Εγκαινιάστηκε η έκθεση καλλιτεχνικής δημιουργία στο σινεμά Οθέλλος, με πρωτοβουλία του Πάφος 2017

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκαν , τα εγκαίνια της έκθεσης «Othello-Rebirth»,


που διοργάνωσε ο Οργανισμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017. Η πρωτοποριακή έκθεση καλλιτεχνικής δημιουργίας πραγματοποιήθηκε στο παλιό σινεμά Οθέλλος (πρώην Αττικόν), το οποίο άνοιξε τις πόρτες τους για το κοινό μετά από εννέα χρόνια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στην έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αναγέννησης, συμμετείχαν δεκαέξι καλλιτέχνες, συν-δημιουργώντας, συν-ενώνοντας τις «φωνές» και κυρίως τα εκφραστικά τους μέσα, με καλλιτέχνες σε άλλες χώρες, συναποτελώντας έτσι το κύτταρο που θα γεννήσει το Νέο Κόσμο, τον Τρίτο Παράδεισο, όπως τον οραματίστηκε ο διεθνούς φήμης Ιταλός καλλιτέχνης MichelangeloPistoletto.

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες κατάφεραν να ξαναζωντανέψουν τον ερειπωμένο χώρο του Οθέλλος, ο οποίος μέσα από τις μελωδίες του ρεσιτάλ κλασσικής κιθάρας του Τιμόθεου Στυλιανίδη και την παρουσία 600 και πλέον παρευρισκόμενων, ξαναέζησε στιγμές άλλων εποχών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 Δρ Χρίστος Πατσαλίδης, ο Δήμαρχος Πάφου κ. Σάββας Βέργας, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πάφος 2017 Δρ Μάριος Ιωάννου Ηλία και ο επιμελητής της έκθεσης κ. Γιάννης Σακέλλης.

Στη δεξιά είσοδο του Οθέλλος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το «Κουτί της Μνήμης», μια νέα πρωτοβουλία του Πάφος 2017 για τη συλλογή αναμνήσεων και βιωμάτων γύρω από ιστορικά κτίρια, χώρους και τοποθεσίες της Πάφου κατευθείαν από τους ίδιους τους ανθρώπους, οι οποίοι τα έζησαν και συσχετίστηκαν μαζί τους μέσα από την πάροδο του χρόνου. Το εγχείρημα αγκαλιάστηκε από το κοινό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έγινε δε και η αφορμή, όπως αναφέρεται , να ελκύσει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που έτρεξαν να γνωρίσουν το «Κουτί της Μνήμης» και να καταθέσουν ή να ανταλλάξουν τις μνήμες του.

Οι μνήμες και οι θύμησες, οι οποίες αναβίωσαν μέσα από το «Κουτί της Μνήμης», έγιναν ακόμα πιο έντονες στην 2η μέρα των εκδηλώσεων, μέσα από την προβολή του ντοκιμαντέρ: «Οθέλλοι, σχεδιάγραμμα για ένα ντοκιμαντέρ» από τον Χαράλαμπο Μαργαρίτη.

Η παρουσίαση με τίτλο: «Heart, υποδομή και αστική ανάπλαση» από το μέλος του ΔΣ του Πάφος 2017 και μέλος της ομάδας αστικού σχεδιασμού και υποδομής του Πάφος 2017, κ. Γιάννη Κουτσόλαμπρο, έδωσε στους παρευρισκόμενους μια ευρεία αντίληψη για το όραμα του Πάφος 2017, όσον αφορά το κέντρο της Πάφου, ενώ κατά την διάρκεια του διημέρου λειτούργησε στο χώρο της Έκθεσης και το Πολιτιστικό Βαρόμετρο, με σκοπό την συλλογή χρήσιμων πληροφοριών και συμπερασμάτων για τις προτιμήσεις και τις αντιλήψεις του κοινού, καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΣ του Πάφος 2017

ΚΥΠΕ/ΚΠ/