Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής Πάφου
Εγκαινιάστηκε σήμερα στην παρουσία του Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστα Χατζηπαναγιώτου,
που εκπροσώπησε τον Υπουργό Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη, του Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Δασών, βουλευτών της Επαρχίας Πάφου, και πλήθους κόσμου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής Πάφου.
Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του εκλιπόντος Υπουργού Άμυνας, Τάσου Μητσόπουλου.
Ο κ. Χατζηπαναγιώτου που ανέγνωσε την ομιλία του Υπουργού Γεωργίας αναφέρθηκε στην σημασία της διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες, αλλά και στην αναγκαιότητα της δημιουργίας Κέντρων Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης για τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής ευαισθησίας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Επισκοπής Ανδρέας Χαραλάμπους εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσημη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής Πάφου.
Κάθε Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, είπε ο κ Χαραλάμπους, “είναι μια υπόσχεση και ένας λόγος να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι όσον αφορά τις προσπάθειες που όλοι καταβάλλουμε για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος”.
Η επένδυση στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι – όπως είπε- μονόδρομος για τη βελτίωση, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας.
Ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε και στο όραμα του Προέδρου του Σωματείου Φίλων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης κ. Χριστάκη Χριστοδούλου, αλλά και στο πείσμα του που αποτέλεσε , όπως σημείωσε, μεγάλη τύχη για την κοινότητα της Επισκοπής.
Αυτό το πείσμα, συνέχισε, “αυτή την αγωνιστική του διάθεση, αυτή την ανυποχώρητη θέληση να ιδρυθεί, αλλά και στη συνέχεια να πετύχει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, τη ζω από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, ως Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου”.
O κ. Χαραλάμπους εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ.Χριστάκη Νεοκλέους, πρώην εκπαιδευτικό και μέλος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου, ο οποίος στήριξε από την αρχή αυτή τη σπουδαία ιδέα, στον τέως Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Χαράλαμπο Παπαχριστοδούλου, ο οποίος υιοθέτησε και υποστήριξε τη συγκεκριμένη πρόταση, για τη δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, αλλά και σε όλους τους φορείς που συνέβαλαν σ΄αυτή την προσπάθεια.
Απηύθυνε επίσης έκκληση προς τον Υπουργό Γεωργίας για οικονομική βοήθεια από πλευράς του κράτους, όσον αφορά την κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων του Κέντρου, τα οποία βαρύνουν εξολοκλήρου την κοινότητα.,
Στα υψηλά αισθήματα περιβαλλοντικής συνείδησης που διακατέχουν το Κοινοτικό Συμβούλιο Επισκοπής αλλά και το Σωματείο Φίλων Περιβαλλοντικού Κέντρου Επισκοπής, αναφέρθηκε ο Χριστάκης Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Σωματείου.
Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως η υλοποίηση του έργου δεν υπήρξε καθόλου εύκολη υπόθεση, ήταν ένας τιτάνιος αγώνας. Η κοινότητα χωρίς να διαθέτει κανένα χρηματικό ποσό στα ταμεία της, θα έπρεπε να ξεκινήσει τις εργασίες και να τις υλοποιήσει μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. “Στις προκηρύξεις των προσφορών θέταμε όρο”- όπως είπε- “ότι οι εργολάβοι θα ανταμείβονταν αφού οι εργασίες ολοκληρωθούν και το Τμήμα Δασών εμβάσει το χρηματικό ποσό στο ταμείο του Κοινοτικού Συμβουλίου. Πολλές φορές, λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας, που αφορούσε τις πληρωμές, προς τους επιτυχόντες προσφοροδότες, καθώς και πολλές άλλες δυσκολίες που προέκυπταν, οι αντοχές έφταναν στα όρια τους, μα η λιποψυχία δεν μπόρεσε να μας κατανικήσει”.
Ο κ. Χριστοδούλου είπε πωςη προσπάθεια ήταν τιτάνια.
