Εκδήλωση με θέμα «Ο Αθλητισμός ως μέσο σωστής διαπαιδαγώγησης των παιδιών»

Εκδήλωση με θέμα «Ο Αθλητισμός ως μέσο σωστής διαπαιδαγώγησης των παιδιών»

To μήνυμα ότι από τα βάθη των αιώνων έχει διαπιστωθεί ότι ο αθλητισμός


αποτελεί τη μοναδική ανθρώπινη δραστηριότητα που αναπτύσσει, εξαγνίζει και ομορφαίνει όχι μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχή, έστειλε χθες η εκδήλωση που διοργάνωσε χθες ο Δήμος Πάφου με θέμα «Ο αθλητισμός ως μέσο σωστής διαπαιδαγώγησης των παιδιών» .

Στη διάλεξη, της οποίας ομιλητές ήταν ο Σάββας Κοσιάρης τέως αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, και η Δρ Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη Λέκτορας Αθλητικής Διοίκησης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναφέρθηκε πως ο αθλητισμός συμβάλλει στην καλλιέργεια συνειδήσεων που εμφορούνται από πανανθρώπινες αξίες.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, είπε πως μέσα από τους αθλητικούς στίβους, μέσα από τα γήπεδα, οι νέοι μας ενισχύονται με όλες εκείνες τις αξίες που είναι απαραίτητες για να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις δυσκολίες και στις απαιτήσεις του στίβου της ζωής. Ο κ Βέργας σημείωσε επίσης πως ο αθλητισμός αποτελεί –και πρέπει να αποτελεί- βασική επιδίωξη κάθε σύγχρονης κοινωνίας και μέρος της ζωής κάθε πολίτη ξεχωριστά.Τα πλεονεκτήματα, συνέχισε , είναι ξεκάθαρα, κυρίως για τα παιδιά, τα οποία διαμορφώνουν χαρακτήρα και αναπτύσσουν ικανότητες που θα καθορίσουν την περεταίρω πορεία τους στο στίβο της ζωής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Πάφου Χρύσανθος Σαββίδη, ανέφερε πως στόχος της διοργάνωσης της εκδήλωσης είναι να δοθεί η ευκαιρία στους νέους να έχουν σωστή ενημέρωση , για τα θετικά που θα αποκομίσουν από την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό. Ο κ Σαββίδης έστειλε επίσης το μήνυμα ότι « οι νέοι μας μπορούν μέσα από τον αθλητισμό , να χαίρονται τη ζωή, να πετυχαίνουν τους στόχους τους, να βραβεύονται, και να αγωνίζονται».Εμείς είπε ως Επιτροπή Αθλητισμού και Νέας Γενιάς του Δ. Πάφου θα συνεχίσουμε για την αναβάθμιση της αθλητικής υποδομής της πόλης μας, και την διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και διαλέξεων παρά τις οικονομικές αντιξοότητες.

Η Δρ Μαίρη Χαραλάμπους στην ομιλία της ανέφερε πως η αθλητική συμμετοχή μπορεί να διαδραματίσει ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών, και πως μπορεί κάτω από κάποιες προϋποθέσεις να αποτελέσει πραγματικό εφόδιο ζωής- όπως είπε- και επένδυση ζωής. Πρόσθεσε ακόμη, πως ο αθλητισμός « μπορεί να καλλιεργήσει συνειδήσεις , να προωθήσει την ευγενή άμιλλα, τον υγιή ανταγωνισμό, την συνεργασία και την ομαδικότητα, αλλά και να συνεισφέρει σημαντικά στην πολύπλευρή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών και κυρίως των νέων». Πρόσθεσε ωστόσο, πως για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζονται σωστές συνθήκες διεξαγωγής των αθλητικών προγραμμάτων.

Ο τέως αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Σάββας Κοσιάρης στην ομιλία του ανέφερε πως χωρίς τον σεβασμό στις αξίες του αθλητισμού καμία σχέση μας στο χώρο, δεν μπορεί να είναι υγιής. Γιατί – όπως είπε- « οι αρχές και οι αξίες του αθλητισμού, δεν υπαγορεύονται, δεν αθροίζονται σε αριθμούς , σε τίτλους και μετάλλια». Ο αθλητισμός συνέχισε, πρέπει να γίνει βίωμα , μέρος της ζωής και της συμπεριφοράς των παιδιών μας , μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Πρόσθεσε επίσης, πως υπόβαθρο αυτού του σεβασμού είναι η αξιοκρατία , που ο ίδιος ο αθλητισμός παράγει. Μια αξιοκρατία την οποία δεν μπορεί να προσβάλει και να προσπεράσει κανένα μέσο κανένα ρουσφέτι , κανένα παράγοντας.    

Στην εκδήλωση το δικό του μήνυμα έστειλε ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην σκοποβολή Γιώργος Αχιλλέως. Ο αθλητισμός είπε, δεν είναι μόνο πρωταθλητισμός , και πως τα παιδιά αξίζει να βρίσκονται στους αγωνιστικούς χώρους . Είχα την τύχη είπε, να έχω ένα πατέρα που με έβαλε να ασχοληθώ με το τένις , με την κολύμβηση, με την σκοποβολή, με το ποδόσφαιρο. Κάλεσε μάλιστα τα παιδιά να πηγαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους για να δουν και να διαλέξουν οι ίδιοι τους το αγώνισμα που επιθυμούν. Ο κ Αχιλλέως σημείωσε τέλος   πως στόχος του το 2014είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες , η συμμετοχή του στην επόμενη ολυμπιάδα για το «όνειρο» , όπως είπε.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Δήμος Πάφου προσέφερε χορηγίες στο πρωταθλητή Γιώργο Αχιλλέως αλλά και στο Γυμνάσιο Γεροσκήπου ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις επιτυχίες τους.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/