Εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος οργάνωσε στην Πάφο η Βουλή

Εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος οργάνωσε στην Πάφο η Βουλή

Εκδήλωση τιμής στην αντίσταση και καταδίκης της προδοσίας και καταδίκης της επετείου του πραξικοπήματος οργάνωσε το απόγευμα στην Πάφο η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Μνημείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και Αντίστασης και σε αυτή παρέστησαν οι Πρόεδροι των κοινοβουλίων Κύπρου και Μάλτας και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.


Άγημα της Ε.Φ. απέδωσε τιμές, ενώ καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρουσίασε ο Μουσικός Όμιλος Πάφου, υπό τη διεύθυνση του Σωτήρη Καραγιώργη.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου καλωσόρισε το Μαλτέζο ομόλογο του, σημειώνοντας ότι στο πρόσωπο του ο κυπριακός λαός εκφράζει βαθιά εκτίμηση, γιατί στις τραγικές εκείνες ώρες της δραματικής διαφυγής του Προέδρου Μακαρίου, η Κυβέρνηση και ο λαός της φίλης χώρας της Μάλτας, τον υποδέχθηκαν και τον φιλοξένησαν στο νησί τους.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι σαράντα ένα χρόνια από την προδοσία και το έγκλημα οφείλουμε να συντηρούμε αλώβητη τη μνήμη. Όχι, για την αναβίωση ενός εφιαλτικού διχαστικού παρελθόντος, όπως είπε, αλλά για τη μόνιμη ιστορική καταδίκη των ενόχων και για να φωτίζεται διδακτικά η σημερινή και η μελλοντική πορεία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Μαλτέζος ομόλογός του δρ. Anġlu Farrugia κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Μακαρίου.

Ο Δρ. Anġlu Farrugia σε δικό του χαιρετισμό ανέφερε πως το μνημείο Μακαρίου δεν είναι σημαντικό μόνο για τους Κύπριους αλλά είναι σημαντικό – όπως είπε- και για αυτούς που πιστεύουν στην πλήρη δημοκρατία και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως η Κύπρος σήμερα, 41 χρόνια μετά δεν απολαμβάνει σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της, την οποία – όπως υπογράμμισε- η διεθνής κοινότητα απέτυχε να της τα προσφέρει.

Είμαι εδώ, είπε ο Δρ. Anġlu Farrugia, “ως Πρόεδρος της Βουλής της Μάλτας, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, για να προσφέρω πλήρη υποστήριξη προς την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Και κατέληξε διαβεβαιώνοντας ότι “θα με έχετε πάντα στο πλευρό σας”.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)