρώσεων, στον περιορισμό των επιπτώσεων των οδικών δικτύων από την αποξήλωσή τους στην άγρια φύση με την παροχή σημείων διέλευσης σε μια ποικιλία ειδών όπως τα ελάφια, οι νυχτερίδες, τα πουλιά και άλλα, ενώ επίσης αποτελούν το σπίτι άγριας ζωής με τη δική του υποδομή μέσα από την ενσωμάτωση των χαρακτηριστικών σχεδιασμού και χαρακτηριστικών του υδάτινου στοιχείου, και αν γίνει σωστή διαχείριση, μπορούν να παρέχουν πόρους για ορισμένα είδη».
Η Επιτροπή NaturalEngland, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΕΒΕ Πάφου, εκπόνησε τη μελέτη αυτή για να εντοπίσει και να αναλύσει στοιχεία που θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε τον οικονομικά αποδοτικό σχεδιασμό και την τοποθέτηση πράσινων γεφυρών και παρόμοιων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων στοιχείων που προσαρμόζονται στις υπάρχουσες γκρι γέφυρες, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση του τοπίου, της πρόσβασης και της οικολογικής απομόνωσης, συνδετικότητας και ζητημάτων ενσωμάτωσης στο οδικό δίκτυο μεταφορών και στη μεγιστοποίηση της παροχής οφέλους τοπίου και υπηρεσιών οικοσυστήματος.
«Στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την πράσινη υποδομή, η πράσινη υποδομή ορίζεται ως στρατηγικά προγραμματισμένο δίκτυο φυσικών και ημιφυσικών περιοχών, καθώς και άλλων χαρακτηριστικών στοιχείων του περιβάλλοντος, ο σχεδιασμός και η διαχείριση του οποίου αποσκοπούν στην παροχή ευρέως φάσματος οικοσυστημικών υπηρεσιών», ανέφερε. «Το εν λόγω δίκτυο περιλαμβάνει χώρους πρασίνου ή γαλάζιου, προκειμένου για υδάτινα οικοσυστήματα και άλλα φυσικά χαρακτηριστικά στοιχεία».
Η πράσινη γέφυρα, σύμφωνα με τη θέση του ΕΒΕ όπως διαμηνύθηκε στον κ. Καρούσο, συντείνει στο να μπορεί να προωθηθεί άμεσα το έργο της αποπεράτωσης της νέας διέλευσης προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου.
«Καταρρίπτονται με τις δικές μας εκτιμήσεις και άλλων εμπειρογνωμόνων οι θέσεις όσων υποστηρίζουν ότι το έργο δεν μπορεί να γίνει για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους», τόνισε ο κ. Στυλιανού. «Στην τελευταία σύσκεψη της προκατόχου του κ. Καρούσου, κ. Αναστασιάδου και του υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Καδή, συμφωνήθηκε όπως ετοιμαστούν όροι για νέα Περιβαλλοντική Μελέτη την οποία θα εκπονήσει το ΕΒΕ Πάφου ενώ στο τραπέζι τέθηκε και η κατασκευή πράσινων γεφυρών που κατασκευάζονται σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο γενικότερα, στοιχείο το οποίο τα αρμόδια τμήματα δεν είχαν λάβει υπόψη κατά τη διενέργεια των μελετών».
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
Αναφερόμενος στις ενστάσεις περιβαλλοντικής φύσης που θα επιλύσει η πράσινη γέφυρα στο θέμα του αυτοκινητοδρόμου Αεροδρομίου-Κάτω Πάφου, ο Μαρίνος Στυλιανού έκανε λόγο για την παραποτάμια βλάστηση, τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, της άγριας πανίδας και χλωρίδας, την προστασία της περιοχής δυτικά του ποταμού Έζουσας και παραλιακά μέχρι τον ποταμό Διαρίζο που έχει καθοριστεί σαν Ι.Β.Α και είναι από τις καλύτερες περιοχές για πολλά μεταναστευτικά είδη και για την αποφυγή της διατάραξης της διαβίωσης των δύο ειδών θαλάσσιας χελώνας, Caretta Caretta και Πράσινης Χελώνας.
«Η Natural England έχει νόμιμους σκοπούς βάσει του Νόμου περί Φυσικού Περιβάλλοντος και Αγροτικών Κοινοτήτων του 2006 σχετικά με προώθηση της διατήρησης της φύσης και προστασία της βιοποικιλότητας, τη διατήρηση και την ενίσχυση του τοπίου, την προώθηση της πρόσβασης στην ύπαιθρο και στους ανοιχτούς χώρους και την ενθάρρυνση της υπαίθριας αναψυχής», ανέφερε.
Η δημιουργία τέτοιων υποδομών
Οι φορείς του Επιμελητηρίου επέδωσαν στον υπουργό Μεταφορών σχετικό υλικό στο οποίο επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό από πράσινες γέφυρες σε όλη την Ευρώπη, που δύνανται επίσης να συγχρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά ταμεία αλλά και στον κόσμο γενικότερα για καλύτερη αντίληψη της δημιουργίας τέτοιων υποδομών που προστατεύουν την άγρια ζωή και το περιβάλλον με τις πράσινες υποδομές, με τη χρήση των υπεραπόγειων και υπόγειων διαβάσεων της άγριας ζωής.
«Είναι πλέον ώριμος ο χρόνος και επιβάλλεται η δημιουργία τέτοιας οικογέφυρας και υποδομών», σύμφωνα με τον Μαρίνο Στυλιανού. «Ευελπιστούμε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, μαζί και με άλλα αρμόδια τμήματα, να εξετάσουν άμεσα την κατασκευή τέτοιων υποδομών ώστε το έργο να ξεκολλήσει και να προχωρήσει η άμεση υλοποίησή του».
Πηγή: Φιλελεύθερος