Αναφερόμενος στο ιστορικό της υλοποίησης του έργου είπε πως στις 17 Δεκεμβρίου 2008, δύο μέρες πριν τη λήξη υποβολής των αιτήσεων, το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε την παραχώρηση του πρώην Δημοτικού Σχολείου. Στις 19 Δεκεμβρίου μαζί με τα αρχιτεκτονικά σχέδια και την επιστημονική μελέτη κατατέθηκε η αίτηση στο Τμήμα Δασών.
Το έργο, πρόσθεσε, ήταν ανταγωνιστικό, κάτι που σήμαινε ότι θα έπρεπε να αξιολογηθεί για να μπορέσει να εγκριθεί. Αρχές του 2010 το Τμήμα Δασών ενημερώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο, ότι η Επισκοπή κέρδισε το έργο. Μια μικρή κοινότητα, θα έπρεπε να υλοποιήσει ένα έργο της τάξης των ?700,000.00 με πολλές ιδιαιτερότητες αλλά και δυσκολίες, όπως ανέφερε .
Παρατήρησε ωστόσο πως αυτό το σπουδαίο έργο είναι το αποτέλεσμα μιας ωραίας και συλλογικής προσπάθειας.
Εξάλλου, ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής Πάφου Γεώργιος Ηλία ανέφερε πως το Κέντρο, που η λειτουργία του ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013, συμβάλει στην ανάδειξη και προβολή της οικολογικής αξίας της Κοιλάδας της Έζουσας, στην προστασία των οικολογικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της περιοχής και στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.
Πρόσθεσε πως το επενδυτικό έργο του Κοινοτικού Συμβουλίου Επισκοπής Πάφου για τη δημιουργία του Κέντρου συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.
Ο κ. Ηλία αναφέρθηκε και στην περιβαλλοντική αξία του γκρεμού της Επισκοπής, λέγοντας πως ο γκρεμός βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Επισκοπή, 14 χλμ βορειοανατολικά της πόλης Πάφου και έχει μέγιστο ύψος 70 μ. και μήκος 250 μ., καθιστώντας τον έτσι το μεγαλύτερο μονόλιθο όγκο της Κύπρου.
Είναι μέρος του Συμπλέγματος Μαμωνιών και έχει χαρακτηριστεί ως προστατευμένο τοπίο. Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς στην Κύπρο έχει και τεράστια περιβαλλοντική σημασία όσον αφορά τη χλωρίδα και την πανίδα που φιλοξενεί, ενώ – όπως είπε- στο γκρεμό της Επισκοπής απαντώνται σπάνια και προστατευμένα είδη.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής Πάφου διαθέτει, μεταξύ άλλων, αίθουσα εκθεμάτων με εκθέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή και έχουν σχέση με το φυσικό περιβάλλον, τη γεωλογία, τη χλωρίδα, την πανίδα, τους διάφορους οικοτόπους, την αναψυχή, την ιστορία και τον πολιτισμό. Επίσης αναπαραστάσεις οικοτόπων με ζώα και πουλιά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μικροσκόπιο, απολιθώματα, συλλογή πεταλούδων, δείγματα ξύλων, φωτογραφίες από τη γύρω περιοχή και διάφορες πληροφορίες για τους κινδύνους που απειλούν το φυσικό περιβάλλον.
Υπάρχει επίσης αίθουσα διαλέξεων και προβολών στην οποία προβάλλεται ταινία μικρού μήκους που δίδει πληροφορίες για τη δημιουργία της Κύπρου, τη γεωλογία την υδρολογία, την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Εργαστήριο που αποτελείται απο πάγκους εργασίας, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και άλλους σύγχρονους ηλεκτρονικούς εξοπλισμούς, στο οποίο θα μπορούν οι επισκέπτες να εκπαιδεύονται και να ενημερώνονται πρακτικά για τα θέματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον.
Τέλος, βοτανικό μονοπάτι όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει από κοντά διάφορα φυτά που υπάρχουν στη γύρω περιοχή και να δει δείγματα των κυρίων πετρωμάτων που αποτελούν το Σύμπλεγμα Μαμωνιών.