Εισηγήσεις δημάρχου Π. Χρυσοχούς για το Λιμάνι του Λατσιού

Εισηγήσεις δημάρχου Π. Χρυσοχούς για το Λιμάνι του Λατσιού

Τις δικές του εισηγήσεις παρουσίασε ο δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως

αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης και αναβάθμισης του Λιμανιού του Λατσιού, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για θέματα που αφορούν την λιμενική βιομηχανία την οποία χαιρέτησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος.

Ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς είπε στο ΚΥΠΕ, ο κ Οδυσσέως παρουσιάζοντας τις θέσεις της τοπικής αρχής, έχει έντονες απόψεις αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λιμανιού του Λατσιού και της ανάγκης να προχωρήσει άμεσα η αναβάθμιση και επέκταση του που βρίσκεται σε στασιμότητα από το 2007 μετά την γνωστή τότε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με τα λιμάνια Κάτω Πάφου και Λατσιού.

Εμείς σαν Δήμος συνέχισε, «είχαμε χαιρετήσει τις προθέσεις αναβάθμισης και αξιοποίησης του λιμανιού του Λατσιού και ιδιαίτερα της νέας λιμενολεκάνης που αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί πάγιο αίτημα μας».

Θεωρούσαμε και θεωρούμε, σημείωσε « ότι η αναβάθμιση και επέκταση επιβάλλεται να γίνει άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις κάτι που θα έχει   πολύ ευεργετικές επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής σε μια δύσκολη μάλιστα περίοδο από τις τελευταίες αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης».

Πρόσθεσε ακόμη, πως με την σωστή διαμόρφωση και αναβάθμιση το λιμάνι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο προσέλκυσης ναυτικού τουρισμού.  

Σύμφωνα με την ενημέρωση του δημάρχου Πόλεως Χρυσοχούς σήμερα το Λατσί διαθέτει 180 θέσεις. Για να είναι όμως βιώσιμος ένας τουριστικός Λιμένας, πρόσθεσε , « θα πρέπει να διαθέτει μεταξύ άλλων ικανοποιητικό αριθμό θέσεων ελλιμενισμού», αλλά συνέχισε, « και να μελετηθεί με προσοχή η επέκταση του, ώστε να διαφυλαχθεί η ομορφιά, η γραφικότητα, η σχετική γαλήνη και ησυχία που υπάρχει σήμερα».

Ο κ Οδυσσέως σημείωσε επίσης, πως στην διαχείριση του Λατσιού θα πρέπει απαραίτητα ο Δήμος της Πόλης Χρυσοχούς να έχει λόγο και ρόλο. Η συνδιαχείριση τέτοιων έργων, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αρχής και του κράτους κατά την άποψη του, είπε , θα είναι η πιο επιτυχημένη συνταγή.

Κατέστησε επίσης απαραίτητο , να ξεκαθαρίσει οριστικά και μόνιμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λιμανιού, να δημιουργηθεί μόνιμη πρόσβαση και χώρος στάθμευσης, να εγκατασταθεί Σταθμός Καυσίμων , να ολοκληρωθεί το Πολεοδομικό έργο που προβλέπει τη διαμόρφωση και ανάπλαση του Χερσαίου χώρου μέρος της όλης αξιοποίησης και διαμόρφωσης του λιμανιού θα πρέπει να αποτελέσει και η αξιοποίηση των πετρόκτιστων αποθηκών, με την δημιουργία,- όπως είπε -, Πολιτιστικής υποδομής κάτι που θα αναβαθμίσει ολόκληρη τη περιοχή Λατσιού.

Σημείωσε επίσης πως θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες όπως π.χ. την κατασκευή αγκυροβολίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα προσέγγισης κρουαζιεροπλοίων στη περιοχή του Λιμανιού που θα βοηθήσει στην οργάνωση ή την συμπερίληψη της περιοχής σε κρουαζιέρες, θα πρέπει ακόμη να μελετηθεί η δημιουργία Σταθμού Τελωνειακού Ελέγχου.

Ο δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον από Ρωσσική Εταιρεία να εντάξει το λιμάνι στις δραστηριότητες της κάτι που θα είχε σημαντικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς και ολόκληρη της επαρχία και όχι να καταστεί πάρκινγκ για αδρανοποιημένα σκάφη, όπως είπε.

Το ζητούμενο για μας, κατέληξε ο κ Οδυσσέως, δεν είναι ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής ή πως θα ονομαστεί αυτός ο πολύ ευαίσθητος και ζωτικός χώρος, αλλά πως θα γίνει ένα έργο σωστά μελετημένο το συντομότερο δυνατό και με τέτοιο τρόπο που θα συμβάλει στην γενικότερη οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/